en-UShr-HR
Traži
6. lipnja 2020. ..:: Projekti » Završeni projekti » Realizirano 2011./2012. » Aleja glagoljaša ::..   Prijava
 Škola za primalje Zagreb: Aleja glagoljaša   Škola za primalje Zagreb: Aleja glagoljaša Minimiziraj

 
"Aleja glagoljaša"
projekt Škole za primalje Zagreb

 

    ŠKOLE SURADNICE:  1. Škola za primalje Zagreb
2. Zdravstvena škola Split
3. Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti, Zagreb
 
Datum prijave:  11. ožujka 2012.
 
KOORDINATORI 1. Konstantina Božak (konstantina.bozak@skole.hr)
2. Antonela Czwyk Marić
(antonela.czwyk-maric@skole.hr)
3. Jakica Lovrić
(jakicalovric@yahoo.com)
 
VODITELJI PROJEKTA 1. Đurđa Arbutina (durda.arbutina@skole.hr)
2. Marina Kamber
(  )
3. Irena – Marija Vojvodić
(irena-marija.vojvodic@zg.t-com.hr)

Nositelj
Mala glagoljska pisarnica Škole za primalje (skupina učenica drugih razreda ) i voditeljica – Đurđa Arbutina, prof. (durda.arbutina@skole.hr)
 
Ciljna skupina Učenici raznih škola koji žele sudjelovati u izradi projekta
 
Ciljevi projekta: 
Upoznavanje s kulturnom i pismenom baštinom hrvatskoga pisma glagoljice u Istri od 11. – 15. stoljeća. Povezivanje s kulturnim i povijesnim događanjima vezanim uz nastanak i širenje glagoljice u tom vremenu i širem prostoru (Makedonija, Solun, Rim, Slovenija). Posebno upoznavanje značenja i sadržaja Aleje glagoljaša u Istri nedaleko Buzeta.
 
Zadaci: 
Svaki sudionik odabire jedan spomenik ili grad, otkriva njegov sadržaj i značaj. Može se odabrati: Grad Roč, spomenik kulture (Ročki glagoljaški abecedarij)
 1. Stup Čakavskog sabora (glagoljsko slovo S ),
 2. Stol Ćirila i Metoda (simboliziraju Svetu braću),
 3. Sijelo Klimenta Ohridskog (katedra osnivača slavenskog učilišta),
 4. Glagoljski lapidarij (glagoljski fragmenti koje je prikupio na različitim mjestima Branko Fučić),
 5. Klanac hrvatskoga Lucidara (spomenik enciklopediji znanja iz 12.st.),
 6. Vidikovac Grgura Ninskog (kamena knjiga s uklesanom glagoljicom, ćirilicom i latinicom),
 7. Uspon Istarskog razvoda (skup pravnih tekstova iz 13. I 14. st.),
 8. Zid hrvatskih protestanata i heretika (kameni spomenik sa ulomcima tekstova glagoljaša protestanata),
 9. 9. Odmorište žakna Jurja (spomenik prvoj tikanoj hrvatskoj knjizi),
 10. Spomenik otporu i slobodi (tri kamena bloka – simboli povijesnih razdoblja),
 11. Vrata Huma (težački kalendar). Grad Hum – najmanji grad na svijetu (Humski grafit).
Suradnici

Darko Žubrinić redoviti profesor matematike na Sveučilištu u Zagrebu, zaposlen na Fakultetu elektrotehnike i računalstva uključen s radionicama glagoljice u prostorima Ženske opće gimnazije, Zagreb.
 

Mjesto provedbe Istra: Roč – Aleja glagoljaša – Hum.
 
Vrijeme trajanja: 
     (faze)         
Etapa izrade projekta do 20. travnja 2012. prema zahtjevima mentorice Đ. Arbutina;
U lipnju 2012. - Jednodnevna ekskurzija na Aleju glagoljaša (Roč – Hum)
 
Očekivani rezultati Upoznavanje i proučavanje kulturne i povijesne baštine, povezivanje znanja i iskustva, stvaranje i produbljivanje suradničkih odnosa, razvijanje samostalnosti i kompetencija, poticaj za cjeloživotno učenje.
 
Čimbenici rizika Nedostatak sredstava, izostanak suradnika.

 


    
Posljednji sat škole glagoljice, 24. svibnja 2012.  Posljednji sat škole glagoljice, 24. svibnja 2012. Minimiziraj

 
Posljednji sat škole glagoljice u Ženskoj općoj gimnaziji
 


   Nakon četiri mjeseca završila je Škola glagoljice u Ženskoj općoj gimnaziji, Zagreb.

   Škola za primalje sa mentoricom Đurđom Arbutinom, prof., učenicama drugih razreda i koordinatoricom Konstantinom Božak, gostovala je na tim posljednjim satima glagoljice. Učenice su ravnateljici, sestri Elizabeti Peršić poklonile sliku sa slovom S i viticom koje simbolizira Isusa Krista. Sliku su izradile učenice Škole za primalje na Maloj glagoljskoj pisarnici škole.

   Učenica Škole za primalje, Sara Krizmančić odglumila je primalju iz nekih davnih vremena. Uz sveučilišnog profesora Darka Žubrinića svi smo uspjeli na glagoljici ispisati molitvu "Oče naš" na staroslavenskom jeziku.

   Naravno, prisustvovala je i mentorica Ženske opće gimnazije, Irena Marija Vojvodić, prof. sa svojim učenicama. Glagoljica za neke od nas ovdje ne prestaje, nego će zasigurno postati dijelom naših života.

Konstantina Božak
(koordinatorica Škole za primalje)

 


    
Izlet Aleja Glagoljaša - 07. rujna 2012.  Izlet Aleja Glagoljaša - 07. rujna 2012. Minimiziraj

 
Izlet sudionika projekta


   Škola za primalje Zagreb  i Ženska opća gimnazija Zagreb bile su u petak, 07. rujna 2012. godine na jednodnevnom izletu na Aleji glagoljaša, od Roča do Huma i tako upotpunile projekt "Aleja glagoljaša". Put je organizirala profesorica Konstantina Božak, te su nam se pridružili i pojedini članovi Društva prijatelja glagoljice. Zdravstvena škola Split se ispričala zbog nemogućnosti sudjelovanja. Na putu su sudjelovale obje mentorice; Irena Vojvodić i Đurđa Arbutina, te ravnateljice obiju škola; sestra Elizabeta Peršić i Gordana Tobisch. Popis učenica je niže naveden u prilogu.

    Vrijeme nam je bilo predivno. Na svakoj glagoljaškoj postaji učenice su izlagale o tome što su sve otkrile o pojedinom spomeniku, te koje se značenje krije iza toga. Glavni vodič puta bila je profesorica Đurđa Arbutina, koja je držala u rukama ključeve za ulaz u crkve, dok su nas ostali turisti koji su se tamo zatekli sa zavišću gledali, jer oni ne mogu ući. Završili smo izlet u poslijepodnevnim satima ručkom u Humskoj konobi. Mi smo sada spremni za dane E-medice.
   Učenice iz Ženske opće gimnazije: Danijela Bošnjak, Helena Lacić,Katarina Jambrošić, Klara Duvnjak Učenice iz Škole za primalje: Sanja Babojelić,Ines Tarandek,Valentina Turkalj, Zvonimira Ivančević, Barbara Lukić, Marina Katušin, Ivana Mužar, Ivana Horvat.

 

Konstantina Božak        
(Škola za primalje Zagreb)


    
Radionica glagoljice u Zagrebu (četvrtak, 22. ožujka 2012.)  Radionica glagoljice u Zagrebu (četvrtak, 22. ožujka 2012.) Minimiziraj

 
Radionica glagoljice

    Sestra Elizabeta Peršić, ravnateljica Ženske opće gimnazije Zagreb, organizirala je radionice o glagoljici jednom mjesečno u prostorima Ženske opće gimnazije, te pozvala na sudjelovanje vodeću mentoricu projekta o aleji glagoljaša Đurđu Arbutinu, koordinatoricu Škole za primalje Konstantinu Božak i učenice Škole za primalje koje sudjeluju na projektu. Mentorica u Ženskoj općoj gimnaziji je Irena Marija Vojvodić.

   U četvrtak, 22. ožujka 2012. bila je druga takva radionica, što smo popratili fotografijama. Radionice su iznimno zanimljive i sudjelujemo sa strašću za učenjem. Radionice vodi Darko Žubrinić, redoviti profesor matematike na Sveučilištu u Zagrebu, zaposlen na Fakultetu elektrotehnike i računalstva. Jedan je od osnivača Društva prijatelja glagoljice u Zagrebu 1993. Autor je glagoljaških fontova za LaTeX, smještenih u Internetskom arhivu CTAN, koji su i dio pune instalacije MiKTeX-a. O tim je fontovima 1992. i 1996. objavio dva članka u časopisu TUGboat za matematičku tipografiju, koji izdaje Američko matematičko društvo. Održao je velik broj javnih predavanja širom Hrvatske, u školskim ustanovama, knjižnicama i turističkim poduzećima, te je sudjelovao na nekoliko znanstvenih skupova koji su se bavili aspektima hrvatske glagoljičke kulture. Otkrio je da se hrvatske glagoljičke knjige osim u Hrvatskoj čuvaju u još 26 zemalja, većinom u Zapadnoj Europi, u oko 60 gradova. Pronašao je neke do sada nepoznate rukopise, na primjer izgubljeni Bašćanski bratovštinski rukopis iz 1420. u Oslu u Norveškoj.
   Nadodala bih kako je profesor Žubrinić iznimna osoba prepuna znanja, ugodan i strpljiv predavač,a k tome još i skroman u primanju pohvala.

Konstantina Božak      
Koordinator Škole za primalje


    
Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica:  Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation