en-UShr-HR
Traži
11. srpnja 2020. ..:: Projekti » Projekti u tijeku » Mobitel ::..   Prijava
Projekt Medicinske škole, Šibenik:  „Mobitel – Dobar sluga, loš gospodar"  Projekt Medicinske škole, Šibenik: „Mobitel – Dobar sluga, loš gospodar" Minimiziraj

 
Mobitel – Dobar sluga, loš gospodar
 
Projekt Medicinske škole, Šibenik
 

    ŠKOLE SURADNICE:  1. Medicinska škola, Šibenik
2. Škola za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb
3. Škola za medicinske sestre Vrapče, zagreb
 
Datum prijave:  15. lipnja 2019.
 
VODITELJI PROJEKTA:  1. Krešimir Škugor (kreso.skugor@gmail.com), Medicinska škola, Šibenik
2. Sandra Samošćanec
(ssamoscanec@gmail.com), Škola za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb
3. Mirjana Kozina
(mirjana.kozina@skole.hr), Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb
 
Koordinatori 1. Snežana Žaja (crnica24@gmail.com), Medicinska škola, Šibenik
2. Natalija Šnidarić
(natalija.snidaric@skole.hr), Škola za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb
3. Zlatica Šimunović
(zlatica.simunovic@gmail.com), Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb
 
Nositelj Medicinska škola, Šibenik
 
UČENICI
 
1. Anamarija Jakelić, Medicinska škola, Šibenik
2. Stipe Vujić
, Medicinska škola, Šibenik
3. Saša Vučković
, Medicinska škola, Šibenik
4. Luka Mlinarević
, Medicinska škola, Šibenik
5. Lucija Iličić
, Škola za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb
6. Sanja Jelić
, Škola za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb
7. Nikolina Dejković
, Škola za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb
8. Anamarija Žitković
, Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb
9. Josipa Lukić
, Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb
 
Ciljna skupina
 
Učenici srednjih medicinskih i zdravstvenih škola.
 
Ciljevi projekta: 
 

Istražiti utjecaj mobilnih uređaja na svakodnevni život, istražiti koliko vremena utrošimo na beskorisne mobilne aplikacije, istražiti mobilne aplikacije koje su korisne za svakodnevni život, istražiti zdravstveno korisne mobilne aplikacije koje se mogu koristiti u svakodnevnom životu, osvijestiti sudionike Smotre o utjecaju i stereotipovima oko mobilnih aplikacija u svakodnevnom životu, prezentirati zaključke o istraživanju na smotri E-medica, razvijati komunikaciju i socijalne vještine učenika, te učenje timskom radu i poticati suradnju između učenika škola sudionica.
 

Zadaci: 
 
1. Istraživanje pozitivnih i negativnih utjecaja mobilnih aplikacija na svakodnevni život
2. Izrada anketnih listića i provođenje anketa te obrada prikupljenih podataka
3. Priprema scenskog nastupa koji prezentira ponašanja korisnika mobitela u društvu
4. Izrada prezentacije koja prikazuje rad i istraživanje na projektu
5. Održavanje videokonferencija i razmjena učenika tijekom rada na projektu
6. Prezentacija odrađenog projekta na Smotri E-medica
 
Suradnici Učenici zainteresiranih škola medicinskog i zdravstvenog smjera, ostali učenici škola suradnica
 
Mjesto provedbe Ustanove škola sudionica, knjižnice, 13. Smotra "„Dani E-medica 2020." u Termama Tuhelj.
 
Vrijeme trajanja (faze) Od rujna 2019. do 13. Smotre Dani E-medica 2020."
Faza 1: dogovor svih škola partnera o planiranim aktivnostima i podjela zadataka
Faza 2: rad učenika na dobivenim zadatcima, provedba istraživanja
Faza 3: sastanak/videokonferencija i/ili razmjena svih partnera radi procjene tijeka projekta
Faza 4: finalizacija projekta – sastanak/videokonferencija škola partnera radi dogovora o prezentaciji rada i rezultata projekta
Tijekom trajanja svih faza : Stalna razmjena informacija i koordinacija rada između sudionika projekta
 
Očekivani rezultati Uspješna izrada projekta, prezentacija projekta na 13. Smotri „Dani E-medica 2020."
Čimbenici rizika:

Nedostatak financijskih sredstava.   


    
Sinopsis projekta   „Mobitel – Dobar sluga, loš gospodar"  Sinopsis projekta „Mobitel – Dobar sluga, loš gospodar" Minimiziraj

Dosadašnje spoznaje
   U prošlogodišnjem projektu „Jedan dan bez mobitela“ istražili smo koliko provodimo vremena uz mobilne uređaje i pokazali kako su postali sastavni dio naše svakodnevnice. Učenici se sve manje druže i provode vrijeme na otvorenom, te pokazuju znakove ovisnosti o mobilnim uređajima. Korištenje mobilnih uređaja predstavlja opasnost i za zdravlje, umanjuje koncentraciju, izaziva nesanicu te ostavlja posljedice na radne sposobnosti mlađih generacija. Pa ipak, nije svako korištenje mobilnih uređaja beskorisno. Većinu vremena koje provodimo za mobilnim uređajima utrošimo korištenjem praktično beskorisnih aplikacija, zbog čega je mobitel loš gospodar i robujemo uređaju, postoje i korisni, a ujedno i zabavni načini upotrebe mobitela. Zbog toga mobitel može biti dobar i koristan sluga.

Ciljevi i rezultat projekta
   Ovim projektom pokušat ćemo osvijestiti sudionike o lošim načinima korištenja mobilnih uređaja, istražit ćemo štetne utjecaje ali i načine na koji nam je mobitel podigao kvalitetu života. Projekt se sastoji od istraživačkog dijela, provođenja eksperimenata i edukacije vršnjaka. Anketiranjem učenika naših škola doći ćemo do podataka koji će nam pokazati koliko vremena potrošimo beskorisno na mobilnim uređajima i koliko robujemo nekakvim navikama. Cilj nam je ukazati i na vrijeme koje se moglo potrošiti na druge korisnije i zdravije aktivnosti nekorištenjem mobilnog uređaja. Povezat ćemo timski rad kako bi lakše i kvalitetnije istražili problematiku i donijeli zaključke. Kroz kratki skeč prikazat ćemo situacije u kojima se našao svaki korisnik mobilnog uređaja.

Koncepcija i metode rada
   Škole suradnice sastat će se početkom rujna kako bi podijelili zadatke među sudionicima. Također utvrdit će se i sadržaj ankete koja će se provesti među vršnjacima. Anketa treba pokazati koliko robujemo nekakvim aplikacijama koje diktiraju naš ritam života, ali i koliko nam je mobitel poslužio u određenim životnim situacijama i olakšao nam život. U sljedećoj fazi rada učenici će istražiti koje korisne aplikacije svakodnevno možemo koristiti, kako bi podigli kvalitetu zdravlja, učenja i cjelokupnog života. Posebno ćemo obratiti pozornost na zdravstveno korisne aplikacije koje su dostupne svim korisnicima.
   Kroz listopad i studeni nastojat ćemo obaviti razmjenu učenika kako bi dogovorili kratki scenski nastup. Pokušat ćemo kroz kratke skečeve prikazati svima poznate svakodnevne situacije u kojima smo se našli: Primjer 1 – tri osobe sjede za stolom u kafiću, svaka za svojim mobitelom i ne razgovaraju; Primjer 2 – Učenik prilazi drugom učeniku i traži od njega da fotografira mobitelom zadaću jer mu nedostaje dio gradiva za ispit, a kako ne bi morao prepisivati tekst. Scenski nastup prikazao bi se na smotri E-medica. Kroz ovo razdoblje pokušali bi i provesti Jedan dan bez mobitela u školama jer je odaziv na akciju bio slab u prethodnom pokušaju.
   U završnom dijelu izrade projekta, do veljače 2020. godine pokušat ćemo obaviti još jednu razmjenu učenika kako bi završili rad na prezentaciji, uvježbali scenski nastup i završili rad na projektu. Kako je projekt opširne tematike ostavlja se mogućnost nastavka rada na projektu i sljedeće sezone pod sličnim nazivom kao nastavak projekta.


    
Druga razmjena u projektu „Mobitel-Dobar sluga, loš gospodar“  Druga razmjena u projektu „Mobitel-Dobar sluga, loš gospodar“ Minimiziraj


Druga razmjena u projektu
„Mobitel dobar sluga, loš gospodar“
(30. listopada 2019.)

 

  
Druga razmjena učenika u projektu „Mobitel-Dobar sluga, loš gospodar“ održana je u srijedu 30. listopada 2019., u kojoj su Medicinsku školu iz Šibenika posjetili učenici i menori iz Škole za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb i Škole za medicinske sestre Vrapče, Zagreb.


   Učenici su zajedničkim snagama razradili izgled i plan prezentacije koja će biti predstavljena na 13. Smotri. Ne želimo iznositi previše informacija jer ćete i sami moći to sve vidjeti. Sa sigurnošću možemo reći da su učenici iznijeli široki spektar ideja koji će nam pomoći pri izradi prezentacije.


   Također je dogovorena i iduća razmjena koja bi se trebala uskoro održati.


   Poslije završenog posla, učenici i mentori su otišli na zasluženi ručak i zajedničko druženje.
    
Videokonferencijska razmjena projekta „Mobitel – Dobar sluga, loš gospodar“ (19. rujna 2019.)  Videokonferencijska razmjena projekta „Mobitel – Dobar sluga, loš gospodar“ (19. rujna 2019.) Minimiziraj

Prva video-konferencija u projektu „Mobitel – Dobar sluga, loš gospodar“
(19. rujna 2019.)


 
 
 
   U četvrtak, 19. rujna 2019., održana je prva video konferencija projekta „Mobitel – Dobar sluga, loš gospodar“ Medicinske škole Šibenik u suradnji sa Škola za medicinske sestre Mlinarska Zagreb i Školom za medicinske sestre Vrapče zagreb.
 
   Učenici Medicinske škole, Šibenik su prvi iznijeli ideje o tome kako bi projekt ove godine trebao izgledati. Naime, ovaj projekt se nadovezuje na prošlogodišnji „Jedan dan bez mobitela" koji je uspješno izveden. Pri završetku videokonferencije podijeljeni su zadatci po školama i dogovorene daljnje razmjene.

 


    Cjelovitu video konferenciju možete pogledati na poveznici:

https://connect.carnet.hr/p7z4d47zbxj

   Na žalost, sudionici nisu slijedili standarsne upute MUTE MICROFON dok su drugi izlagali, tako da je tonski zapis (a time i vido) nešto lošiji.

    
Razmjena učenika u projektu    „Mobitel – Dobar sluga, loš gospodar"  Razmjena učenika u projektu „Mobitel – Dobar sluga, loš gospodar" Minimiziraj
Razmjena učenika

    
 Zahvaljujemo na potpori projektu „E-medica": Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation