en-UShr-HR
Search
Thursday, August 13, 2020 ..:: Students Projects » Realized joint projects » Realized 2009/2011 » Are we less valuable if we are different ::..   Login
 Medicinska škola Bjelovar: Jesmo li manje vrijedni ako smo različiti Minimize

 
"Jesmo li manje vrijedni ako smo različiti"
projekt Medicinske škole Bjelovar

 

    ŠKOLE U PROJEKTU:  1.
2.
3. 
 
DATUM PRIJAVE:
 
DATUM ZAVRŠETKA:
 

 
KOORDINATORI ŠKOLA:  1.
2.
3. 
 
VODITELJ PROJEKTA:   
CILJEVI PROJEKTA: 

 


NAČINI REALIZACIJE
 
VRIJEME TRAJANJA
     (faze)         
 

 

Projekt "Jesmo li manje vrijedni ako smo različiti" Medicinske škole Bjelovar izrađen je u suradnji sa Školom za medicinske sestre Vrapče a sastojao se od dva segmenta:

 1. 1. Homoseksualizam
  Prezentacija govori o problemima integriranja homoseksualnih osoba u društvenu zajednicu. U uvodu odgovaramo na pitanje što je homoseksualizam. Potom smo predočili kratak povijesni pregled homoseksualizma, te uzroke homoseksualnosti kroz nekoliko teorija (Freudova, psihološka, biološko-medicinska..). Objašnjen je pojam i pojava homofobije u društvu, kao i problemi homoseksulnih osoba. Prikazujemo i homoseksualnost u Hrvatskoj (prikaz udruga), odnose religija i homoseksualnosti, pojavu nasilja nad homoseksualnim osobama (statistički prikaz nasilja u Hrvatskoj, Poljskoj,
  Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj). Na kraju smo prezentirali anketu o odnosu  prema homoseksualnim osobama koja je provedena među 127 učenika/ca trećih i četvrtih razreda Medicinske škole Bjelovar.

 2. Stigmatizacija psihijatrijskih bolesnika
  Iako je Republika Hrvatska izgradila suvremeni model zaštite ljudskih prava koji je usuglašen s najvećim dostignućima demokratskih evropskih država postavlja se pitanje provođenja ljudskih prava u praksi.
  Osobe s psihičkim poremećajem stigmatiziraju se zbog nedovoljne informiranosti i predrasuda. Stigma je prepoznata kao prepreka uspješnom liječenju i rehabilitaciji. Učenici Škole za medicinske sestre Vrapče proveli su anketu od deset pitanja o stavovima prema psihijatrijskim bolesnicima u cijeloj školi.
  Rezultati su pokazali da je potrebno provoditi antistigma program u srednjim školama, senzibilizirati medije i javnost te razvijati svijest o mentalnom zdravlju u cilju sprječavanja stigme i izolacije osoba s problemima mentalnog zdravlja.

   

  
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimize

  
© 2005.-2020 by e-medica. Supported by CARNet (www.carnet.hr) and CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation