en-UShr-HR
Search
Monday, August 10, 2020 ..:: Students Exchanges » Realized Exchange of Students » Realized 2011/2012 » 19th exchange Zadar - Maribor ::..   Login
Excange Medical School Ane Kuzmanića Zadar and Health and Beauty School Maribor  Excange Medical School Ane Kuzmanića Zadar and Health and Beauty School Maribor Minimize

 
Učenici i nastavnici Zdravstvene in kozmetične šole Maribor
u posjeti Medicinskoj školi Ante Kuzmanića Zadar

- 26. do 30. rujna 2011. -

 

     Učenici i nastavnici Zdravstvene i kozmetičke škole iz Maribora posjetili su, u okviru projekta E-medica, Medicinsku školu Ante Kuzmanića te su sa zadarskim učenicima razmjenjivali znanja, pohađali nastavu i dogovara li projekte koje će zajednički provoditi.

   Prvog dana učenici iz Maribora prisustvovali su vježbama na odjelima kardiologije, neurologije, odjela za psihijatriju i centralnu sterilizaciju. Učenike 3A i 3B pratile su Anita Raljević- Špralja i Verica Elveđi zajedno s kolegicama iz Maribora, Anitom Bezjak i Natalijom Kirbiš.
Slijedećeg dana učenici mariborske škole prisustvovali su na nekoliko predavanja koja su održali profesori Medicinske škole: Anita Basioli iz hrvatskog jezika, Marija Perković iz engleskog i Verica Elveđi iz Zdravstvene njege internističkog bolesnika.
   U programu je bila i posjeta Solani Nin i obilazak Ninskog lječilišta iz kojeg se uzelo ljekovito blato. Potom je na zatonskoj plaži Anita Mišković pokazala primjenu peloida odnosno ljekovitog blata u terapijske svrhe .
Demonstriran je i AQUAEROBIC - aerobni program vježbanja u vodi i moru kojeg je vodio Alex Voh, profesor tjelesne kulture u mariborskoj školi.
Na svjetski dan starijih ljudi, 1. listopada, u domu Sv. Frane ravnatelj Medicinske škole Davor Vidaković uz asistenciju gošće iz Slovenije Danica Perše priredili su gastronomski performans „Kuvamo sipu za ekipu
   Više o projektu međunarodne suradnje te onome što su radili proteklog tjedna kazala nam je koordinatorica Verica Elveđi“.
Višejezični rječnik
   - Tradicionalno se sastajemo, a ovo je već četvrta razmjena učenika između nas i Zdravstvene i kozmetičke škole iz Maribora. U ovih pet dana radili smo puno toga, imamo nekoliko zajedničkih projekta pa su se učenici dogovorili kako će to prezentirati na danima E-medice, bili su na nastavi i na našim radilištima smo imali vježbe. To radimo iz razloga da bismo razmijenili iskustva te kod djece stvorili suradnički odnos, a sve to za dobrobit pacijenta i šire zajednice, kazala je Elveđi.
Učenici rade na više projekata, poput višejezičnog rječnika koji će pomoći pacijentima iz regije u slučaju ozljede ili bolesti na teritoriju druge države. Projekte rade učenici pod mentorstvom profesora, a osim hrvatskog i slovenskog jezika termini su prevedeni i na engleski, njemački i albanski jezik.

Učenički projekti

   - Taj projekt traje već četiri godine i uskoro će zaživjeti i to ne samo u digitalnom obliku, već ćemo tiskati i brošuru. Prošle godine započeli smo s projektom "Društvena skrb o starijim osobama - Izazov 21. stoljeća" i u tom projektu ćemo vidjeti kako to rade Slovenija, odnosno Austrija kao Europska unija te kako to radimo u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na Zadarsku županiju i Maribor. Učenici rade i na projektima matičnih stanica, djece leptira, dječje kozmetike, kazala je Elveđi.
   Projekt se provodi kroz četiri segmenta: razmjena učenika, zajednički projekti, videokonferencije, web-stranica sa sadržajima, a svi sudionici se na kraju školske godine okupljaju na tri dana te se prezentiraju škole i zajednički projekti i dogovaraju daljnje razmjene i suradnja.
   - Htjeli smo korištenjem tehnologije približiti sve škole i povećati suradnju, koristeći najobičniju tehnologiju. Zbog E-medice smo i postali inovativna škola, kazao je voditelj projekta Edin Kadić dodajući kako će najvjerojatnije aplicirati i na europske projekte prekogranične suradnje IPA. U Zadru je bilo 13 učenika i četiri profesora, a u petak je održana i videokonferencija s njihovom školom te su im podijeljene potvrdnice za sudjelovanje. Sljedeći susret je u siječnju, kada će zadarski učenici posjetiti Maribor.

 

  
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimize

  
© 2005.-2020 by e-medica. Supported by CARNet (www.carnet.hr) and CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation