en-UShr-HR
Traži
11. srpnja 2020. ..:: Projekti » Projekti u tijeku » Epidemija Alzheimera ::..   Prijava
Projekt Srednje škole Pakrac:  „Epidemija Alzheimera"  Projekt Srednje škole Pakrac: „Epidemija Alzheimera" Minimiziraj

 
Epidemija Alzheimera
 
Projekt Srednje škole Pakrac
 

    ŠKOLE SURADNICE:  1. Srednja škola Pakrac
2. Medicinska škola, Šibenik
 
Datum prijave:  17. ožujka 2018.
 
VODITELJI PROJEKTA:  1. Ana Tidlačko (ana.tidlacko13@gmail.com) Srednja škola Pakrac
2. Jelena Gović 
(jelena.plavcic@gmail.com) Medicinska škola, Šibenik
 
Koordinatori 1. Vesna Božić (vesnabozic7@gmail.com) Srednja škola Pakrac
2. Snežana Žaja
(crnica24@gmail.com)
Medicinska škola Šibenik
 
Nositelj Srednja škola Pakrac
 
UČENICI
 
1. Alen Rendula, Srednja škola Pakrac
2. Marija Šapić
, Srednja škola Pakrac
3. Petar Uroda
, Medicinska škola, Šibenik
 
Ciljna skupina
 
Oboljeli od Alzheimerove bolesti i njihove obitelji
 
Ciljevi projekta: 
 

Podići svijest o oboljelima od Alzheimerove bolesti, poboljšati kvalitetu života obitelji i oboljelih. Otkriti broj oboljelih od Alzheimera i ostalih demencija u pojedinim dijelovima zemlje.
 

Zadaci: 
 
Definirati Alzheimerovu bolest, dobne skupine kod kojih se javlja, po spolu precizirati kod koga je češće. Prikazati skrb za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, otkriti probleme koji se javljaju pri skrbi oboljelih.
 
Suradnici Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest, Palijativni tim LiPa
 
Mjesto provedbe Srednja škola Pakrac.
 
Vrijeme trajanja (faze) Od rujna 2018. do ožujka 2019.
 
Očekivani rezultati Podizanja svijesti o bolesnicima oboljelim od Alzheimerove bolesti
Educiranost obitelji oboljelih od Alzheimera
Utvrđivanje broja oboljelih po spolu na određenom području
 
Čimbenici rizika:

   


    
Sinopsis projekta   „Epidemija Alzheimera"  Sinopsis projekta „Epidemija Alzheimera" Minimiziraj

OPIS PROJEKTA:
   Cilj projekta je definirati Alzheimerovu bolest, te tko su bolesnici koji su pogođeni istom. Odrediti dobnu i spolnu skupinu bolesnika i napraviti podjelu učestalosti oboljevanja u određenom području. Prikazati skrb oboljelog od Alzheimerove bolesti, te kako takve osobe provode dan i koji su najčešći problemi koji se javljaju svakodnevno. Prikazati kako educirati obitelj oboljelog i kako im olakšati skrb za oboljelog.

Etapa 1 (veljača, ožujak 2018.):
Odabir teme u dogovoru s učenicima
Traženje partnera za projekt

Etapa 2 (svibanj, lipanj 2018.):
Komunikacija s partnerima
Podjela zadataka
Odabir učenika za projekt

Etapa 3 (rujan, listopad, studeni 2018.):
Komunikacija s partnerima
Analiza učinjenog
Razmjena učenika

Etapa 4 (siječanj, veljača 2019.):
Komunikacija s partnerima
Uvježbavanje
Sudjelovanje na 12. Smotri dana E-medice


    
Treća razmjena učenika u projektu „Epidemija Alzheimera” (27. - 30. listopada 2019.)  Treća razmjena učenika u projektu „Epidemija Alzheimera” (27. - 30. listopada 2019.) Minimiziraj

 
Treća razmjena učenika u projektu „Epidemija Alzheimera”
(27. - 30. listopada 2019.)   Treća razmjena u projektu „Epidemija Alzheimera“ održana je u razdoblju od 27. do 30. listopada 2019. godine. U razmjeni su sudjelovali učenici Medicinske škole Šibenik Ana Mrčela i Petar Uroda pod vodstvom mentorice Jelene Gović, a koji su posjetili Srednju školu Pakrac u kojoj na projektu rade Marija Šapić, Sandra Kozić, Josip Dupor i Alen Rendula.

  Dočekali smo naše goste te ih ugostili u naš učenički dom. Tijekom njihovog boravka u Pakracu upoznali smo ih s našom školom, načinom školovanja i vodili ih na naše vježbe u bolnicu Pakrac pokazavši im sve bolničke odjele. Išli smo i u obilazak grada Pakraca i Lipika te im prezentirali naše običaje i kulturu. Sudjelovali su s nama u manifestaciji „Ružičasti listopad“ Dragi učenici, naša škola već drugu godinu sudjeluje u manifestaciji „Ružičasti listopad“. Kojom smo bili aktivni sudionici u prevenciji karcinoma dojke u akciji pod nazivom „Mama budi zdrava“. Ovaj put akcija se obilježavala 30. listopada 2019. u 10:30 sati, na školskom igralištu. Odjeveni u ružičasto izašli sm na školsko igralište kako bismo svojim tijelima oblikovali simbol ružičaste vrpce, fotografirali se za milenijsku fotografiju i zajedno pustili ružičaste balone u nebeski svod.
   Sudjelovali smo i u „Šetnji sjećanja“ koja je usko povezana s našim projektom Epidemija Alzheimera koji je ujedno bio i razlog naše razmjene i okupljanja. Iako nas je kiša spriječila da provedemo „Šetnju sjećanja“ nije nas spriječila da zajedno sa volonterima palijativnog tima LiPa ispred Srednje škole Pakrac pustimo balone ispunjene porukama i pozitivnim vibracijama u nebeski svod.
   Naučili smo da broj oboljelih od Alzheimerove demencije se kontinuirano povećava i postaje epidemija većinom kod stanovnika iznad 65 godina ali sve češće i kod populacije mlađe od 65. Samo pravovremeno prepoznavanje simptoma kao što su poremećaj pamćenja, gubitka prostorne i vremenske orijentacije, promjene raspoloženja, promjena osobnosti, poremećaj apstraktnog mišljenja, nemogućnosti prepoznavanja ljudi i stvari može usporiti razvoj bolesti i poboljšati kvalitetu života oboljelih i obitelji. Održana je i zanimljiva radionica na kojoj smo mogli pogledati emotivni film „Vrabac“, priču o ljubavi oca za sina, koji kasnije uzvraća tu ljubav ocu oboljelom od Alzheimerove bolesti.
   Nakon provedenih aktivnosti u učeničkom domu radili smo na projektu te montirali snimljene materijale. Mentorica Jelena održala je zanimljivo predavanje o nastanku i gubitku pamćenja koje je bilo vrlo korisno za naš projekt te nam pomoglo da shvatimo koje informacije se gube, a koje ostaju kod oboljelih od Alzheimerove bolesti.
   Ova razmjena učinila nas je bogatijima za nova prijateljstva, iskustvo i veselimo se našem ponovnom susretu.

Sandra Kozić


    
Druga razmjena (video-konferencijska) u projektu „Epidemija Alzheimera“ (14. listopada 2019.)  Druga razmjena (video-konferencijska) u projektu „Epidemija Alzheimera“ (14. listopada 2019.) Minimiziraj

Druga video-konferencijska razmjena na projektu „Epidemija Alzheimera“
(14. listopada 2019.)

 
   U ponedjeljak, 14. listopada 2019. održana je druga videokonferencija naše skupine sudionika na projektu „Epidemija Alzheimera“. Sudjelovale su Srednja škola Pakrac i Medicinska škola, Šibenik.

   Sudjelovali su učenici Josip Dupor i Alen Rendula pod vodstvom mentora Ane Tidlačko iz Srednje škole Pakrac te učenica Ana Mrčela te Petar Uroda pod vodstvom mentora Jelene Gović iz Medicinske škole Šibenik
    Razmijenili smo ideje vezane uz naš projekt „Epidemija Alzheimer". Ukratko smo utvrdili zadatke i što bismo željeli pripremiti te smo se podijelili. Zadaci uključuju razne oblike i medije- video, anketa, istraživanja, prezentacije.
 
    Razmjena učenika bi trebala biti tijekom mjeseca listopada.
 
    Na kraju video konferencije učenici su dogovorili daljnju suradnju putem društvenih mreža, kreiranjem grupa na platformama Facebook-a i WhatsApp-a.

Alen Rendula


    
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation