en-UShr-HR
Search
Monday, August 10, 2020 ..:: Students Exchanges » Realized Exchange of Students » Realized 2010/2011 » 13th exchange of Maribor - Zadar ::..   Login
Visit students from School of Health and Cosmetic Maribor to Scondary Medical School Ante Kuzmanića Zadar  Visit students from School of Health and Cosmetic Maribor to Scondary Medical School Ante Kuzmanića Zadar Minimize

 
Razmjena učenika Zdravstvene in kozmetične šole Maribor i Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar

(27. rujna do 01. listopada 2010.) 

     U ponedjeljak, 27. rujna 2010., u ranim jutarnjim satima,  nama već dragi prijatelji, 11 učenika i tri nastavnika iz Zdravstvene in kozmetične šole  krenuli su  na dugo pripreman i iščekivani put prema Zadru!
   U Zadar su stigli oko podneva gdje su ih dočekali naši profesori i učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića. Nakon kratke okrijepe i upoznavanja otpratili smo ih u hostel na Boriku, gdje su bili smješteni kao i prigodom prošlog susreta, razmene.
   Uslijedilo je slobodno poslijepodne i večer, a koje su potrošili na kupanje, zabavu, obilazak Zadra i zajedničko druženje!

   Utorak je započeo radno, upoznavanjem planom i programom posjete, te upoznavanjem sa načinom rada u našoj školi i bolnici, a potm i konkretno sudjelujući pojedinim predmetima, kao što je zdravstvena njega…
   Nakon nastave zajedno smo krenuli prema gradu! Šećući se gradskim poluotokom gosti iz Maribora upoznali su njegove čari, kako diše, kako živi... Bili su oduševljeni sa pozdravom suncu, a pogotovo morskim orguljama i pogledom na horizont kojeg  malo koji kist može naslikati! Čak i oni koji su po drugi put na razmjeni u Zadru!

   U srijedu, 29. rujna. u planu je bio izlet na Sv. Mihovil, a kojeg ni mi, domaćini nismo htjeli izostaviti! Prekrasno jutro na trajektu koji nas je ,,otpuhnuo“ do našeg prelijepog otoka Ugljana, sa kojeg nas je promatrao cilj putovanja! Naime, sjeveroistočno od vrha Sv. Mihovil (236 m) nalazi se velika venecijanska tvrđava sa početka 13. stoljeća, a koja je služila kao promatračnica za područje zadarskog arhipelaga. Podignuta je oko nekadašnjeg benediktinskog, a kasnije dominikanskog samostana.
   Lagani uspon prema cilju u smijehu i zezanciji. Sunce nas je požurivalo, a lagani valovi vjetra donosili su nam lijepi, svježi miris trava, cvijeća i zemlje. Sigurnim, ali već pomalo umornim korakom bili smo sve bliže našem cilju. Našem umornom hodu već su se i cvrčci počeli smijati.
   Napokon, smo stigli! Odmor i hvatanje zraka, a tek onda smo primijetili jedinstven pogled, panorama cijelog našeg arhipelaga. Uslijedilo je fotografiranje u srcu prirode, a zatim pokret prema restoranu.
   Sada je sve bilo lakše, tako da smo se mogli raspričati i još bolje upoznavati. Uslijedila je glazba koju je vokalno popratio i naš ravnatelj.
   Dolazak u restoran i odličan ručak! Sjeli smo za stol kao ,,rakete“. Bili smo toliko gladni da smo jedni u drugima vidjeli pečene piliće!
   Zabava poslije ručka i povratak na trajekt obilježio je kraj jednog predivnog dana, druženja!

   Četvrtak je osvanu izuzetno radno; naši gosti iz Maribora krenuli su na našu redovitu praksu u Opću bolnicu Zadar, gdje su vidjeli kakve su naše svakodnevne školske obaveze! Kažu da nisu puno drukčije od njihovih, ali im se svidjelo upoznati našu bolnicu, odjele, djelatnike!
Jedna grupa učenika krenula je u Dom za stare i nemoćne, dok je druga grupa posjetila internom odjel bolnice!
   Potom je uslijedila video-konferencija sa Splitom, Šibenikom i Mariborom, a nazočni su bili i predstavnici Pomorske škole Zadar, čiji učenici također sudjeluju u našim projektima. Na konferenciji smo smo razmijenili svoje dojmove, te raspravljali i dogovarali daljnje tijekove projekata koje zajedno radimo, a koje ćemo prezentirati u studenome na Bjelolasici.
   Predvečer smo drage goste iz Maribora odveli u naš Muzej antičkog stakla i Muzej zlata i srebra! Ugodna šetnja gradom sada već dobrih prijatelja, okupljanje i odlazak na zajedničku završnu večeru.
   I opet nas je u restoranu čekala predivna i ukusna hrana, ali još više zajedničko druženje, pjesma, zafrkancija!
   Kraj večere odisao je zadovoljstvom, a to su najbolje potvrđivali naši napuhani trbuščići! Normalno, to nam nije bilo dovoljno i svi smo krenuli u daljnja „istraživanja“. Mariborčani su htjeli isprobati naše palačinke, pa smo im, kao dobri domaćini, vrlo rado ostvarili tu želju!
Večer se nastavila, ali o tome ne bih željela dalje pisati!

   Tako brzo je došao petak! Tako tužno smo se okupili i krenuli do škole, a kako kažu naši gosti, bio im je to najtužnijih dan od kada smo se upoznali! Još teži nego kada su nam bili u gostima prošli put!
   U školi smo pretresli sve dane, dogovorili daljnje korake na projektima, a zatim brojevi mobitela, planovi novih susreta!
Dragi prijatelji su se oprostili i krenuli put kuća, prema Mariboru, a mi smo ostali u dvorištu, čekajući da se vrate?!
   Ma, brzo će Bjelolasica, jer jedva čekamo da se opet vidimo, jer kad smo zajedno sve granice nestaju, a najvažnija je pjesma, svirka, druženje i veselje!!!
   Bit će toga još!
   

Angela Katalinić


  
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimize

  
© 2005.-2020 by e-medica. Supported by CARNet (www.carnet.hr) and CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation