en-UShr-HR
Traži
26. svibnja 2020. ..:: Projekti » Završeni projekti » Realizirano 2012./2013. » Spašavanje iz vode ::..   Prijava
Video (CARNet)  Video (CARNet) Minimiziraj

  
Video izlaganja  Video izlaganja Minimiziraj


Preuzimanje
video zapisa sa
7. Smotre "Dani E-medica 2013"
9. studenoga 2013.
u Termama Tuhelj

(wmv - 551 MB)


  
Prezentacija  Prezentacija Minimiziraj

(5,0 MB)

  
Spašavanje iz vode  Spašavanje iz vode Minimiziraj

 
Spašavanje iz vode
(Reševanje iz vode)

Projekt Zdravstvene in kozmetične šole Maribor
 

ŠKOLE U PROJEKTU:  

1. Zdravstveno in kozmetična šola Maribor
2. Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar
3. Pomorska škola Zadar

 

DATUM PRIJAVE:  

28. studenoga 2012.
 

Koordinatori:  

1. Danica Perše (danica.perse@guest.arnes.si), Zdravstveno in kozmetična šola Maribor
2. Verica Elveđi (verica-elvedji@net.hr), Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar
3. Marin Perinić (m.perinic85@gmail.com), Pomorska škola Zadar
 

Voditelj/i projekta:  

1. Aleš Voh, voditelj (ales.voh@gmail.com), Zdravstveno in kozmetična šola Maribor
2. Karmen Janžekovič
, Zdravstveno in kozmetična šola Maribor
3. Aleksandra Lukič
, Zdravstveno in kozmetična šola Maribor
4. Anita Mišković
, voditelj (anita.miskovic@gmail.com), Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar
5. Marin Perinić (m.perinic85@gmail.com), Pomorska škola Zadar
 

Ciljna skupina:  
 

Učenici škola koji žele sudjelovati u izradi projekta.

Cilj/evi projekta:  
 

Upoznavanje osnova spašavanja iz vode te postupka oživljavanja.
 

Zadaci:  
 

Upoznavanje sredstava i metoda spašavanja iz vode te nuđenje hitne pomoći;
praktički rad i provjeravanje znanja.
 

Suradnici: 
 

Svi koji se prijave za sudjelovanje u projektu.
 

Mjesto provedbe: 
 

- Kranjska gora (12. – 14. travanja 2013.) – spašavanje u bazenu
- Zadar (početak rujna) – spašavanje u moru.
 

Vrijeme trajanja: 
     (faze)        

Od veljače do listopada 2013.
 

Očekivani rezultati: 
 

Učenici upoznaju teoriju i praktički dio osnovnih postupka spašavanja iz vode i oživljavanja.
 

Čimbenici rizika: 

 

  
Vikend u Kranjskoj Gori - Prva razmjena i radionica u projektu "Spašavanje iz vode" (Kranjska Gora)  Vikend u Kranjskoj Gori - Prva razmjena i radionica u projektu "Spašavanje iz vode" (Kranjska Gora) Minimiziraj
Prva razmjena i radionica u projektu "Spašavanje iz vode"

-  Kranjska Gora, 12. do 14. travnja 2013.  -

Vikend u Kranjskoj Gori

   Kad se zima počela polako opraštati, u mjesecu travnju, otišla je ekipa od osam učenika i troje profesora iz SZKŠ Maribor preko vikenda u Kranjsku Goru na tečaj spašavanja iz vode. Pridružili su nam se i kolege iz susjedne Hrvatske, učenici i profesori iz Medicinske i Pomorske škole iz Zadra, s kojima zajedno radimo na projektu Spašavanje iz vode. U tečaju spašavanja iz vode saznali smo da zahtijeva mnogo znanja i tjelesne pripremljenosti. Prvi dan nas je sačekala Kranjska Gora obavijena maglom.
   Najprije nas je prof. Ales Voh upoznao s teoretskim znanjem,a zatim smo upoznali vrste spašavanja iz vode, pomagala i pružanje prve pomoći. Uslijedio je kratki pismeni test.
   Drugi dan započeli smo s praktičnim radom na bazenu. Pod vodstvom prof. Karmen Janžekovič smo na bazenu vježbali pružanje prve pomoći utopljeniku. Kasnije smo se preselili u bazen gdje smo upoznali tri vrste prijema prilagođenih za spašavanje utopljenika, naime za manje složene i najzahtjevnije situacije. Za uspješan završetak tečaja na kraju morao je svaki pojedinac izvesti određen zahvat za spašavanje. Poslijepodne smo krenuli biciklima do Planiške velikanke, a dan smo zaključili druženjem i sportskim aktivnostima kao što su stolni tenis, penjanje, trčanje. Na zaključku dobili smo diplomu o završenom tečaju spašavanja iz vode i tako se bogatiji za jedno iskustvo više vratili kući.

Prijevod: D. Perše

Vikend v Kranjski Gori

   Ko se je zima počasi začela umikati , se je v mesecu aprilu ekipa osmih dijakov ter dveh profesorjev iz ZSKŠ Maribor ob koncu tedna odpravila v Kranjsko Goro na tečaj reševanja iz vode. Pridružili so se nam tudi kolegi iz sosednje Hrvaške, dijaki in profesorja iz Medicinske in Pomorske škole iz Zadra, s katerimi sodelujemo v projektu Reševanje iz vode. V tečaju reševanje iz vode smo spoznali, da zahteva veliko mero znanja ter telesne pripravljenosti. Prvi dan nas je pričakala v meglo zavita Kranjska Gora.
   Najprej je bilo na vrsti spoznavanje teorije z katero nas je seznanil prof. Aleš Voh, spoznali smo vrste reševanja iz vode, pripomočke in nudenje prve pomoči. Temu je sledil kratek pisni preizkus.
   Drugi dan smo pričeli z praktičnim delom v bazenu. Ob bazenu smo izvajali nudenje prve pomoči utopljenjcu, pod vodstvom prof.Karmen Janžekovič. Kasneje pa smo se selili v bazen kjer smo se srečali z tremi vrstami prijemov prilagojenih za reševanje utopljenca in sicer za manj zahtevne ter najzahtevnejše situacije. Za uspešen zaključek tečaja je vsak posameznik izvedel prijem, ki mu je bil dodeljen. Dan smo popoldne nadaljevali z vožnjo z kolesi do Planiške velikanke, dan smo sklenili z druženjem ter špotrtnimi aktivnostmi kot so: namizni tenis, plezanje, tek. Za konec smo prejeli diplome o opravljenem tečaju reševanja iz vode ter se bogatejši za izkušnjo več odpravili proti domu.

Joži Rečnik 1.a


  
Prva razmjena i radionica u projektu "Spašavanje iz vode" (Kranjska Gora)  Prva razmjena i radionica u projektu "Spašavanje iz vode" (Kranjska Gora) Minimiziraj


Prva razmjena i radionica u projektu "Spašavanje iz vode"
-  Kranjska Gora, 12. do 14. travnja 2013.  -

 

   U petak, 12. travnja 2013. godine učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića i Pomorske škole iz Zadra, u pratnji mentorice Anitom Mišković i pedagoga Marina Perinića, krenuli su u Kranjsku Goru na trodnevno druženje sa učenicima i voditeljima iz Zdravstvene i kozmetičke škole Maribor. Ovaj susret i razmjena dio je praktičnog rada u okviru zajedničkog projekta "Spašavanje iz vode".

   Učenici Ines Benović, Luka Matković, Ivan Filip Pavić, Filip Ivančev, Filip Filipović, Iva Vidas, Lidija Katkić, Renato Sabo i Petar Čolak krenuli smo u ranim jutarnjim satima prema Sloveniji. Put je trajao šest sati. Kad smo napokon stigli u đački dom CŠOD dočekali su nas udobni kreveti i večera.
   Nakon večere smo odslušali prvo predavanje o spašavanju utopljenika iz mora ili slatkih voda. Predavanje je održao profesor tjelesnog iz medicinske srednje škole Maribor. Navečer je uslijedilo druženje i odlazak u razgledavanje grada.
   U subotu ujutro smo rano krenuli na bazen gdje smo naučili razne tehnike spašavanja i poslije smo imali vježbe pružanja prve pomoći. Naučene tehnike spašavanja i oživljavanja utopjenika bile su jako zanimljive i poučene te smo svi skupa puno naučili. Popodne smo otišli biciklima 10 km do najveće skijaške skakaonice na svijetu - Planica. Vraćajući se smo posjetili umjetno jezero Jasna. Kad smo se vratili u dom imali smo ispit i svi smo položili unatoč tome što su ispiti bili na slovenskom.
   Nedjeljno jutro je prošlo melankolično zbog odlaska iz Kranjske Gore, ali smo ponijeli diplome i predivne dojmove na protekla tri dana.

Ines Benović     
Pomorska škola Zadar

 
 
 
 
 
   
     

  
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation