en-UShr-HR
Traži
16. studenog 2018. ..:: Projekti » Projekti u tijeku » Jedemo (ne)zdravo u školi ::..   Prijava
Projekt Medicinske škole Dubrovnik: „Jedemo (ne) zdravo u školi"  Projekt Medicinske škole Dubrovnik: „Jedemo (ne) zdravo u školi" Minimiziraj

 
 Jedemo (ne) zdravo u školi
 
Projekt Medicinske škole Dubrovnik
 

    ŠKOLE SURADNICE:  1. Medicinska škola Dubrovnik
2. Srednja zubotehnička škola Sarajevo
 
Datum prijave:  12. ožujka 2018.
 
VODITELJI PROJEKTA:  1. Lana Ferizović-Karađole (lanafkaradole@gmail.com), Medicinska škola Dubrovnik
2. Šime Karađole
(skaradjole@gmail.com), Medicinska škola Dubrovnik
3. Melisa Livnjak-Krdžalić
(melisalivnjak@gmail.com),
Srednja zubotehnička škola Sarajevo
 
Koordinatori 1. Marija Čupić (marija.cupic1@gmail.com), Medicinska škola Dubrovnik
2. Ezrema Boškailo
(ezrema.boskailo@live.com),
Srednja zubotehnička škola Sarajevo
 
Nositelj Medicinska škola Dubrovnik
 
UČENICI 1. Željka Mihaljević, Medicinska škola Dubrovnik
2. Anđela Tošić
, Medicinska škola Dubrovnik
2. Ajla Kapidžić
, Srednja zubotehnička škola Sarajevo
3. EldarDelalić
, Srednja zubotehnička škola Sarajevo
4. ElmirDurmić
, Srednja zubotehnička škola Sarajevo
5. Dalila Osmanović
, Srednja zubotehnička škola Sarajevo
 
Ciljna skupina
 
Učenici škola koje sudjeluju na projektu.
 
Ciljevi projekta: 
 

Cilj ovog projekta je osvijestiti učenike, roditelje i nastavnike, o važnosti zdrave prehrane tijekom boravka u školi.
Pravilna i uravnotežena prehrana u školskoj dobi je veoma važna, tim više što se učenici nalaze u razvojnom životnom dobu. Svjedoci smo da većina učenika ima loše prehrane navike,koje treba hitno mijenjati.
Tijekom projekta educirat ćemo učenike i roditelje o važosti zdrave prehrane, analizirati što učenici jedu za vrijeme velikog odmora i predložiti jelovnik za zdraviji obrok.
Kako bi mogli pratiti rezultate, nakon edukacije učenika, nastavnika i roditelja o zdravoj prehrani u školskoj dobi, izmjerit ćemo učenicima parametre: tjelesnu težinu(TT), tjelesnu visinu(TV), opseg struka, opseg nadlaktice, izračunati BMI(index tjelesne mase), na početku i na kraju ispitivanja. Škole suradnice u projektu, usporedit će međusobno kulturu prehrane svojih učenika i važne parametre poput BMI, TT, TV, opseg struka, opseg nadlaktice koje su mjerili i izračunali svojim učenicima.Provedenim aktivnostima povezat ćemo zdrav način prehrane sa efikasnijim učenjem, usvajanjem novih znanja i vještina u školi i u kući.
 

Zadaci: 
 
- Anketirati učenike o prehrambenim navikama u školama
- Izmjeriti učenicima parametre: tjelesnu visinu, težinu, opseg struka i opseg nadlaktice
- Izračunati BMI(index tjelesne mase) na početku i na kraju školske godine
- Predložiti jelovnik za zdraviji obrok tijekom velikog odmora
- Istražiti što jesti za bolju koncentraciju i učenje
 
Suradnici
 
Mjesto provedbe Medicinska škola Dubrovnik, Srednja zubotehnička škola Sarajevo. 
 
Vrijeme trajanja (faze) Tijekom školske godine 2018./2019.
12 mjeseci
Faza 1: dogovor svih škola partnera o planiranim aktivnostima i podjela zadataka
Faza 2: rad učenika iz pojedine škole suradnika na svom zadatku
Faza 3: sastanak škola suradnika radi procjene tijeka projekta, dogovor o zajedničkim aktivnosti i razmjena učenika
Faza 4: finalizacija projekta – sastanak škola suradnika radi dogovora o prezentaciji rada i rezultata projekta
Faza 5. Prezentiranje projekta na susretu E medica, dogovor za daljnju suradnju na projektu.
Tijekom trajanja svih faza : Stalna razmjena informacija i koordinacija rada između sudionika projekta.
 
Očekivani rezultati Promjena načina prehrane u školama u skladu s školskim obvezama.
Prezentiranje projekta u lokalnoj zajednici.
 
Čimbenici rizika:

Financijska i vremenska ograničenja.


    
Sinopsis projekta   „Jedemo (ne) zdravo u školi"  Sinopsis projekta „Jedemo (ne) zdravo u školi" Minimiziraj

CILJ I PROVEDBA PROJEKTA

   Ovim projektom želimo osvijestiti učenike o važnosti zdrave prehrane u školi i usvajanju zdravih prehrambenih navika.
Škole suradnice na projektu provest će mjerenje i računanje osnovnih parametara koji će nam pomoći u procjeni indeksa tjelesne mase učenika( tjelesna masa, visina, obujam struka) na početku i na kraju projekta, te to povezati sa kulturom prehrane učenika. Zajednički ćemo osmisliti i provesti anketu u svim razredima naše Škole i škole suradnica o tome što učenici jedu za vrijeme velikog odmora ili pauze između teoretske nastave i vježbi. Prikazat ćemo kultuloroške i geografske različitosti u prehrani učenika škola suradnica . Dosadašnjim saznanjima uočili smo da učenici većinom jedu nezdrave brze grickalice i prazne kalorije,stoga ćemo predložiti jelovnik koji bi bio zamjena nezdravog u zdravi obrok . Kako bi uključili roditelje učenika kao potporu projektu, na roditeljskim sastancima educirat ćemo roditelje o zdravoj prehrani koju bi trebao imati svaki srednjoškolac, prikazujući osnovne smjernice, vrste namirnica i način njihovog kombiniranja, kako bi nam i roditelji pomogli da zajedno sa učenicima i u kućnim uvjetima naprave zdrav obrok koji će donjeti u školu. Tijekom projekta istražit ćemo što je dobro jesti za bolje učenje, pamćenje i stjecanje što boljih znanja, vještina i stavova, kako bi učenike pripremili za što bolji, efikasniji rad nakon odgojno obrazovnog razdoblja i time stvorili uvjete za zdravi život , zdrave prehrambene navike koje će kasnije prenijeti kao svoje pozitivno iskustvo i recept za zdraviji život.

Ideja projekta:

  • Istražiti i analizirati kulturu prehrane učenika u školama
  • Educirati učenike i njihove roditelje o važnosti zdrave prehrane
  • Suradnja učenika, nastavnika i roditelja u ostvarenju zdravog načina života
  • Usvajanje zdravih prehrambenih navika
  • Poticati učenike na samostalno vođenje, analizu, usporedbu, odlučivanje, rješavanju problema, iznošenje stavova, diskusiju i izradu projekta u svrhu edukacije i pripreme za cjeloživotno učenje, napredovanje i istraživački rad u struci
  • Potaknuti razvoj osobnog mišljenja i vježbanje sukoba mišljenja između sudionika
  • Učenje uz pomoć raznovrsnih metoda i postupaka na ozbiljan, zanimljiv i edukativan način i njihovu primjenu u svakodnevnom životu i radu

METODE RADA:
   Metode koje ćemo koristiti tijekom projekta su istraživačko-edukativnog karaktera.
Istražit ćemo što učenici jedu tijekom boravka u školi, kakve su im prehrambene navike putem ankete. Analizirat ćemo rezultate mjerenja tjelesne mase, visine, obujma struka i povezati sa načinom prehrane. Educirat ćemo učenike, nastavnike i njihove roditelje o zdravoj prehrani, te predložiti jelovnik za zdrav obrok . Istražit ćemo što je dobro jesti za bolje učenje i pamćenje, te to primijeniti u praksi, sve u cilju prevencije nastanka bolesti i propagiranju zdravog načina života. Na kraju ćemo evaluirati promjenu stavova i usvajanja zdravih prehrambenih navika kontrolnim mjerenjima i anketama.

1. ETAPA( ožujak, travanj 2018)
a. Izrada okvirnog plana projekta
b. Dogovor koordinatora i mentora za suradnju na projektu
c. Izbor naziva projekata „Jedemo (ne) zdravo u školi“
d. Odabir učenika koji će sudjelovati u realizaciji projekta
e. Prijava škola zainteresiranih za suradnju na projektu
f. Stalna koordinacija i suradnja sa strukovnim voditeljima i koordinatorima škola
g. Prijava projekta na e-medica

2. ETAPA( svibanj, lipanj 2018)
a. Stalna koordinacija i suradnja sa strukovnim voditeljima i koordinatorima škola
b. Izrada anketa: „Što jedemo za vrijeme velikog odmora u školi“
c. Mjerenje tjelesne mase, visine, obujma struka učenika po razredima
d. Analiza rezultata mjerenja i računanja BMI
e. Analiza rezultata ankete:“ Što jedemo za vrijeme velikog odmora u školi

3. ETAPA (rujan, listopad, prosinac)
a. Edukacija učenika o zdravom načinu prehrane
b. Edukacija roditelja o zdravom načinu prehrane
c. Sastavljanje jelovnika za zdravi obroku školi
d. Primjena zdravog obroka u školi
e. Istražiti što jesti za bolje učenje i pamćenje

4. ETAPA (siječanj, veljača)
a. Komunikacija među školama suradnicama pomoću online sastanaka
b. Evaluacija kontrolnih mjerenja indeksa tjelesne mase
c. Evaluacija anketa o prehrambenim navikama u školi
d. Planiranje razmjene učenika među školama suradnicama
e. Dogovor o načinu predstavljanja projekata
f. Ujedinjavanje aktivnosti u jedinstven projekt
g. Dorada i uvježbavanje izvođenja projekta

5. ETAPA( ožujak 2018)
a. Sudjelovanje na smotri dana E medice
b. Uvježbavanje i predstavljanje projekta
c. Dogovor za suradnju u novim projektima


    
Razmjene učenika u projektu "Jedemo (ne) zdravo u školi"  Razmjene učenika u projektu "Jedemo (ne) zdravo u školi" Minimiziraj

 
1. razmjena


    
 Zahvaljujemo na potpori projektu „E-medica": Minimiziraj

  
© 2018 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2018 by DotNetNuke Corporation