en-UShr-HR
Traži
8. srpnja 2020. ..:: Škole » Mlinarska ::..   Prijava
 Škola za medicinske sestre Mlinarska Minimiziraj

 
 

Škola za medicinske sestre Mlinarska

Mlinarska 34


10000 ZAGREB

Tel:  01 4668079
Fax: 01 4668494


e-mail: mlinarska@mlinarska.hr
 
URL:
http://www.mlinarska.hr/


Školski koordinator: Natalija Šnidarić (natalija.snidaric@skole.hr)

Voditelji/mentori:
Đurđica Stanešić  (dstanesic1@gmail.com)
Suzana Đanić (sudanic17@gmail.com)
Sandra Samošćanec (ssamoscanec@gmail.com)

...........................................................................................................................

Voditelji/mentori prethodnih godina:

Marica Bakin Batnožić  (marica_bakin@hotmail.com)
Marija El Aklouk  (marija.elaklouk@yahoo.com)
Maja Budisavljević
 


 
SESTRINSKO OBRAZOVANJE U MLINARSKOJ OD 1921. GODINE

POVIJEST ŠKOLE

 • Nakon I. svjetskog rata dobivši novčanu pomoć za izgradnju zdravstvenih ustanova od Zaklade Johna Rockefellera, dr. Andrija Štampar osniva zdravstvene stanice, domove zdravlja, te se javlja potreba za novim medicinskim kadrom – medicinskim sestrama.
 • 16. siječnja 1921. godine škola počinje s obrazovanjem 10 civilnih učenica i 30 redovnica Sv. Vinka Paulskog i Sv. Križa čime je zapravo utemeljena Škola za medicinske sestre Mlinarska. U to vrijeme škola je imala dva osnovna programa: socijalno-medicinski smjer i bolnički smjer, s teoretskom i praktičnom nastavom.
 • Od rujna 1923. godine škola s obveznim internatom djeluje u pet drvenih baraka na sadašnjoj adresi Mlinarska 34.
 • 1925. godine uz barake je sagrađen zidani paviljon predavaonice, koja je i danas u funkciji.
 • Sredinom 1941. godine škola se uselila u novosagrađenu zgradu, sadašnji stari dio škole s učeničkim domom.
 • Dom je uvijek djelovao kao integrirani dio škole, a takav status ima i danas.
 • Tijekom II. svjetskog rata škola radi pod nepovoljnim uvjetima, a nakon 1945. godine nastavlja s radom pod imenom Škola za medicinske sestre.
 • Od 1952. do 1959. godine škola radi kao Viša škola za medicinske sestre.
 • Od 1963. godine škola je vršila funkciju stručno-metodičkog praktikuma za sve zdravstvene škole iz Republike Hrvatske i bila je baza za razvoj suvremene nastave i za stručno usavršavanje nastavnika, te donošenje nastavnih planova i programa.
 • 1976. godine završava dogradnja škole, dogradnja novih prostora s osam učionica (današnji izgled škole).
 • 1978. godine škola djeluje u okviru Zdravstvenog obrazovnog centra (ZOC), kao jedna od devet radnih jedinica s programom tzv. usmjerenog obrazovanja i prvi put upisuje osim učenica i učenike.
 • Od 1991. godine Škola za medicinske sestre Mlinarska djeluje ponovno kao samostalna ustanova s integriranim učeničkim domom i četverogodišnjim strukovnim programom za izobrazbu i odgoj kadrova srednje stručne spreme u zanimanju medicinska sestra – medicinski tehničar. Od 2010./2011. uveden je petogodišnji program za izobrazbu medicinskih sestara/tehničara opće njege, čime je ukinuto četverogodišnje obrazovanje.
 • Od školske godine 2009/2010. učenici se upisuju u program Njegovatelj/ica -TES.

ŠKOLA DANAS

   Škola za medicinske sestre Mlinarska djeluje pod ravnateljstvom Asje Jelaković, liječnice i dugogodišnjeg profesora škole, te vrši izobrazbu učenika u 16 razrednih odjela u programu medicinska sestra/tehničar opće njege i 3 razredna odjela Njegovatelja/ce - TES. Uspješno provodimo preventivne programe: Afirmacijom pozitivnih vrijednosti protiv nasilja, Program protiv zlouporabe sredstava ovisnosti, Program prevencije nasilja u adolescentskim vezama te zdravstveni odgoj.
   Kurikulum školovanja obuhvaća: općeobrazovnu grupu nastavnih predmeta i grupu predmeta struke.
   Nastava predmeta Zdravstvena njega realizira se izvođenjem nastave u školskim kabinetima i na odjelima klinika.
   Nastavnici škole autori su mnogih državnih udžbenika i priručnika koji se koriste u nastavi; Zdravstvena njega 3 i 4 – Ljiljana Broz, Maja Budisavljević, Sanda Franković, Ružica Ilić, Teodora Not; Socijalna medicina, zdravlje i okoliš – Teodora Not; Metodika zdravstvenog odgoja – Ružica Ilić; Engleski jezik – Anica Gregović; Hrvatski jezik – Marija Gazzari; TZK –Ivica Pavičić; Anatomija i fiziologija – Marija Gamulin; Patologija -Asja Jelaković. Zdravstvena njega starijih odraslih – Sanda Franković
   Stručna suradnja ostvaruje se s brojnim institucijama u zemlji i inozemstvu kroz uzajamne posjete i razmjene učenika. Pohvalit ćemo se i posebno naglasiti inozemnu suradnju s Medicinskom školom u Le Puy-u u Francuskoj, Medicinskom školom u Ljubljani u Sloveniji, Gerijatrijskom klinikom i hospicijskim centrom u Grazu u Austriji, Univerzitetskim kliničkim centrom u Tuzli u Bosni i Hercegovini, Hospicijem u Budimpešti, a uspostavljamo novu suradnju i s Hospicijem u Rijeci, Psihijatrijskom bolnicom na Rabu te Specijalnom bolnicom za kronične bolesti Gornja Bistra.
   U sklopu Škole za medicinske sestre postoji učenički dom čiji je smještajni kapacitet 104 ležaja. Nekad obavezni internatski smještaj, danas je prvenstveno namijenjen smještaju učenica Škole za medicinske sestre Mlinarska, ali i Zdravstvenog učilišta. Voditeljica učeničkog doma je Nina Radanović-Bokulić, dipl.soc.ped, a o učenicama se brinu profesorice odgajateljice: Sanja Posavec-Španović, Biserka Volić, Anka Savić, Jasmina Škrgatić i Kristina Benko, te stručna suradnica Željka Mišetić. Učenice su raspoređene u četiri odgojne skupine i svakodnevno sudjeluju u bogatom domskom životu. Uz školovanje za buduće zvanje, učenice se uključuju u izborne sekcije, kao što su: dramska i recitatorska, likovna, modno-kreatorska, plesna, glazbena, estetska, sekcija botaničara, novinarska i foto sekcija, informatička i športska.
   Škola i Dom posjeduju opusom bogatu zbirku trofeja i priznanja zasluženih u mnogim natjecanjima i manifestacijama u kojima svake godine sudjeluju naši učenici.

ŠKOLSKE AKTIVNOSTI

         

DAN ŠKOLE I MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA
   Na Međunarodni dan sestrinstva, 12. svibnja naša škola slavi svoj Dan.
   Prisustvujemo i aktivno sudjelujemo na stručnim predavanjima, kongresima i seminarima. Domaćini smo ili/i organizatori zdravstvenih i prosvjetnih stručnih skupova. Održavamo Dane otvorenih vrata na kojima prezentiramo rezultate provođenja projekata u sklopu nastave struke. Također, Dan škole obilježavamo izletom za nastavnike te priredbom za učenike.

Dojdi osmašDOJDI OSMAŠ
   Od 2006. sudjelujemo na manifestaciji Dojdi osmaš, Zagreb te zove, na kojoj se na Trgu bana Josipa Jelačića predstavljaju srednje škole grada Zagreba. Osim predstavljanja naše škole učenice našeg Učeničkog doma nastupaju na glavnoj pozornici te prezentiraju svoje plesne, pjevačke i dramske sposobnosti.

PROJEKT "E-medica"
    Naša škola od samog početka aktivni je sudionik nacionalnog projekta "E-medica". U suradnji s drugim školama redovito realiziramo razmjene učenika, sudjelujemo u raznim video konferencijama, a na Smotrama „Dani E-medice“ naši učenici prezentiraju školu i suradničke projekte, te stječu bogata iskustva u projektnim aktivnostima, timskom i suradničkom radu te novim prijateljstvima.

HUMANITARNE AKTIVNOSTI

Dan bolesnikaDAN BOLESNIKA
   Naši učenici i nastavnici obilježavaju Dan bolesnika humanitarnim akcijama mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi građanima u župama grada Zagreba.

AKCIJE CRVENOG KRIŽA
Crveni križ grada Zagreba dugogodišnji je suradnik naše škole. Svake godine naši maturanti iskazuju humanost (a poneki i hrabrost) dobrovoljno darivajući krv. Sudjelujemo i u akcijama solidarnosti Svjetski dan prve pomoći, Svjetski dan hipertenzije, Solidarnost na djelu, Hodaj i trči za zdravo srce, Zagrepčani-Zagrepčanima.
 
TERY FOX RUN
Naši učenici svake godine sudjeluju u Maratonu nade
 
TRČANJEM MIJENJAMO DIJABETES-MLADI ZA MLADE
Naši učenici sudjeluju u humanitarnoj utrci s ciljem prevencije dijabetesa populacije mladih.
 
MLINARSKA-PRIJATELJ PALIJATIVE
Učenici i nastavnici Mlinarske od 2012. godine sudjeluju u humanitarnim aktivnosti kao prijatelj palijative. Pleše se samba i sakupljaju sredstva za donaciju.
 
DAN RUŽIČASTE VRPCE i SVJETSKI DAN AIDS-a
DAN RUŽIČASTE VRPCE i SVJETSKI DAN AIDS-a

Za Dan narcisa, Dan ružičaste vrpce i Svjetski dan AIDS-a naši učenici na zagrebačkim trgovima promoviraju preventivne poruke na svojim plakatima, dijele edukativni materijal i pomažu prodaju narcisa u cilju promidžbe Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke.

SVJETSKI DAN NASTAVNIKA I MEĐUNARODNI DAN SREDNJOŠKOLACA
Učenici naše škole prigodnim plakatima obilježavaju Dan učitelja, a vijeće učenika sudjeluje u aktivnostima Vijeća učenika grada Zagreba na Dan srednjoškolaca.
 

LIDRANO
Učenici naše škole redovito sudjeluju na Lidrano natjecanju sa svojim literarnim, dramskim i novinarskim radovima.
Redovito izlazi i naš Vjesnik Mlinarske za koji najzaslužnija glavna urednica Marija Gazzari.

DANI HRVATSKOGA JEZIKA I MEĐUNARODNI DAN ŠKOLSKIH KNJIŽNICA
Naša škola prigodnim programom obilježava Dane materinskoga jezika i Dane školskih knjižnica.
 
DRUŽENJA I GOSTOVANJA
U trećim i četvrtim razredima, gostovali su profesorica Zlata Godler te profesor Vinko Zidarić, voditelji projekta Interkulturalizam i mladi.
Poznate osobe koje su posjetile školu i dom – glumci: Zlatko Crnković, Fabijan Šovagović, Pero Kvrgić, pjesnici: Dragutin Tadijanović, Enes Kišević, o filozofskim temama: Krunoslav Pranjić,Milan Papić, o putopisnim temama: Zlatko Pepeonik, Pero Zlatar, o planinarstvu: Vladimir Mesarić.
Posebno draga bila nam je posjeta kardinala Josipa Bozanića 2002.godine, tada zagrebačkog nadbiskupa.

UČENJE KROZ STVARNOST
U sklopu nastave predmeta Psihologija i Pedagogija, ostvarujemo suradnju sa članovima Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara.
Također, posjećujemo Dječji dom Zagreb, zajednicu liječenih ovisnika Cenacolo u Vrbovcu te redovito prisustvujemo predstavama Dramskog studija slijepih i slabovidnih Novi život
 
Izleti i terenska nastavaIZLETI I TERENSKA NASTAVA
U svrhu iskustvenog učenja te međukulturalnog odgoja svake godine naši učenici odlaze na izlete i terensku nastavu. Za prve razrede već godinama organiziramo izlet upoznavanja. Posjećujući razne destinacije učenici se u neformalnom okruženju upoznaju međusobno te sa svojim razrednicima, nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljicom škole. Do sada smo s učenicima prvih razreda posjetili Krapinu, Zadar, Krk, Vukovar, a za učenike drugih razreda organiziraju se izleti u Veneciju, Veronu, Gardaland, Sarajevo, Dubrovnik, Beč, Munchen, te se posjećuje Zvjezdarnica u Višnjanu, NE Krško, Memorijalni centar Nikoli Tesli i dr. Učenici viših razreda odlaze na stručne posjete u Graz, Tuzlu, Budimpeštu, Ljubljanu, Rijeku, Rab.

Dan maturanata i NorijadaDAN MATURANATA I NORIJADA
Naravno, ne može se bez naših! Nije da se u svemu ponosimo, ali opće ludilo je u cijelom Zagrebu!

NA KRAJU
   I kad sve prođe, i maturanti polože završni ispit, prisjetit ćemo se petogodišnjeg zajedničkog druženja, puno dobrih i nešto malo ne dobrih trenutaka.
   Mlinarska, postojana od 1921, uvijek ponosna na svoje učenike, danas mnoge stručnjake i zaslužne građane, novoj generaciji maturanata dodijelit će svjedodžbe o završnom ispitu i ispratit će je prema sljedećoj životnoj stepenici, ponosna što je bila dio njezina odrastanja.

NASTAVNICI

 • OPĆEOBRAZOVNI PREDMETI
  HRVATSKI JEZIK / profesori: Mirjana Trošelj, Marija Gazzari, mentor, Branka Jelušić-Vujaklija
  STRANI JEZIK / Engleski jezik/ profesori: Anica Gregović, Miljenka Krolo-Petrović
  Njemački jezik/ profesor: Višnja Fabijanić-Čubrilo
  POVIJEST I GRAĐANSKI ODGOJ/ profesor: Grozdana Špelić
  GEOGRAFIJA/ profesori: Marina Ivanec-Podravec
  MATEMATIKA / profesori: Mihaela Škunca, Vlatka Adžić
  FIZIKA/ profesori: Natalija Crnički, Sandra Križanović
  BIOLOGIJA/ profesor: Jagoda Buble-Skroza
  KEMIJA / profesori: Anka Savić, Jordanka Semren
  VJERONAUK I ETIKA / Mandica Babić, s Fides
  TZK / profesori: Ivica Pavičić, Dalibor Bilankov
  INFORMATIKA/ profesor: Mato Crnčević
  LATINSKI JEZIK / profesor: Vedrana Aguzin
   
 • STRUKOVNI PREDMETI
  NAČELA POUČAVANJA/ profesor: Aleksandra Vitez
  PSIHOLOGIJA/ profesor: Renata BrekaloPapac
  VIROLOGIJA, BAKTERIOLOGIJA S PARAZITOLOGIJOM/ vanjski suradnici: Iva Butić, dr.med., Sania Kuzmac, dipl.ing.
  BIOKEMIJA / profesori: Anka Savić, Jordanka Semren
  BIOFIZIKA / profesor: Natalija Crnički
  SOCIOLOGIJA/ profesor: Sanda Franković
  HRVATSKI ZNAKOVNI JEZIK/ profesor: Marica Bakin Batnožić
  PRETKLINIKE I KLINIKE/ Dane Petković, dr.med., Frano Petrović, dr.med., Tomislav de Both, dr.med.
  ZDRAVSTVENE NJEGE/ Jasna Ivasić, bacc.med.tech., mentor, Marica Bakin-Batnožić, prof., mentor, Romanita Milojević, prof., savjetnik, Đurđica Stanešić, bacc.med.tech., Marija El Aklouk, bacc.med.tech., Sandra Samošćanec, bacc.med.tech., Ljiljana Broz, bacc.med.tech., savjetnik, Maja Budisavljević, bacc.med.tech., savjetnik, Nevenka Troskot, bacc.med.tech., Anka Šabanović, bacc.med.tech., Sanda Franković, prof., mentor, Elvira Tahiri, bacc.med.tech., Daniela Paškov, bacc.med.tech.
   
 • RUKOVODNO OSOBLJE
  Ravnateljica: Asja Jelaković, dr.med.
  Tajnica: Andrea Novak, dipl. pravnik
  Pedagoginja: mr.sc. Natalija Šnidarić
  Psihologinja: Renata Brekalo Papac, prof.
  Voditeljica računovodstva: Maja Medić, dipl. ecc.
   
 • OSTALI DJELATNICI
  Administrativno osoblje: Agata Torbica, Sanja Kraljević
  Knjigovodstvo: Jadranka Matoković, Marijana Tabaković
  Kuhinjsko osoblje: Božidar Cukor, Gordana Štrković, Gordana Popić
  Skladištar, ekonom: Sanja Kraljević
  Domari: Vladimir Krznar, Mladen Šanjić, Goran Pavlinovac, Mladen Radelić
  Spremačice: Katica Lovrić, Finka Cukor, Snježana Janković, Mirjana Goreta, Anđa Brtan, Katica Mulalaić
  Švelja: Nadica Malčić-Pirin
  Noćne paziteljice: Milica Kujundžić-Prikratki, Lidija Barić
 

  
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation