en-UShr-HR
Traži
2. lipnja 2020. ..:: Projekti » Završeni projekti » Realizirano 2013./2014. » Krvne grupe ::..   Prijava
Krvne grupe,  prehrana i bolesti po krvnim grupama  Krvne grupe, prehrana i bolesti po krvnim grupama Minimiziraj

 
Krvne grupe
prehrana i bolesti po krvnim grupama
 
Projekt Medicinske škole Varaždin
 

    ŠKOLE SURADNICE:  1. Medicinska škola Varaždin
2. Zdravstveno učilište Zagreb
3. Zdravstvena škola Split
 
Datum prijave:  10. studenoga 2013.
- promijenjeno 06. listopada 2014.
 
VODITELJI PROJEKTA:  1. Nataša Vuković  (natvuk@gmail.com) - voditeljica projekta, Medicinska škola Varaždin
2. Maja Gregorić 
(majagr79@gmail.com),

3. Margita Nimac-Kalcina
(nkmargita@gmail.com),
 
Koordinatori 1. Ksenija Janjušević  (1ksenija1@gmail.com), Medicinska škola Varaždin
2.

3. 
 
Nositelj
 
Medicinska škola Varaždin
UČENICI
 
1. Anja Kreš, Medicinska škola Varaždin
2. Andreja Kocijan
, Medicinska škola Varaždin
3. Sara Bačani
, Medicinska škola Varaždin
4. Tomislav Mrla
, Zdravstveno učilište Zagreb
5. Paula Vučinovac
, Zdravstveno učilište Zagreb
6. Antonija Antunović
, Zdravstvena škola Split
 
 
Ciljna skupina
 
Učenici koji žele sudjelovati u projektu.
Ciljevi projekta: 
 

Objasniti krvne grupe i njihovo nasljeđivanje.
Istražiti kako određene namirnice i na koji način utječu na metabolizam čovjeka .
Istražiti u kojoj mjeri konzumiranje određenih namirnica dovodi do patoloških promjena u organizmu, odnosno oboljevanja od određenih bolesti.
 

Zadaci: 
 

Statistički ispitati i obraditi razne dobne skupine ljudi o načinu njihove prehrane , te zdravstvenim problemima s kojima se susreću , te usporediti i povezati određene krvne grupe sa promjenama u metabolizmu i oboljevanju od određenih bolesti karakterističnih za tu krvnu grupu prema nekim istraživanjima.
 

Suradnici
 
Svi koji se prijave da žele sudjelovati na projektu.
 
Mjesto provedbe
 
Medicinska škola Varaždin
Zdravstveno učilište Zagreb
Zdravstvena škola Split
I po dogovoru, transfuziološki odjeli, ordinacije opće medicine, suradnja sa nutricionistima.
 
Vrijeme trajanja: 
     (faze)         
 
Od siječnja 2014. do rujna 2014.
Siječanj podjela zadataka školama koje će sudjelovati u projektu
Veljača i ožujak prikupljanje podataka na terenu te obrada istih
Travanj izrada zajedničke prezentacije.
Svibanj i lipanj razmjena učenika i usklađivanje podataka
 
Očekivani rezultati
 
Očekujemo suradnju sa drugim školama, liječnicim ai nutricionistima kako bi imali što veći uzorak i mogli napraviti što bolju korelaciju utjecaja prehrane i određenih namirnica na psihofizičko zdravlje čovjeka i pojavu određenih bolesti karakterističnih za određenu krvnu grupu.
 
Čimbenici rizika

Nemogućnost susreta učenika i nastavnika (nedostatak financija ).
Tražimo sponzora za realizaciju međusobnih susreta učenika i nastavnika. (posjet transfuziološkom odjelu, nutricionističkoj ordinaciji, liječniku opće medicine)


    
Druga razmjena učenika Zagreba i Varaždina (17. rujna 2014.)  Druga razmjena učenika Zagreba i Varaždina (17. rujna 2014.) Minimiziraj

Učenici Zdravstvenog učilišta Zagreb u posjeti Medicinskoj školi Varaždin

 

   U srijedu, 17. rujna 2014. godine učenici 4. a smjera zdravstveno – laboratorijskih tehničara, Paula Vučinovec i Tomislav Mrla s mentoricom Majom Gregorić posjetili su Medicinsku školu u Varaždinu te su s voditeljicom projekta "Krvne grupe, bolesti i prehrana" Natašom Vuković, mag. med. bioch. i učenicama Anjom, Andreom i Sarom razgovarali o projektu i dovršavali prezentaciju projekta.
   Učenici su izmijenili iskustva te komentirali i uskladili rezultate anketa koje su prikupljeni iz Zagreba, Varaždina, Splita i Bjelovara o prehrambenim navikama ispitanika. Domaćini su nam pokazali školu i Opću bolnicu Varaždin, Odjel za transfuziologiju gdje nam je doktorica Gordana Jaklin, spec. transfuziologije održala kratko predavanje o krvnim grupama i značaju dobrovoljnog davanja krvi i provela nas kroz Odjel transfuziologije. Imali smo priliku odrediti svoje krvne grupe i upoznati se sa principom određivanja krvnih grupa.
   Nakon posjeta bolnici i kratkog druženja s ravnateljicom Medicinske škole Varaždin Mirjanom Grabar-Kruljac, ugodno druženje nastavljeno je uz ručak te šetnjom i razgledom znamenitosti Varaždina!

Maja Gregorić, dipl. ing. med. lab. diagn.


    
Učenici Zdravstvenog učilišta Zagreb u posjeti Medicinskoj školi Varaždin (17. rujna 2014.)  Učenici Zdravstvenog učilišta Zagreb u posjeti Medicinskoj školi Varaždin (17. rujna 2014.) Minimiziraj

 
Razmjena učenika u projektu "Krvne grupe, prehrana i bolesti po krvnim grupama"
 

   Medicinska škola Varaždin sudjeluje u projektu Krvne grupe, prehrana i bolesti po krvnim grupama te je stoga 17. rujna 2014. godine ugostila učenike Paulu i Tomislava s mentoricom Majom Gregurić iz Zdravstvenog učilišta Zagreb. Učenice domaćini Anja, Andrea i Sara te mentorica Nataša Vuković uspješno su realizirale susret iako gosti iz Medicinske škola Split nisu mogli doći u Varaždin pa će s njihovom mentoricom i učenicom i dalje biti u kontaktu putem e-maila, facebook i telefona.
   Početak susreta odvijao se u školi uz ugodno druženje te razgovor o projektu. Učenici i mentorice izmijenili su iskustva te komentirali i uskladili rezultate anketa o prehrambenim navikama ispitanika koje su proveli u Zagrebu, Varaždinu, Splitu i Bjelovaru.
   Nakon što smo razmijenili mišljenja, našim smo gostima pokazali školu te krenuli u Opću bolnicu Varaždin, na Odjel za transfuziologiju gdje nas je dočekala doktorica Gordana Jaklin, spec. transfuziologije, koja nam je održala kratko predavanje o krvnim grupama, važnosti dobrovoljnog davanja krvi te nas provela kroz Odjel transfuziologije i upoznala nas s načinom rada Odjela.
   Također smo imali priliku odrediti svoje krvne grupe i upoznati se s principom određivanja krvnih grupa. Nakon posjete bolnici i kratkog druženja s ravnateljicom Mirjanom Grabar Kruljac odveli smo naše drage goste u novootvoreni studentski restoran na ručak te smo druženje završili ugodnom šetnjom i razgledom znamenitosti Varaždina.
   Vrijeme je u dragom društvu prebrzo prošlo, ali dalo nam je motivaciju za daljnje susrete i priliku za dogovor oko daljnjih aktivnosti.
    
Dokumenti projekta:  Krvne grupe, prehrana i bolesti po krvnim grupama  Dokumenti projekta: Krvne grupe, prehrana i bolesti po krvnim grupama Minimiziraj

Škola


  
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation