en-UShr-HR
Traži
7. srpnja 2020. ..:: DANI E-medica » Dani E-medica 2010. » Dojmovi sudionika » Zadarski list ::..   Prijava
 Zadarski list o Danima E-medice ~ Bjelolasica 2010. Minimiziraj


Međunarodna suradnja za kvalitetu obrazovanja

 

   Tijekom tri dana djeca i nastavnici sudjelovali su na brojnim prezentacijama, radionicama i predavanjima. Predstavljeno je deset zajedničkih projekata u kojima su sudjelovali učenici i nastavnici od dvije do pet škola. Osim toga prezentirano je 12 samostalnih školskih projekata koje su napravili učenici pod vodstvom mentora.


Zajednička slika svih sudionika Dana E-medice na Bjelolasici

   Medicinska škola Ante Kuzmanića sudjelovala je na 4. danima E-medice, koji su prošlog vikenda održani na Bjelolasici i na kojima je bilo 196 sudionika iz 16 škola.
   Na Danima E-medice ove su godine sudjelovale zdravstvene škole iz Hrvatske, Slovenije i Makedonije te škole partneri koje nisu zdravstvene struke, među kojima su Pomorska škola iz Zadra i 2. gimnazija iz Zagreba. Zdravstvenoj školi iz Makedonije ovo je bilo prvo sudjelovanje na Danima e-medice i tek će se uključiti u taj projekt, dok je Srednja zdravstvena in kozmetična šola iz Maribora već tri godine u ovom projektu.

Dvadesetak projekata

- Tijekom tri dana, koliko smo bili na Bjelolasici, djeca i nastavnici su sudjelovali na brojnim prezentacijama, radionicama i predavanjima. Naime, predstavljeno je deset zajedničkih projekata u kojima su sudjelovali učenici i nastavnici od dvije do pet škola. Osim toga imali smo predstavljanje i 12 samostalnih školskih projekata koje su napravili učenici pod vodstvom mentora. Također smo sudjelovali u radionici i predavanju za nastavnike te u dvjema sportskim radionicama. Jedna sportska radionica bila je o nordijskom šetanju. Nju je vodio Aleš Voh, koji je prije samog praktičnog dijela održao i kratko predavanje kako bi nas upoznao s nordijskim hodanjem. Druga radionica je bila o floorballu, odnosno dvoranskom hokeju, koju je moderiralo troje nastavnika - Anita Mišković, Aleš Voh i Verica Tičina, rekla je Vera Elveđi, predsjednica programskog odbora Dana e-medice.
   Dodala je da su prezentirani programi rezultat cjelogodišnjeg rada učenika koji su radove radili samostalno ili u suradnji s drugim školama, a koju su ostvarili preko videokonferencija ili tijekom razmjena.
   - Potrebno je naglasiti da su djeca sama osmislila projekte na kojima su radila, a mi nastavnici smo ih samo usmjeravali i pomagali oko nekih kontakata. Naime, djeca su u projektima radila istraživanja, ankete, razgovore, filmove u kojima su obradili brojne teme vezane uz zdravstvo. Moram reći da su svi projekti bili odlični i zanimljivi, rekla je Elveđi.
   Učenici su u svojim projektima obradili različite teme od korištenja maslinova ulja u medicini, preko maloljetničke trudnoće, uporabe marihuane u medicinske svrhe, neplanirane trudnoće i slično. Primjer jednog zajedničkog projekta je "Jednokratne ili platnene pelene", na kojem su radili učenici Škole za primalje Zagreb, Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor, Zdravstvene škole Split i Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar.

"Ovisnost o internetu"

   Učenici ovih škola napravili su jedinstvenu anketu kojom su ispitali mišljenje u svojim gradovima nakon čega su usporedili rezultate. Osim ankete napravili su i razgovore s pedijatrima i to su prezentirali. Učenici Medicinske škole iz Bjelovara su napravili strip "PTSP u stripu" te su snimili film "Ovisnost o internetu".
   Uz predavanja sudionici su se razgibali u brojnim natjecanjima pa su se uz radionice nordijskog šetanja i floorballa mogli natjecati u košarci, stolnom tenisu, odbojci i badmintonu. Sudionici su obilježili i Svjetski dan dijabetičara tako da su učenice Primaljske škole iz Zagreba svim sudionicima izmjerile razinu šećera u krvi.
   - Djeca su oduševljena i sami žele sudjelovati u projektima. Najčešće su to učenici trećih razreda i to oni koji su se istaknuli svojim znanjem i ponašanjem. Ako pokažu želju za sudjelovanjem u nekom projektu, mi im damo temu i oni je sami poslije istražuju. Ipak, bez obzira na angažman u e-medici, djeca moraju odraditi i sve svoje obaveze prema školi, na kraju je istaknula Elveđi.
   Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića, rekao je da su osim predstavljenih projekata dogovorili i buduću suradnju te brojne projekte sa školama.

Piše: Anamarija Bilan
Zadarski list
      


  
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation