en-UShr-HR
Traži
3. srpnja 2020. ..:: Projekti » Projekti u tijeku » Prepoznaj me i učini prvi korak ::..   Prijava
Projekt Škole za medicinske sestre Vrapče:  „Prepoznaj me i učini prvi korak"  Projekt Škole za medicinske sestre Vrapče: „Prepoznaj me i učini prvi korak" Minimiziraj

 
Prepoznaj me i učini prvi korak
 
Projekt Škole za medicinske sestre Vrapče, Zagreb
 

    ŠKOLE SURADNICE:  1. Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb
2. Medicinska škola Pula
 
Datum prijave:  01. lipnja 2019.
 
VODITELJI PROJEKTA:  1. Irena Crkvenac (irena.crkvenac@gmail.com), Škola za medicinske sestre Vrapče
2. Sanja Benazić-Kliba
(sanja.benazic.kliba@gmail.com), Medicinska škola Pula
 
Koordinatori 1. Zlatica Šimunović (zlatica.simunovic@skole.hr), Škola za medicinske sestre Vrapče
2. Sanja Benazić-Kliba
(sanja.benazic.kliba@gmail.com),
Medicinska škola Pula
 
Nositelj Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb
 
UČENICI
 
1. Tino Pili, Škola za medicinske sestre Vrapče
2. Dorotea Šabarić
, Škola za medicinske sestre Vrapče
3. Mario Nagrajsalović
, Škola za medicinske sestre Vrapče
4. Luka Bakonji
, Škola za medicinske sestre Vrapče
5. Magdalena Zlateska
, Medicinska škola Pula
6. Anja Pletikos
, Medicinska škola Pula

 
Ciljna skupina
 
Učenici, nastavnici, šira zajednica
 
Ciljevi projekta: 
 

Osvijestiti važnosti prepoznavanja cerebrovaskularnog inzulta i akutnog infarkta miokarda i poznavanja postupaka prve pomoći kod cerebrovaskularnog inzulta i infarkta miokarda te istražiti posljedice cerebrovaskularnog inzulta i akutnog infarkta miokarda ukoliko se ne pruži pravovremena i pravovaljana prva pomoć.
 

Zadaci: 
 
Pretražiti literaturu, posjetiti kardiološki i neurološki odjel, izraditi i provesti anketu, provesti intervju s osobama koje su preživjele cerebrovaskularni inzult i/ili infarkt miokarda.
 
Suradnici KB Dubrava. 
 
Mjesto provedbe Škola (učionica), škola (kabinet), bolnički odjeli
 
Vrijeme trajanja (faze) 1. FAZA: Od svibnja 2019. god. do lipnja 2019. god.- planiranje i priprema projekta
2. FAZA: Od lipanj 2019. god. do rujan 2019. god.- prikupljanje podataka, istraživanje literature
3. FAZA: Od rujna 2019. god. do studenog 2019. god.- obrada podataka, izrada ankete
4. FAZA: Od studenog 2019. god. do siječnja 2020. god.- provedba ankete, izvođenje intervjua
5. FAZA: Od siječnja 2020. god. do ožujka 2020. god.- izrada prezentacije, pripremanje za predstavljanje projekta
 
Očekivani rezultati Podizanje spoznaje o stanjima koja nas svakodnevno okružuju te važnosti pravovremeno pružene prve pomoći.
 
Čimbenici rizika:

Nedostatak financija.


    
Sinopsis projekta „Prepoznaj me i učini prvi korak"  Sinopsis projekta „Prepoznaj me i učini prvi korak" Minimiziraj

Tino Pili, Škola za medicinske sestre Vrapče

Dosadašnje spoznaje
Svjesni smo da su stanja kao što su cerebrovaskularni inzult i akutni infarkt miokarda stanja koja nas svakodnevno okružuju. Znamo da su srce i mozak naši vitalni organi i da je prevencija oboljenja krvožilnog i neurološkog sustava ključna. Upoznati smo sa činjenicom da je u Republici Hrvatskoj jako malen broj ljudi koji znaju pružiti adekvatnu prvu pomoć kod takvih stanja i da trebamo raditi na podizanju svijesti građana kako pomoći jedni drugima te sebi samima.

Cilj projekta
Ovim projektom ćemo naučiti kako prepoznati i pravilno reagirati tj., pružiti prvu pomoć. Saznat ćemo koji su preduvjeti i čimbenici rizika za ta stanja. Ovim projektom želimo ljudima približiti kako spasiti život u slučaju cerebrovaskularnog inzulta i infarkta miokarda.

Koncepcija rada i metodološki postupci
U suradnji s drugim školama ćemo raspraviti o činjenicama koje su nam poznate prije i poslije istraživanja literature. Provest ćemo anketu kroz najpodobniju populaciju iz koje ćemo dobiti podatke koji će nas usmjeriti i pokazati nam kritične točke. Pomoću ovog projekta ćemo podići svijest o stanjima koja nas svakodnevno okružuju.


    
Druga razmjena u projektu „Prepoznaj me i učini prvi korak“ (27. veljače 2020.)  Druga razmjena u projektu „Prepoznaj me i učini prvi korak“ (27. veljače 2020.) Minimiziraj

 
Druga razmjena u projektu „Prepoznaj me i učini prvi korak“
(27. veljače 2020.)   U četvrtak, 27. veljače 2020., u 6 sati, učenici Medicinske škole Pula krenuli su prema Zagrebu kako bi sudjelovali na dogovorenoj razmjeni učenika na projektu „Prepoznaj me i učini prvi korak“. Točnije, odredište im je bila Škola za medicinske sestre Vrapče gdje su ih dočekali njihove dvije učenice te učenik sa mentoricom, pedagoginjom i ravnateljicom.

 
  Po dolasku odmah smo se uputili u Muzej Psihijatrijske Bolnice Vrapče gdje smo se upoznali sa povijesnim razvojem Bolnice.
   Nakon muzeja uputili smo se u školu. Tamo su nas dočekali i odmah ponudili sokovima i grickalicama, atmosfera je bila i više nego ugodna. Raspravljali smo o temi našeg projekta „Prepoznaj me i učini prvi korak“: akutni infarkt miokarda i cerebrovaskularni inzult, o provedenim anketama te analizi istih. Također je bila riječ i o izradi letaka te o podijeli posla.
   Nakon toga uputili smo se do samog centra gdje smo obišli grad, vidjeli smo gdje se oni najčešće kreću, neke poznatije restorane i kafiće Zagreba, sjeli smo na piće i malo razgovarali o projektu i našoj struci te razlikama u predavanjima i podukama. Nakon druženja i šetnje gradom uputili smo se prema Puli.


    
Prva razmjena učenika u projektu „Prepoznaj me i učini prvi korak“ (11. listopada 2019.)  Prva razmjena učenika u projektu „Prepoznaj me i učini prvi korak“ (11. listopada 2019.) Minimiziraj

 
Prva razmjena učenika u projektu „Prepoznaj me i učini prvi korak“
(11. listopada 2019.)   U petak, 11. listopada 2019., u 6:30 sati učenici Škole za medicinske sestre Vrapče, Zagreb krenuli su prema Puli kako bi sudjelovali na dogovorenoj razmjeni učenika na projektu „Prepoznaj me i učini prvi korak“. Točnije, odredište im je bila Medicinska škola Pula gdje su ih dočekale dvije učenice i njihova mentorica.

   Tamo su nas dočekali i odmah ponudili sokovima i grickalicama, atmosfera je bila i više nego ugodna. Raspravljali smo o temi našeg projekta „Prepoznaj me i učini prvi korak“: akutni infarkt miokarda i cerebrovaskularni inzult, kako je planiramo provesti, na što ćemo se točno fokusirati, tko će imati koji zadatak... Odlučili smo da ćemo se najviše usmjeriti na simptome i prvu pomoć. Provesti ćemo anketu od desetak pitanja koje ćemo slati srednjim školama (nemedicinskim školama) i u Puli i u Zagrebu. Anketom želimo saznati koliko su naše generacije zapravo upoznate sa temom i bi li znali odmah reagirati pošto to nije nimalo rijetka pojava. Učenice iz Pule će podatke koje mi prikupimo pregledati, eliminirati neprikladno te analizirati preostalo. Još malo smo pričali o planovima i idejama za sljedeću razmjenu.
   Nakon toga uputili smo se sa učenicama do samog centra gdje smo obišli grad, vidjeli smo gdje se oni najčešće kreću, neke poznatije restorane i kafiće Pule, sjeli smo na piće i malo razgovarali o projektu i našoj struci.
   Nakon toga išli smo na ručak s našim mentorima i ravnateljem Medicinske škole u Puli, gdje smo razgovarali o prijašnjim iskustvima u projektima E-medica. No, ipak smo najviše razgovarali o razlikama školovanja u Zagrebu i Puli.
   Poslije završenog druženja, obroka i ćaskanja uputili smo se prema Medulinu u apartman. Navečer smo se zaputili u razgled Medulina, također smo sjeli na piće i ugodno smo proveli ostatak večeri.
   Sutradan nakon doručka smo se uputili za Zagreb.


    
Razmjene u projektu  „Prepoznaj me i učini prvi korak"  Razmjene u projektu „Prepoznaj me i učini prvi korak" Minimiziraj

 
1. razmjena

    
 Zahvaljujemo na potpori projektu „E-medica": Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation