en-UShr-HR
Search
Monday, July 13, 2020 ..:: Days of E-medica » Days of E-medica 2008 » Submitted papers » Medical College Zagreb ::..   Login
 Prijava rada Zdravstvenog učilišta Zagreb Minimize


Zdravstveno učilište Zagreb:
 

 Naslov i vrsta rada

 LATINSKI NAZIVI ZA BOLESTI I SMRTNI ISHOD U VISOVAČKOM NEKROLOGU
 Zasebni školski projekt

 Trajanje  15 minuta
 Sudionici u radu  Učenici Melita Brajčinović,Karla Lekšić,  Milan Vukšić, Laura Mlinarić
 i mentori Ivan Bekavac Basić, prof. i Ksenija Hadrović, prof.
 Zdravstvenoga učilišta (smjerovi: farmaceutski)
 Prezentiraju  Ivan Bekavac Basić, prof. i učenik
 Sažetak

   Redovničke zajednice imaju posebnu knjigu – necrologium (nekrolog – mrtvar) u koju upisuju svoje umrle članove. Tu navode osnovne podatke o životu svoga člana, postignutom obrazovanju i ugledu u zajednici, službama, bolesti, okolnostima i uzrocima smrti i sl. Nekrolozi su redovito vođeni na latinskom jeziku. U novije vrijem podaci se zapisuju na narodnom jeziku, kod nas na hrvatskom. Franjevci u svakom samostanu vode nekrolog o preminulim članovima svoje provincije. Tako o istoj preminuloj osobi možemo u svakom samostanu pojedine provincije pročitati nekrolog koji se u detaljima razlikuje, prema sklonostima za šire ili kraće izvješće zaduženog člana (redovito je to sam gvardijan u samostanu) za vođenje nekrologa. Zna se dogoditi da iz nemarnosti u starija vremena nije odmah upisan datum smrti pojedinoga člana, pa bi naknadni upis bio po sjećanju i često puta ne na pravi dan preminuća.
   Nama je dostupan na mreži nekrolog visovačkog franjevačkog samostana Provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Tu dostupnost koristimo s namjerom da naša učenička grupa provede istraživanje samo o nekim aspektima života i rada franjevaca na području Dalmatinske zagore i djelomično Dalmatinskog primorja gdje djeluju. U skladu sa zakonom koristit ćemo samo podatke koji su stariji od 100 godina. Obradit ćemo, dakle, razdoblje 18. i 19. st. i to od 1735. kad je provincija osnovana pa do uključno 1900. godine.
   Kako smo latinska grupa obradit ćemo prvotno latinski jezik i kako glase latinski nazivi za bolesti i smrtni ishod, pa te nazive usporediti koliko je moguće s istim pojmovima u suvremenom stručnom medicinskom latinskom nazivlju i u literaturi klasičnog razdoblja latinskoga jezika.

Nositelj projekta:     
Ivan Bekavac Basić, prof.


  
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimize

  
© 2005.-2020 by e-medica. Supported by CARNet (www.carnet.hr) and CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation