en-UShr-HR
Traži
3. lipnja 2020. ..:: Projekti » Završeni projekti » Realizirano 2012./2013. » Antička dostignuća medicine ::..   Prijava
Video (CARNet)  Video (CARNet) Minimiziraj

  
Video izlaganja  Video izlaganja Minimiziraj


Preuzimanje
video zapisa sa
7. Smotre "Dani E-medica 2013"
9. studenoga 2013.
u Termama Tuhelj
(wmv - 898 MB)


  
Prezentacija  Prezentacija Minimiziraj


(23,5 MB)


  
Antička dostignuća medicine  Antička dostignuća medicine Minimiziraj

 
Antička dostignuća medicine

projekt Škole za primalje, Zagreb
 

    ŠKOLE SURADNICE:  1. Škola za primalje, Zagreb
2. Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica (ŽOG), Zagreb
 
Datum prijave:  19. prosinca 2012.
Izmijenjeno 18. rujna 2013.
 
VODITELJI:  1. Konstantina Božak (konstantina.bozak@skole.hr)
2. Irena Marija Vojvodić (irena-marija.vojvodic@zg.t-com.hr)
 
Koordinatori 1. Konstantina Božak (konstantina.bozak@skole.hr)
2. Jakica Lovrić (jakicalovric@yahoo.com)
 
UČENICI 1. Sanja Babojelić, Škola za primalje Zagreb
2. Martina Šebalj, Škola za primalje Zagreb
3. Marina Katušin, Škola za primalje Zagreb
4. Katarina Jambrošić, ŽOG Zagreb
5. Daniela Bošnjak, ŽOG Zagreb
 
Ciljna skupina

Učenici četvrtih  razreda

Ciljevi projekta: 
Upoznati se s dostignućima medicine u antici (Rim i Grčka).
 
Zadaci: 
Istraživati o starim lijekovima, njihovim autorima (uz vježbu prevođenja s latinskog jezika) crtanje starog kirurškog pribora te čitanje o drevnim medicinskim zahvatima.
Posjetiti operacijsku dvoranu u Zagrebu, antičke arheološke lokalitete i Arheološki muzej u Zagrebu.
 
Mjesto provedbe Zagreb, Varaždinske Toplice, Ludbreg, Tuhelj
 
Vrijeme trajanja: 
     (faze)         
1. Istraživanje zadanog materijala do travnja
2.Terenska nastava, ekskurzije – travanj, svibanj, rujan 2013.
3. Radionice – svibanj, rujan, listopad 2013.
4. Izrada zajedničke PowerPoint prezentacije – do 15. 10. 2013.

 
Očekivani rezultati Ostvarene razmjene učenika između škola, dvije radionice i dvije/tri terenske nastave ili ekskurzije, te na kraju zajednička prezentacija.
 
Čimbenici rizika Novac kao ograničavajuća okolnost. Trebamo sponzora J

 


    
Razmjena učenika - radionica "Rimska medicina" (05. listopada 2013.)  Razmjena učenika - radionica "Rimska medicina" (05. listopada 2013.) Minimiziraj

 

Šesta razmjena učenika: radionica "Rimska medicina" u Arheološkom muzeju u Zagrebu

(Zagreb, 05. listopada 2013.)
 

   U subotu, 5. listopada 2013. godine učenice Ženske opće gimnazije i Škole za primalje Zagreb su bile na radionici "Rimska medicina" u Arheološkom muzeju grada Zagreba. Učenice su podučavale djecu osnovne škole o rimskoj medicini kroz nekoliko tema; ljekovito bilje antike i priprema napitaka, radionica s kirurškim instrumentima iz antike, liječenje gladijatora, te su izradile plakate o vojnim bolnicama, rimskim liječnicima i uvodu u medicinu. Brojni posjetitelji pomislili su kako se radi o studenticama arheologije, te su se čudili kad smo rekli da su to učenice srednjih škola. Posjetili su nas brojne obitelji, roditelji s djecom, novinari, arheolozi. Dobili smo brojne pohvale. Bile smo odjevene kao antičke djevojke, te smo i frizure prilagodili tom razdoblju.
   Nova radionica održat će se nakon "Dana E-medice", u subotu 16. studenoga 2013. Ovo je jedinstven primjer do sada u E-medici da projekt bude završen radionicom tek nakon "Dana E-medice" u Termama Tuhelj.

Autor: Konstantina Božak

   

  
Radionica „Rimska medicina“ i posjet izložbi stakla „Transparentna ljepota“  (17. rujna 2013.)  Radionica „Rimska medicina“ i posjet izložbi stakla „Transparentna ljepota“ (17. rujna 2013.) Minimiziraj

 
Radionica "Rimska medicina" i posjet izložbi stakla "Transparentna ljepota"

(Zagreb, 17. rujna 2013.)
 

   Peta razmjena učenika Škole za primalje i Ženske opće gimnazije na projektu "Antička dostignuća medicine" na radionici "Rimska medicina", te posjet izložbi stakla "Transparentna ljepota".

   U utorak, 17. rujna 2013., učenice Ženske opće gimnazije i Škole za primalje Zagreb, sa svojim mentoricama Irenom Marijom Vojvodić i Konstantinom Božak bile su na radionici "Rimska medicina" (Prilog 1) u Arheološkom muzeju grada Zagreba. Doktorica arheologije dr.sc. Ivana Ožanić Roguljić uputila ih je u interaktivno predavanje o rimskoj medicini, te podijelila zadatke. U nekoliko subota učenice će podučavati učenike petog razreda osnovne škole o rimskoj medicini kroz nekoliko radionica. Glavni cilj programa jest prenošenje znanja. Ovim programom će učenice srednjih škola svoje znanje prenijeti na širu publiku i tako na neformalan način utvrditi svoje spoznaje i dobiti mogućnost poptunijeg razumijevanja jednog povijesnog razdoblja. Proučavali smo antičke kirurške instrumente, mogli smo ih i opipati.
   Na kraju smo posjetili i izložbu stakla "Transparenta ljepota" u Arheološkom muzeju. Izložba "Transparenta ljepota" organizirana je povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju. U ovom, iznimno velikom projektu sudjeluju gotovo svi hrvatski muzeji, a glavni organizatori su Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej Mimara i Muzej za umjetnost i obrt. Doživjeli smo ljepotu stakla i promatrali različite vrste staklenih predmeta, a najviše smo se zadržali na staklenim predmetima iz razdoblja antike.
   (Prilog 1) - Opširnije o programu "Rimska medicina":
   Pri Institutu za arheologiju razvijen je program popularizacije znanosti Rimski svakodnevni život u sklopu kojeg se tijekom rujna i listopada održava radionica "Rimska medicina". Program obuhvaća dvije razine srednjoškolsku i osnovnoškolsku. Institut već neko vrijeme surađuje sa Ženskom općom gimnazijom Družbe sestara milosrdnica u čijem je sklopu učenicima fakultativna "Antička grupa" koju vodi profesorica Irena Marija Vojvodić. Kako bi se približilo rimsko doba održavaju se predavanja i radionica na temu Rimski svakodnevni život. Ove jeseni razvijene su radionice na temu rimske medicine u sklopu programa E–medica (voditeljica-mentorica Irena Marija Vojvodić, mentorica Konstantina Božak) i održat će se zajedno sa učenicama Ženske opće gimnazije i Škole za primalje koje su na projektu "Antička dostignuća medicine", u suradnji s Arheološkim muzejem u Zagrebu. Opis programa "Rimska medicina": Prvi dio programa osmišljen je za učenike Ženske opće gimnazije i Škole za primanje uz program E-medica. Interaktivnim predavanjem učenice će zajedno s dr.sc. Ivanom Ožanić Roguljić, mr.sc. Konstantinom Božak, prof. i Irenom Vojvodić, prof. steći dobiti osnovne informacije o rimskoj medicini te osmisliti kako je stečeno znanje prenjeti drugima posebice petom razredu osnovne škole kada u sklopu programa povijesti djeca intenzivno obrađuju rimsko razdoblje. U sklopu svog programa E-medica kojeg vode profesorice Irena Marija Vojvodić i Konstantina Božak, učenice su obišle kiruršku dvoranu Kliničke bolnice Sestara milosrdnica i upoznale se s modernim medicinskim instrumentima. Učenice izrađuju crteže i fotografije tih instrumenata te ih uspoređuju s rimskima. Drugi dio programa je otvoren javnosti prilagođenim osnovno školskom uzrastu – posebice petom razredu kada u sklopu programa povijesti djeca intenzivno obrađuju razdoblja kojima se bavi upravo arheologija. Učenice uključene u program prenijeti će svoje znanje javnosti kroz interaktivne radionice u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Autor: Konstantina Božak

     

  
Četvrta razmjena učenika i posjeta učenika i posjet kirurškoj dvorani (12. rujna 2013.)  Četvrta razmjena učenika i posjeta učenika i posjet kirurškoj dvorani (12. rujna 2013.) Minimiziraj

 
Četvrta razmjena učenika i posjet kirurškoj dvorani

(Zagreb, 12. rujna 2013.)
 

   Učenice Danijela Bošnjak i Katarina Jambrošić, te mentorica Irena Marija Vojvodić iz Ženske opće gimnazije Družbe sestara Milosrdnica bile su u posjeti Školi za primalje, Zagreb.
   U prostorima škole mentorica Konstantina Božak i učenice Sanja Babojelić, Marina Katušin I Martina Šebalj ugostile su goste. Dogovorili smo završne korake u projektu "Antička dostignuća medicine".
    Nakon ručka posjetile smo kliničku bolnicu "Sestre milosrdnice", kirurški odjel. Mi smo u operacijskoj dvorani pratili operaciju uživo, a onda nam je instrumentarka pokazala suvremene kirurške instrumente. Poslikali smo ih, te ćemo ih kasnije usporediti s antičkim operacijskim instrumentima.
   Najavljujemo još razmjena (i iza 15.listopada 2013.) pa se nadamo da neće biti problema s njihovim objavama. Naše učenice podučavat će o rimskoj medicini učenike osnovnih škola kroz nekoliko radionica.

Autor: Konstantina Božak

   

  
Posjet Arheološkom muzeju i lokalitetu Narona (Vid) - 30. svibnja 2013.  Posjet Arheološkom muzeju i lokalitetu Narona (Vid) - 30. svibnja 2013. Minimiziraj


Posjet Arheološkom muzeju i lokalitetu Narona (Vid)
 

   U četvrtak, 30. svibnja 2013. Konstantina Božak, mentorica projekta „Antička dostignuća medicine“, posjetila je Arheološki muzej i lokalitet Narona (Vid) pokraj Metkovića. Zbog ograničenih financijskih sredstava mentorica je put i smještaj platila o vlastitom trošku, stoga je putovala bez učenica.
   Ušće Neretve jedinstveno je zbog svoje plovnosti tijekom cijele godine i za veće brodove. Stoga i ne čudi što je Narona osnovana kao grčki emporij, vjerojatno u V. stoljeću prije Krista. Grčki pisani izvor (Pseudo Skilak, djelo Peripl) svjedoči o postojanju Narone u IV. stoljeću prije Krista. Kasnije, u I. stoljeću prije Krista na istom mjestu gradi se rimski forum kolonije Narona. Narona je bila važno uporište rimskim vojskovođama koji su iz nje kretali u pohode na ilirska plemena. Grad je bio administrativni i sudski centar šire regije. Hram Augusteum podignut u čast Augusta i njegove obitelji, izgrađen je na forumu u I. stoljeću prije Krista. Godine 1995. i 1996. vršena su iskopavanja na lokalitetu Narona kada je pronađen ostatak Augusteuma i 16 monumentalnih mramornih skulptura. Na istom tom mjestu izgrađen je Arheološki muzej „in situ“ Narona, koji je otvoren 2007. godine. Unutar muzeja su ostaci zidova građevina koje su nekada pripadale antičkoj Naroni i njezinu forumu. Na gornjoj terasi muzeja postoji lapidarij s dijelovima arhitekture antičkog hrama. Tu s izloženi i medicinski instrumenti, te stakleno posuđe (dio se koristio za pripravu i čuvanje lijekova, a dio za kozmetiku, kućanstvo). Najzanimljivija činjenica je da je danas iskopano svega 5% antičke Narone. Veliko arheološko bogatsvo još uvijek leži zakopano ispod današnjeg naselja Vid, vjerojatno zimske terme (thermae hiemales) i javna kupaonica (balnea), o njma postoji sačuvani natpis.

Autor:         
Konstantina Božak

   

  
Posjet Ženskoj općoj gimnaziji Družbe sestara milosrdnica, Zagreb - 16. svibnja 2013.  Posjet Ženskoj općoj gimnaziji Družbe sestara milosrdnica, Zagreb - 16. svibnja 2013. Minimiziraj


TREĆA RAZMJENA UČENIKA NA PROJEKTU "ANTIČKA DOSTIGNUĆA MEDICINE"

   U četvrtak, 16. svibnja 2013. godine, učenice Škole za primalje pod vodstvom mentorice Konstantine Božak posjetile su Žensku opću gimnaziju Družbe sestara milosrdnica, Zagreb. Ovo je bila naša treća razmjena, nakon Ludbrega i Muzeja grada Zagreba. Mentorica Irena Vojvodić koja je bila naš domaćin pripremila je antičke tekstove, koje smo prevađali s engleskog, njemačkog i latinskog jezika na hrvatski jezik.
   Nakon detaljnog proučavanja tekstova slijedilo je crtanje antičkih kirurških instrumenata, te smo o odabranim instrumentima osmišljavali socijalnu priču vezanu uz njihovu primjenu. Zatim je slijedila debata između dviju grupa učenica. Tema je bila jesu li stari Rimljani potpuno kopirali Grke u dostignućima medicine ili su imali i vlastiti doprinos. Na kraju dogovorili smo buduće pothvate na projektu "Antička dostignuća medicine" za jesen.
   Učenice koje su sudjelovale su: Marina Katušin, Sanja Babojelić, Martina Šebalj, Katarina Jambrošić i Danijela Bošnjak.

Autor:         
Konstantina Božak

   

  
Posjet Muzeju grada Zagreba -  16. travnja 2013.  Posjet Muzeju grada Zagreba - 16. travnja 2013. Minimiziraj


Posjet Muzeju grada Zagreba


 
   U utorak, 16. travnja 2013. godine, učenice uključeni u projekt "Antička dostignuća medicine" iz Ženske opće gimnazije i Škole za primalje bile su u posjeti sa svojim mentoricama, Irenom Marijom Vojvodić i Konstantinom Božak, u Muzeju grada Zagreba. Ovo je bila naša druga razmjena učenika.
   Izložba „Ja, Jacobus apothecarius - od štacuna do industrije“ govori o povijesti zagrebačkog ljekarništva, od antičkih vremena do dvadesetog stoljeća. Autorica izložbe Marina Perica Krapljanov provela nas je kroz postav muzeja i sve nam vrlo lijepo prezentirala.
   Antički MEDICUS bio je liječnik i ljekarnik. Te dvije djelatnosti nisu bile odijeljene sve do kasnog srednjeg vijeka. Među predmetima rimskog ljekarništva pronađenim na arheološkim nalazištima u Zagrebu i njegovoj široj okolici, svakako treba izdvojiti nalaze pronađene u Sisku, u rijeci Kupi, gdje je otkrivena vjerojatno radionička ostava za proizvodnju ljekarničkih i liječničkih instrumenata. Niz instrumenata koristio se i u medicini i u spravljanju lijekova (sonde, spatule…) Pripremljeni lijek spremao se u balzamarije ili bakrene kutijice. U njima su tragovi supstance ostali konzervirani do današnjeg doba, te se kemijskim analizama može odrediti sastav pojedinog antičkog lijeka. Više o ovoj temi možete saznati pri prezentiranju našeg projekta na 7. Smotri "Dani E-medica 2103.

Konstantina Božak   
Škole za primalje Zagreb

   

  
Izlet u Varaždinske Toplice i Ludbreg -  21. ožujka 2013.  Izlet u Varaždinske Toplice i Ludbreg - 21. ožujka 2013. Minimiziraj


Izlet učenica i mentora na projektu "Antička dostignuća medicine"
u Varaždinske Toplice i Ludbreg

 
   U četvrtak, 21. ožujka 2013. učenice Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica Zagreb i Škole za primalje Zagreb koje rade na projektu "Antička dostignuća medicine" posjetile su sa svojim mentoricama, profesoricama Irenom Marijom Vojvodić i Konstantinom Božak antičke lokalitete u Varaždinskim Toplicama i Ludbregu. Prvo smo posjetili antičke terme Aquae Iasae, nalazište termalne sumporne vode, arheološke iskopine antičkih sauna, bazena s hladnom i toplom vodom, vježbalište za vojnike. Gledali smo originalne rimske freske koje su jednako dobro sačuvane kao i one u Pompejima. Kasnije smo posjetili Zavičajni muzej u kojem smo promatrali kipove i spomenike sa zahvalama za ozdravljenje. Tamo je učenica Marina Katušin isprobala originalnu starorimsku masažu s bademovim uljem i pijeskom. Pili smo ljekovitu sumpornu vodu i preživjeli. Na kraju dana posjetili smo antičko naselje Iovia u Ludbregu, koje je tek u početnoj fazi iskopavanja. A tamo blizu je i centar svijeta, ako niste znali…
   Iz Škole za primalje učenice koje su bile na izletu su: Sanja Babojelić, Martina Šebalj i Marina Katušin, dok su iz Ženske opće gimnazije bile Danijela Bošnjak i Katarina Jambrošić.
 

Konstantina Božak   
Škole za primalje Zagreb

A što je Marina rekla o izletu:
   "Kao i prošle godine, naša Škola za primalje uključena je u projekt E-medice pod vodstvnom profesorice Konstantine Božak. U tom projektu nas tri učenice sudjeluju zajedno s dvije učenice škole Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica, koje su pod vodstvom profesorice Irene Marije Vojvodić.
   Ove godine naša tema su Antička dostignuća medicine, pa smo u sklopu toga obavile i svoj prvi izlet krajem ožujka u cilju istraživanja o toj temi. Naš prvi izlet sastojao se od posjeta Varaždinskim toplicama i grad Ludbrega. Posjet Varaždinskim toplicama bio nam je velika čast i zadovoljstvo jer smo jako puno toga naučile i saznale zahvaljujuću izvrsnom vodiču.
Varaždinske toplice su značajno zdravstveno, obredno, kulturno pa i gospodarsko središte antičke Gornje Panonije. Arheološki lokalitet Aquae Iasae koji se nalazi u gradskom parku Varaždinskih toplica je jedno od najvrijednijih antičkih arheoloških iskopina u Hrvatskoj.
   Aquae Iasae su sastavljene od termalnih kupališta, svetišta, te trga (foruma). Naše istraživanje je bilo usmjereno načinima na koje su Rimljani koristili termalnu vodi, blato, te kakve su instrumente rabili u medicinske svrhe. Čak smo u svrhu detoksikacije organizma imali i mi priliku probati piti termalnu vodu. Moram priznati da nije baš ugodnog mirisa jer sadrži veliku koncentraciju sumpora, no okusa je vrlo sličnog obične vode. Zanimljivo je kako je temperatura vode na izvorištu visokih 58 stupnjeva celzijevih, a dnevni kapacitet vode iznosi dva milijuna litara.
   U Varaždinskim toplicama smo posjetili i zavičajni muzej gdje smo čuli također jako zanimljive priče iz antičkog doba, vidjeti (a neki i probati) masažu sa termalnim uljem i sitnim pjeskom koju su koristili još stari Rimljani.
Nakon svih zanimljivih saznanja o antičkim dostignićima u medicini posjetili smo grad Ludbreg u kojem smo čuli priču vezanu uz čudesan događaj u kojemu je svećenik služeći misu posumnjao u riječi pretvorbe kruha i vina u pravo tijelo i krv Isusovu. Čuli smo i legendu koja govori o tome da je Ludbreg središte svijeta, pa smo tako imali priliku na trenutak zaustaviti se u središtu svijeta koji se nalazi usred gradskog trga. Oko kojeg se nalaze pločice sa natpisima gradova i njihovom kilometražnom udaljenošću od središta svijeta.
   Ovo je bio prvi naš izlet ove godine s tim projektom, a mi se nadamo ne i posljednji. Vjerujemo da ćemo još puno toga zanimljivog naučiti i imati priliku vidjeti po pitanju antičkih dostignuća u medicini, a na kraju taj svoj koristan rad imati priliku prezentirati i pred ostalim učenicima koji rade na projektu "E-medica" isprezentirati.

Marina Katušin   
Škola za primalje Zagreb 


  
Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica:  Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation