en-UShr-HR
Traži
16. studenog 2018. ..:: Projekti » Projekti u tijeku » Inovativne terapije karcinoma ::..   Prijava
Projekt Škola za medicinske sestre Vrapče:  „Inovativne terapije u tretmanu karcinoma"  Projekt Škola za medicinske sestre Vrapče: „Inovativne terapije u tretmanu karcinoma" Minimiziraj

 
 Inovativne terapije u tretmanu karcinoma
 
Projekt Škole za medicinske sestre Vrapče, Zagreb
 

    ŠKOLE SURADNICE:  1. Škola za medicinske sestre Vrapče
2. Škola za medicinske sestre Mlinarska
3. Zdravstvena škola Split
4. Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
 
Datum prijave:  17. ožujka 2018.
 
VODITELJI PROJEKTA:  1. Aleksandra Vidoša (aleksandra.vidosa@gmail.com), Škola za medicinske sestre Vrapče
2. Đurđica Stanešić
(dstanesic1@gmail.com), Škola za medicinske sestre Mlinarska
3. Marijana Geets Kesić
(marijana.geets-kesic@skole.hr), Zdravstvena škola Split
4. Maja Pavlović
(pavlovic.k.maja@gmail.com), Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
 
 
Koordinatori 1. Zlatica Šimunović (zlatica.simunovic@skole.hr), Škola za medicinske sestre Vrapče
2. Natalija Šnidarić
(natalija.snidaric@skole.hr), Škola za medicinske sestre Mlinarska
3. Sanja Perić
(sanja.peric7@gmail.com), Zdravstvena škola Split
4. Biljana Vasić
(bixy74@gmail.com), Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
 
Nositelj Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb
 
UČENICI  1. Margareta Bakonji, Škola za medicinske sestre Vrapče
 2. Karla Anić
, Škola za medicinske sestre Vrapče
 3. Gabrijel Džambo
, Škola za medicinske sestre Mlinarska
 4. Marija Timko
, Škola za medicinske sestre Mlinarska
 5. Ivana Brdar
, Zdravstvena škola Split
 6. Iva Dedić
, Zdravstvena škola Split
 7. Marina Stepanoski
, Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
 8. Filip Sedlarević
, Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
 9. Petar Urošević
, Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
10. Branislav Beković
, Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
11. Ivana Marković
, Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
 
Ciljna skupina
 
Učenici i nastavnici sudionici projekata E-medica.
 
Ciljevi projekta: 
 

Istražiti o karcinomu i uzrocima nastanka, istražiti o inovativnim terapijama, prikazati posebnosti i novosti u liječenju.
 

Zadaci: 
 

Istraživanje teme, prikupljanje podataka i istraživanje, obrada i analiza informacija, izrada prezentacije, prezentacija projekta na slijedećoj smotri Dani E medica.
 

Suradnici Ustanove za skrb i liječenje oboljelih od karcinoma, Hrvatsko društvo za istraživanje raka.
 
Mjesto provedbe škole suradnice, Institut za tumore, Odjeli onkologije. 
 
Vrijeme trajanja (faze) Svibanj- lipanj 2018.- planiranje i priprema projekta.
lipanj- kolovoz 2018.- proučavanje izvora i literature.
rujan- listopad 2018.- provedba istraživanja (prva razmjena).
studeni- prosinac 2018.- druga razmjena.
siječanj- veljača 2019.- priprema prezentacije projekta.
 
Očekivani rezultati

Podizanje razine znanja o karcionomu te mogućnostima njegova liječenja.
 

Čimbenici rizika:

Nedostatak sredstava, nesuradnja sudionika projekta.


    
Documenti projekta  Documenti projekta Minimiziraj
  -  Intervju - posjeta Klinici za dječje bolesti Zagreb  -  (24. svibnja 2018.)
  -  

  


    
Documenti projekta  Documenti projekta Minimiziraj
 NazivVlasnikKategorijaZadnji put ažuriranoVeličina (Kb) 
Posjet Klinici za dječje bolesti Zagreb Edin KadićIntervju20.6.2018. 195,34 Preuzimanje

  
Prva video-konferencijska razmjena Zagreba, Beograda i Splita  Prva video-konferencijska razmjena Zagreba, Beograda i Splita Minimiziraj

Prva video-konferencijska razmjena u projektu
„Inovativne terapije u tretmanu karcionoma“

 
 

 
   Prva razmjena učenika na projektu „Inovativne terapije u tretmanu karcionoma“ održana je 4. svibnja 2018. putem video poziva.

   U video-konferencijskoj sobi "E-medica" (Adobe Conecta) u razmjeni su sudjelovale Škola za medicinske sestre Vrapče, Škola za medicinske sestre Mlinarska (koji su došli u Vrapče) i Farmaceutsko- fizioterapeutska škola Beograd.

   Partnerska Zdravstvena škola Split zbog tehničkih problema nije sudjelovala u videopozivu te smo se s njema detalje dogovarli oko projekta putem telefonskog poziva.


    Razmjena se odvijala putem video poziva te smo se svi međusobno upoznali i detaljno objasnili koji nam je cilj projekta i kako ćemo dalje raditi.
   Sve škole su odredili otprilike datume kada će ići posjetiti Institute u svom gradu ili odjele onkologije. Također izmjenili smo kontakte kako bi se mi učenici mogli povezati i putem neke od društvenih mreža i dodatno komunicirati ako dođe do nekih nejasnoća. Svaka škola nakon određenog posjeta napisat će izvješće o posjeti kako bi mogli sakupljati informacije i da svi međusobno znamo kako i što tko radi.
   Razgovarali smo o idućoj razmjeni koja bi trebala biti u rujnu u Beogradu u okviru veće razmjene projekata E-medice Farmeceutsko- fizioterapeutske i zubotehničke škole Beograd.

   Također cijeli razgovor možete pogledati na sljedećem linku https://connect.carnet.hr/p2fwpth3qy2.

Margareta Bakonji i Karla Anić,  Škola za medicinske sestre Vrapče

    
Sinopsis projekta   „Inovativne terapije u tretmanu karcinoma"  Sinopsis projekta „Inovativne terapije u tretmanu karcinoma" Minimiziraj

 
   Glavni cilj projekta nam je istražiti karcinom, kako i zašto nastaje te kakve inovativne terapije postoje u njegovu liječenju.
   Plan nam je posjetiti razne bolnice i klinke kojima je glavna djelanost onkologija. Istraživat ćemo o inovativnim terapijama za djecu i odrasle. Pa ćemo tako posjetiti Institut za tumore te ćemo razgovarati sa medicinskim sestrama/tehničarima koji sudjeluju u primjeni novih terpaija, koja je njihova uloga u svemu tome, ali i kakvi su učinci. Također posjetit ćemo Kliniku za plućne bolesti Jordanovec (Zavod za tumore pluća i sredoprsja) te u razgovoru sa sestrama i liječnicima saznati više o tome zašto je tumor pluća jedan od najčešćih tumora u Hrvatskoj te saznati kojim se oni inovativim metodama koriste u njegovu liječenju. Osim bolnica i instituta za odrasle, posjetit ćemo Kliniku za dječje bolesti Zagreb (Zavod za dječju hematologiju i onkologiju) gdje ćemo razgovrati sa sestrama uključenim u primjenu najnovijih oblika terapije, prikazati kako se može primjeniti lijek koji nije na listi lijekova, tzv. „milosrdna primjena lijeka“ te koja je odgovornost u radu medicinske sestre kod takvih terapija.
   U suradnji sa Farmaceutsko-fizoterapeutskom školom Beograd saznat ćemo kakve metode u lječenju karcinoma oni koriste, koji je najčešći uzrok karcinoma tamo i napraviti usporedbu koliko oboljelih od karcinoma ima u Hrvatskoj, a koliko u Srbiji. Osim što ćemo istražiti o inovativnim terapija pokušat ćemo saznati koliko su te metode učinkovite i kakve su uloge sestara koje su uključene u primjenu najnovijih terapija.


    
Prva razmjena učenika Zagreba, Šibenika i Zadra u Beogradu (19.-21. rujna 2018.)  Prva razmjena učenika Zagreba, Šibenika i Zadra u Beogradu (19.-21. rujna 2018.) Minimiziraj

Razmjena učenika Zagreba, Šibenika i Zadra u Beogradu

 
 

 
   U ugodnoj ljetnoj atmosferi, u okviru međunarodnog projekta E-medica, od 19.-21.9.2018. godine realizirana je posjeta četiri medicinske škole iz Republike Hrvatske, glavnom gradu Republike Srbije, Beogradu, odnosno Zubotehničkoj i Farmaceutsko-fizioterapeutskoj školi, koje se nalaze u gradskoj općini Zvezdara.

   Prvog radnog dana ravnateljica Zubotehničke škole, Biljana Blagojević Sedlar i ravnateljica Farmaceutsko-fizioterapeutske škole, Biljana Vukosavljević pozdravile su i zaželjele dobrodošlicu svim sudionicima 1. razmjene, predstavile djelatnost, osobitost i aktivnosti škola kojima su na čelu.

Na prvoj razmjeni su bili:
- Škola za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb, mentorica Đurđica Stanešić sa učenicima Marija Timko i Gabrijel Džambo
- Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb, mentorica Aleksandra Vidoša sa učenicama Karla Anić i Margareta Bakonji,
- Medicinska škola, Šibenik, ravnateljica Aleksandra Acalin, koordinatorica Snežana Žaja i mentorica Antonija Žaja sa učenicama Nikolina Lugović i Josipa Grcić
- Medicinska škola Ante Kuzmanića, Zadar, mentorica Linda Bakotić sa učenicama Lucija Veršić i Ivona Knežević,
- Zubotehnička, Beograd, koordinatorica Maja Vračar i mentori Ana Gajić, Nataša Milanović, Iva Pilipović i Tomislav Alavanja, i psihologinja Marijana Peulić sa učenicima Anja Marković, Miljana Todorović, Sandra Tomić, Jana Nedeljković, Iva Nasović, Katarina Ranković i Jovana Komatina,
- Farmaceutsko-fizioterapeutska, Beograd, koordinatorica Biljana Vasić i mentori, Sanja Vukov, Maja Pavlović i Ivana Pašić sa učenicima Petar Urošević, Marija Nikolić, Ivana Marković, Marina Stepanoski, Nina Đurić, Filip Sedlarević, Tara Veselinović i Branislav Beković.


   Prvi radni dan nastavljen je predstavljanjem i upoznavanjem škola putem videa i razgovora, obilaskom škola domaćina, a nakon toga učenici su radili na projektima: „Sindrom izgaranja na poslu", „Cijepljenje da ili ne", „Inovativne terapije u tretmanu carcinoma" i „Chronova bolest".
   Ravnateljica šibenske Medicinske škole, Aleksandra Acalin zahvalila se na gostoprimstvu beogradskim školama i pozvala učenike i nastavnike da budu što aktivniji u radu, jer se pokazalo da različiti problemi koje učenici istražuju imaju učinka na njihov budući psiho-fizički razvoj, o kojima oni moraju odlučivati svojim zrelim stajalištima i novim s
aznanjima, koje upravo stiču tijekom ovih projekata.
   Nakon radnog dijela, u večernjim satima, učenici i nastavnici iskoristili su za upoznavanje i razmjenu iskustava i primjera dobre prakse, ali i za oblizak Beograda i malo opuštanje u beogradskoj Skadarliji.

    Drugi dan posjete iskorišten je za posjet gradskoj općini Zvezdara i predsjedniku iste, gosp. Milošu Ignjatoviću koji je podržao projekat i izrazio nadu da će se projekt dalje širiti. Također, predsjednik je istakao da razumije entuzijazam i želju prosvjetnih djelatnika da se ovakvim projektima dade što veća pažnja jer se odnose na mlade i stare, a problematika kojom se bavi opisuje neophodnost praćenja svih promjena u društvu koje se tiču zdravlja. Predsjednik je naveo da će pomoći zvezdarskim školama u realizaciji ovog projekta stavljajući ih u godišnji plan raspodjele materijalnih sredstava općine.
   Đurđica Stanišić, mentorica medicinske škole Mlinarska, skrenula je pozornost na važnost istraživačkog rada za učenike tijekom kojeg oni stiču predispozicije da se bave naučno-istraživačkim radom kojim se studenti bave na magistarskim studijima.
   Nakon posjete općini, gosti su obišli zvezdarski opservatorij po kojoj je gradska općtina i dobila ime. Teleskop u opservatoriju težak je više od 1000 kg a leća teleskopa teška je oko 500 kg.
   Nakon opservatorija, nastavnici i učenici obišli su muzej Nikole Tesle u kome su imali priliku pogledati 15-minutni film o životu Nikole Tesle, a nakon toga i da na svome tijelu osjete elektricitet Teslinih pronalazaka.
   Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u razmjeni, na divnoj energiji, pozitivnom ozračju, ali i želji da ova dva dana budu nezaboravna. Zahvaljujemo osnivačima i nositeljima projekta E-medica, na mogućnosti da svojom participacijom i djelom, doprinesemo povećanju znanja naših učenika i nastavnika, ali i mogućnosti da steknemo neka nova prijateljstva i nova iskustva.

Srdačan i prije svega topli i emotivni pozdrav iz Beograda!

Beograd, 23. 09. 2018.   
mentor: Tomislav Alavanja

Dojmovi učenika….


   Učenici Škole za medicinske sestre Vrapče i Škole za medicinske sestre Mlinarska sudjelovali su na razmjeni u projektu „Inovativne terapije u tretmanu karcinoma“ u Beogradu od 19. 09. do 22.09.2018.

   Razmjenu su organizirale Zubotehnička škola Beograd te Farmaceutsko- fizioterapeutska škola Beograd. Istodobno su realizirane razmjene iz projekata: „Stisni il pokaži zube“, „Život s Cronhovom bolesti“, „Cijepljenje da ili ne“ i „Sindrom izgaranja na poslu“.
U razmjeni sudjelovali su učenici Škole za medicinske sestre Vrapče : Margareta Bakonji i Karla Anić, mentorica: Aleksandra Vidoša i učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska : Marija Timko i Gabrijel Džambo, mentorica: Đurđica Stanešić.

   Prvi dan razmjene posjetili smo Zubotehničku školu Beograd gdje smo imali priliku razgledati školu, upoznati se s programima edukacije, učenici su nam prikazali kako izgleda njihov školski dan. Predstavili smo svoje škole i razmijenili iskustava s učenicima iz Beograda. Nakon te škole posjetili smo Farmaceutsko- fizioterapeutsku školu Beograd gdje smo bili u obilasku škole, vidjeli smo kabinete i primjere dobre prakse kako se provode vježbe i nastava.

   Rad na projektu „Inovativne terapije u tretmanu karcinoma“ započeli smo povezivanjem putem Skype sa Zdravstvenom školom Split. Analizirali smo prikupljene podatke, provedene aktivnosti učenika škola suradnica, dogovorili daljnje etape u realizaciji projekta i način prezentiranja na smotri. Nakon radnog dijela predavanje o njezi kože održala nam je gospođa iz tvrtke „Eucerin“.
U popodnevnim satima nastavili smo druženje i razgledavali smo Beograd. Organiziranim prijevozom krenuli prema Dedinju gdje smo posjetili „Kuću cvijeća“ u kojoj je pokopan Josip Broz Tito. Tamo smo vidjeli muzej posvećen upravo njemu, Josipu Brozu Titu. Večer smo proveli s učenicima Zubotehničke i Farmaceutsko-zubotehničke škole, koji su nam pokazali ljepote Beograda koje do tad nismo vidjeli, posjetili smo „Beograd na vodi“ te smo se svi zajedno povezali i zbližili.

   Drugi dan razmjene posjetili smo „Gradsku opštinu Zvezdara“ gdje su prvo mentori i koordinatori predstavili projekt E medica, zatim su učenici imali priliku iznjeti svoja iskustva. U Općini nas je dočekao predsjednik gradske općine Miloš Ignjatović. Nakon Općine posjetili smo „Anatomsku opservatoriju Beograd“ gdje smo imali predavanje o samoj ustanovi, njenoj povijesti te kakvu ulogu danas ima. Nakon predavanja obišli smo jedan od teleskopa koji je danas rijetko u funkciji, ali zato ima svoju povijest. Druženje smo završili u Muzeju Nikole Tesle gdje smo pogledali film o njegovom životu te pogledali što je on zapravo napravio i čime se sve bavio. Nakon Muzeja Nikole Tesle oprostili smo se sa ravnateljicom Zubotehničke škole i time je završio radni dio razmjene.

   U petak, nakon službenog dijela, posjetili smo Kalemengdan te smo obišli cijeli park vlakićem, nakon čega smo šetali gradom i otkrivali posebnosti ovoga grada.

   Razmjena u Beogradu je bila predivno iskustvo. Ovom razmjenom nismo samo naučili puno, upoznali smo puno ljudi, sklopili prijateljstva i dogovorili se za detalje projekta po kojima ćemo se voditi. Upoznali smo ulice Beograda, čuvenu ulicu Kneza Mihaila koja prikazuje suvremeni grad i koliko Beograd živi noću, a i danju.
Ovo je putovanje koje ćemo pamtiti cijeli život, pamtiti ćemo dobru hranu, fina peciva i razne druge delicije. Puno stvari i događaja je ispunilo naše putovanje i mislim da nitko od nas neće zaboraviti kako su nas dobro ugostili Beograđani.

Margareta Bakonji i Karla Anić, Škola za medicinske sestre Vrapče
 


    
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2018 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2018 by DotNetNuke Corporation