en-UShr-HR
Traži
12. studenog 2019. ..:: Projekti » Projekti u tijeku » Mikrobiom i fermentirana hrana ::..   Prijava
Projekt Škole za medicinske sestre Mlinarska:  „Mikrobiom i fermentirana hrana"  Projekt Škole za medicinske sestre Mlinarska: „Mikrobiom i fermentirana hrana" Minimiziraj

 
Mikrobiom i fermentirana hrana
 
Projekt Škole za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb
 

    ŠKOLE SURADNICE:  1. Škola za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb
2. Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb
3. Medicinska škola Varaždin, Varaždin
4. Zubotehnička škola Beograd
5. Medicinska škola Beograd
 
Datum prijave:  31. svibnja 2019.
 
VODITELJI PROJEKTA:  1. Đurđica Stanešić (dstanesic1@gmail.com), Škola za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb
2. Aleksandra Vidoša
(aleksandra.vidosa@gmail.com)
, Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb
3. Nataša Vuković
(natvuk@gmail.com),
Medicinska škola Varaždin, Varaždin
4. Ana Gajić
(anagajic62@yahoo.com),
Zubotehnička škola Beograd
5. Iljana Rakić (iljanarakic@yahoo.com), Medicinska škola Beograd

 
Koordinatori 1. Natalija Šnidarić (natalija.snidaric@skole.hr), Škola za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb
2. Zlatica Šimunović
(zlatica.simunovic@skole.hr),
Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb
3. Nataša Vuković
(natvuk@gmail.com),
Medicinska škola Varaždin, Varaždin
4. Maja Vračar
(vracarmaja@yahoo.com),
Zubotehnička škola Beograd
5. Iljana Rakić (iljanarakic@yahoo.com), Medicinska škola Beograd
 
Nositelj Škola za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb
 
UČENICI
 
 1. Nikolina Ban
 2. Tihomir Crnjac
 3. Marko Penić
 4. Karla Anić
 5. Margareta Bakonji
 6. Matea Hranić
 7. Iva Lovrinović
 8. Helena Kostić
 9. Matea Melović
10. Milena Biljić
, Medicinska škola Beograd
11. Nevena Cvejić
, Medicinska škola Beograd
 
Ciljna skupina
 
Učenici srednjih škola, od 1. do 5. razreda
 
Ciljevi projekta: 
 

Istražiti:
  a.) Što je mirobiom u užem i širem smislu
  b.) Koji mikrorganizmi čine crijevni mirobiom i koje su njihove osobine
  c.) Što je to propusnost crijeva (leaking gut)
  d.) Kako je mirobiom povezan sa imunološkim i drugim sustavima u našem tijelu
  e.) Kako probiotici i prebiotici utječu na sastav mirobioma
  f.) Koje su metode fermentacije hrane korištene u prošlosti a koje danas
  g.) Kako fermentirana hrana utječe na crijevnu biološku raznolikost i ravnotežu
  h.) Postoji li povezanost fermentiranih napitaka i mikrobioma
  i.) Koriste li se probiotici i/ili prebiotici u kozmetici
Istražiti koliko učenici znaju o utjecaju mikrobioma na zdravlje
Naučiti metode fermentacije hrane i izrade fermentiranih napitaka
Razvijati timski rad, učiti kroz zabavu, koristiti IT tehnologije.
Provoditi vršnjačku edukaciju.
 

Zadaci: 
 
Proučiti literaturu i znanstvene članke o mikrobiomu
Provesti anketu i istražiti što učenici 4. razreda znaju o mikrobiomu
Posjetiti nutricionistički centar u KBC Zagreb i intervjuirati nutricionista o fermentiranoj hrani i mirobiomu.
Osmisliti i realizirati radionicu fermentiranja hrane i napitaka
Provest edukaciju (radionice ili predavanja) učenika 4. razreda o fermentiranoj hrani i mirobiomu.
Razvijati komunikacijske i socijalne vještine učenika
Razvijati timski rad.
 
Suradnici Dubravka Gabrić, dipl.ing. kemije. 
 
Mjesto provedbe Zagreb: Škola za medicinske sestre Mlinarska, Škola za medicinske sestre Vrapče, KBC nutricionistički centar Varaždin, Medicinska škola Varaždin

 
Vrijeme trajanja (faze) Lipanj 2019.-veljača 2020.
Izrada okvirnog plana i prijave projekta – svibanj 2019.
Pregled literature i podjela zadataka između škola u suradnji-lipanj 2019.

Rad na projektu
1.FAZA:
- Podjela zadatak između škola sudionica, pregled literature: videokonferencija
- Odlazak u knjižnicu Škole narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar
- Posjet nutricionističkom centru KBC-a Zagreb, intervju s nutricionistom
- Prva razmjena učenika–rujan 2019.
2.FAZA:
- Osmišljavanje ankete, anketiranje učenika
- Osmišljavanje radionica fermentiranja hrane i napitaka i /ili /predavanja za učenike.
- Druga razmjena s radionicom - prosinac 2019. ili siječanj 2020.
3.FAZA:
- Izrada pamtilica ili brošura o mikrobiomu i fermentiranoj hrani
4.FAZA:
- Završne aktivnosti: povezivanje segmenata projekta, dogovor o načinu prezentiranja
projekta i izrada prezentacije projekta-veljača 2020..
 
Očekivani rezultati Ostvarenje ciljeva projekta.
 
Čimbenici rizika:

Nemogućnost razmjene učenika zbog financija.


    
Sinopsis projekta „Mikrobiom i fermentirana hrana"  Sinopsis projekta „Mikrobiom i fermentirana hrana" Minimiziraj

   Humani mikrobiom čine skupine mikroba koje žive u/na čovjekovu organizmu. Uključuje bakterije, gljivice i arhebakterije. U našem tijelu ima oko sto trilijuna mikroorganizama što je 10 x više mikrobnih stanica nego ljudskih. Ukupna količina gena mikrobioma je 100 do 150 puta veća od količine gena u svim stanicama ljudskog tijela i svatko od nas na sebi i u sebi nosi 1,5-2 kg mikroorganizama.
   Pod pojmom mikrobiom obično se misli na sve miroorganizme koji nastanjuju naša crijeva iako su mikroorganizmi raspoređeni posvuda pa govorimo o mikrobiomu nosa, mikrobiomu oka, mikrobiomu uha, mikrobiomu pazuha, mikrobiomu vagine i mikrobiomu crijeva.
   Zdrav i snažan mikrobiom je temelj za učinkoviti obrambeni (imunološki) sustav, za dovoljno stvaranje (sintezu) neurotransmitora te su mnoga psihološka stanja, mentalne funkcije i hormonska ravnoteža pod njegovim utjecajem,. Zdrav i snažan mikrobiom pruža nam hranjive tvari koje proizvode neki mikroorganizmi (vitamine A, B1, B2, B3, B6, B12, K, biotin) te bolje iskorištavanje naše hrane (jer mikrobi pretprobavljaju neke sastojke hrane koje su nama naporne za probavljanje ili nedostupne za iskorištenje u neprerađenom obliku). Neki spojevi koje stvaraju bakterije, kao npr. butirati, utječu na zdravlje i funkcionalnost stijenke naših crijeva. Sve to omogućuje korištenje mikrobioma kao mehanizma za postizanje boljeg zdravlja, izlječenja nekih stanja te za značajno smanjivanje tegoba pri mnogim kroničnim bolestima. Fermentirana hrana utječe na biološku raznolikost i ravnotežu mikrobioma što nam daje mogućnost utjecati na mikrobiom crijeva.

CILJ PROJEKTA:
Istražiti povezanost sastava mikrobioma i konzumacije fermentirane hrane. Održati radionice fermentiranja hrane i izrade kozmetike koja utječe na mikrobiom kože.
Educirati vršnjake o poveznosti konzumacije fermentirane hrane i zdravlja.

ETAPE PROJEKTA:
1. ETAPA:
- Podjela zadataka između škola sudionica, pregled literature, prikupljanje i razmjena znanja: videokonferencija
- Odlazak u knjižnicu Škole narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar
- Posjet nutricionističkom centru KBC-a Zagreb, intervju s nutricionistom
- Prva razmjena učenika – rujan 2019.: prikaz prikupljenih znanja i planiranje daljnjeg rada na projektu
2.ETAPA:
- Analiza rada tijekom prve etape
- Osmišljavanje ankete, on-line anketiranje učenika 4. razreda o mikrobiomu i metodama fermentacije hrane
- Posjet ljekarni u kojoj se proizvodi kozmetika i predavanju Dubravke Gabrić, dip. ing. kemije koja osmišljava kozmetičke formulacije
- Osmišljavanje radionica fermentiranja hrane i napitaka, izrade kozmetike koja utječe na mikrobiom kože i /ili predavanja za učenike.
- Druga razmjena s radionicom - prosinac 2019. ili siječanj 2020.: planiranje daljnjih aktivnosti na projektu
3.ETAPA:
- Istraživanje o metodama fermentacije hrane u prošlosti i fermentaciji hrane u drugim kulturama
- Istraživanje o poznatim osobama koje koriste fermentirane proizvode te znimljivostima povezanim s fermentacijom
- Izrada pamtilica ili brošura o mikrobiomu i fermentiranoj hrani
4.ETAPA:
- Završne aktivnosti: povezivanje segmenata projekta, dogovor o načinu prezentiranja projekta na smotri
- Osmišljavanje Kahoot kviza za smotru.
- Izrada prezentacije projekta - veljača 2020.
- Treća razmjena učenika: priprema za 13. Smotru, veljača 2019.


    
Prva razmjena u projektu „Mikrobiom i fermentirana hrana“  Prva razmjena u projektu „Mikrobiom i fermentirana hrana“ Minimiziraj


Prva razmjena u projektu „Mikrobiom i fermentirana hrana“ u Zagrebu
(19. rujna 2019.)

 

   Prva razmjena u projektu „Mikrobiom i fermentirana hrana“ održana je u četvrtak 19. rujna 2019. godine.
    U razmjeni su sudjelovali učenici Škole za Medicinske sestre Mlinarska Marko Perić, Nikolina Ban i Tihomir Crnjac, učenice Škole za medicinske sestre Vrapče Margareta Bakonji i Karla Anić i mentorice Aleksandra Vidoša i Đurđica Stanešić.

 

     Učenici i mentori posjetili su Dijetetičko savjetovalište u Kliničko bolničkom centru Zagreb gdje nas je dočekala Eva Pavić,univ.spec.dipl.ing., sveučilišna specijalistica kvalitete i sigurnosti hrane i voditeljica Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb.
   Voditeljica službe za prehranu upoznala nas je s radom dijetetičkog savjetovališta, organizacijom prehrane u KBC Zagreb u kojem se dnevno priprema preko 5.ooo obroka na četri lokacije. Na KBC-u Zagreb liječe se i bolesnici oboljeli od rijetkih metaboličkih bolesti kao što je fenilketonurija i provodi se edukacija bolesnika i njihovih obitelji u dijetetičkom savjetovalištu.
   Zatim je usljedio razgovor i predavanje o mikrobiomu, mikroorganizmima koji čine 1.2 kg mikrobioma u crijevima, povezanosti prehrane i mirobioma, mikrobioma i mozga, povezanosti pretilosti i mirobioma te povezanosti mikrobioma i dijabetesa.
Proširili smo znanje o probioticima, prebioticima i simbioticima i probiotičkim namirnicama kao što su kefir, jogurt i kiseli kupus.    Upoznali smo bliskoistočni sir od jogurta Labneh. Naučili smo razlikovati prehrambene i zdravstvene informacije o namirnicama.
   Naučili smo kako razlikovati vjerodostojna istraživanja u dijetetici i kako se razvijaju eksperimentalni postupci kao što je transplantacija fekalnih bakterija zdravog donora u primatelja putem klizme.
   Nakon posjeta dijetetičkom savjetovalištu dogovorili smo daljnje korake u projektu i priremu za sljedeću razmjenu
.




    
Druga razmjena u projektu „Mikrobiom i fermentirana hrana“ (26. rujna 2019.)  Druga razmjena u projektu „Mikrobiom i fermentirana hrana“ (26. rujna 2019.) Minimiziraj

Druga razmjena (video-konferencija) u projektu „Mikrobiom i fermentirana hrana“
(26. rujna 2019.)


 
 
 
   Druga razmjena u projektu „Mikrobiom i fermentirana hrana“ održana je u četvrtak, 26. rujna 2019. godine putem video konferencije Skypeom.
    U razmjeni su sudjelovali učenici Škole za Medicinske sestre Mlinarska Marko Perić, Nikolina Ban i Tihomir Crnjac, učenice Škole za medicinske sestre Vrapče Margareta Bakonji, učenice Medicinske škole Varaždin Matea Hranić i Iva Lovrinović i mentorice Nataša Vuković, Aleksandra Vidoša i Đurđica Stanešić.

    Učenici i mentori su videokonferencijski prošli po cijelom planu i programu izrade projekta „Mikrobiom i fermentirana hrana“. Način izrade i redoslijed plana i programa je usvojen.
   Sudionici su se upoznali s svim zadacima za uspješnu realizaciju projekta, tako da su zadaci Medicinske škole Varaždin bili definirati što je probiotik, prebiotik, a što mikrobiom i kako su međusobno povezani. Opisati mikrobiom općenito, a detaljnije opisati mikrobiom crijeva.
 

 

 

   Zadatak Škole za medicinske sestre Mlinarska bio je istražiti što je propusnost crijeva (leaking gut), dok je zadatak Škole za medicinske sestre Vrapče bio istražiti povezanost mikrobioma i zdravlja općenito te mikrobioma i bolesti.
   Razmijenili su nova znanja o mikrobiomu, fermentiranoj hrani i pojmovima vezanima uz projekt. Razgovarali su o provođenju anketa i načinu na koji bi mogli prezentirati projekt.
   Sklopljeno je dobro prijateljstvo i smatramo da ćemo odlično funkcionirati u daljnjem radu na projektu. Veselimo se novim i zanimljivim informacijama koje ćemo pripremiti jedni za druge na idućoj razmjeni.
 
   Na kraju videokonferencije dogovorili smo daljnje korake u projektu i pripremu za sljedeću razmjenu.


    
 Zahvaljujemo na potpori projektu „E-medica": Minimiziraj

  
© 2019 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2019 by DotNetNuke Corporation