en-UShr-HR
Traži
7. srpnja 2020. ..:: O projektu » Prezentacije "E-medica" » Predstvaljanje u Lisabonu ::..   Prijava
 Predstvljanje Medicinske škole A. Kuzmanića i "E-medice" u Lisabonu Minimiziraj


Zadarska medicinska škola i projekt "E-medica"
u europskom ozračju Lisabona

  Od 04. do 08. studenoga 2009. voditelj projekt "E-medica" prof. Edin Kadić iz Medicinske Škole Ante Kuzmanića, boravio je na kontakt seminar Leonardo da Vinci i Erasmus "COME" u Lisabonu, gdje je uz potporu Agencije za mobilnost i programe EU, a u okviru europskih projekata Leonardo da Vinci i Erasmus, predstavio Zadar, svoju školu i  projekt  "E-medica". Cilj njegova posjeta ovom kontakt seminaru bio je među 92 sudionika iz 25 europskih zemalja prezentirati i pronaći nove partnere za ovaj jedinstveni strukovni projekt.

      Kao što je već poznato, projekt "E-medica" povezuje zdravstvene škole Republike Hrvatske, ali i inozemstva (Maribor, Slovenija), te nastavlja svoju izuzetnu kreativnost i kvalitetno promicanje uporabe novih IC tehnologija u strukovnom obrazovanju, sa naglaskom na video konferencijskoj edukaciji.
   Nakon niza uspješnih pokazatelja svoje svrsishodnosti i inovativnosti u korištenju IC tehnologija u strukovnom obrazovanju u Hrvatskoj, nastavlja ostvarivati svoje ciljeve i na europskoj (i svjetskoj) obrazovnoj sceni. Nakon potpore Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, projekt je zaživio kao pilot projekt CARNeta, a potom ga je podržala i Opća bolnica Zadar. Na taj način je "E-medica" postao prepoznatljiv "proizvod" hrvatskog strukovnog obrazovanja i izvan granica naše zemlje.
   Već prvog dana, na takozvanom "EU stolu", prof. Kadić predstavio je Zadar i Medicinsku školu Ante Kuzmanića. Među 25 izloženih stolova europskih zemalja, video zapis, klapska pjesma, "Maraskino", suhe smokve i maketa sv. Donata, pobudili su veliki interes ostalih sudionika, a naročito domaćina, Portugalaca. Upoznavanje sudionika i njihovih gradova, zemalja, razmjena iskustava i znanja o pojedinim zemljama odvijalo se kroz opušteno druženje.
   Pored prof. Kadića, na seminaru su iz Hrvatske sudjelovali i Sanja Bošnjak, univ.spec.oec., ravnateljica Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Katarina Ćurković, savjetnica Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i selekciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz Zagreba  i Marko Knezović iz Centar za poduzetništvo Osijek.

   Već slijedeći, službeni dan Kontakt seminara Leonardo da Vinci obilježilo je 50-tak prezentacija sudionike koji su predstavili svoje projekte, a sa ciljem međusobnog pronalaženja zainteresiranih partnera koji bi se uključili u pojedine projekte, ovisno o razini obrazovanja, struci i interesnom području pojedinih projekata.
   Trećeg dana kontakt seminara obrađene su teme pisanja prijava za financiranje EU projekata, kao i načine realizacije. Predavanja su održali Maria João Dornelas i Cristina Soares iz Portugalske agencije za mobilnost i projekte EU-a.
   Potom su se sudionici Comneniusa i Leonardo da Vincija razdvojili u radne grupe. U malim konferencijskim dvoranama hotela voditelji projekata okupljali su zainteresirane oko njihovih projekata. Tako je i prof. Kadić u jednu od njih privukao zainteresirane za naš projekt, predstavnike obrazovnih institucija Portugala, Belgije, Estonije, Francuske i Makedonije. Kroz razgovor o projektu dogovarali su se moguće kontakt posjete i mogućnosti realizacije cijelog ili dijela projekta "E-medice" u tim zemljama, kao i multikulturalnim projektima.
   Vrlo interesantni, konstruktivni prijedlozi, dogovori i razmjene iskustava sudionika seminara, mogućih budućih partnera, okupirali su cijelo poslijepodne, sve do zajedničkog odlaska na večeru uz poznati portugalski Fado!!!!!
    Posljednji dan seminara bio je rezerviran za rezimiranje ostvarenih dvodnevnih kontakata i kreiranja mogućih suradnji i zajedničkih projekata obrazovnih ustanova iz različitih zemalja, a zatim obilazak kulturno povijesnih znamenitosti Lisabona. Ono što je domaćin organizirao bilo je izuzetno, cijeli seminar preselio se u tri simbola Lisabona, stara tri tramvaja koji su nas proveli uskim i strmim ulicama brežuljaka Lisaona, a zatim nas iskrcao na ručak ispred grandioznog dvorca Sao Jorgea (sv. Juraj), koji dominira panoramom cijelog Lisabona uz rijeku Tejo.
   Sada predstoji vrijeme realizacije i osmišljavanje ostvarenih kontakata sa pojedinim europskim obrazovnim institucijama. Uvjereni smo da je ovo samo još jedan korak u dosadašnjem razvoju projekta "E-medica", kao i nastavak dugogodišnjih projekata suradnje Medicinske škole Ante Kuzmanića sa europskim zdravstvenim školama i obrazovnim institucijama.


  
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation