en-UShr-HR
Traži
26. svibnja 2020. ..:: Projekti » Završeni projekti » Realizirano 2013./2014. » Volonterstvo ::..   Prijava
Poziv svim sudionicima „E – medica 2014“ na zajedničku volontersku akciju  Poziv svim sudionicima „E – medica 2014“ na zajedničku volontersku akciju Minimiziraj

      U nizu dobrih ideja na smotru „Dani E –medica 2014.“ prijavljen je projekt Volonterstvo kao način života i razmišljanja. To je zajednički projekt učenika Srednje škole Bedekovčina, Škole za medicinske sestre Vrapče, Škole za medicinske sestre Mlinarska, Zdravstvene šole Novo Mesto i Medicinske škole Beograd.

   Naš cilj je promovirati volonterstvo i potaknuti sve nas na volontersko djelovanje. Stoga Vas pozivamo da se priključite zajedničkoj
volonterskoj akciji prikupljanja sanitarnih potrepština (šampona, gelova za tuširanje, dezodoransa, higijenskih uložaka, vlažnih maramica, kremica....) djevojkama iz Odgojnog doma Bedekovčina.
   Sve što prethodno prikupite u svojoj školi možete ostaviti
od 21. do 23. studenoga, na štandu volontera na samoj 8. Smotri "Dani E-medica 2014." u Termama Tuhelj.

Srdačan pozdrav

Volonteri


    
Volonterstvo kao način života i razmišljanja  Volonterstvo kao način života i razmišljanja Minimiziraj

 
Volonterstvo kao način života i razmišljanja
 
Projekt Srednje škole Bedekovčina
 

    ŠKOLE SURADNICE:  1. Srednja škola Bedekovčina
2. Škola za medicinske sestre Mlinarska
3. Škola za medicinske sestre Vrapče
4. Srednja zdravstvena škola Novo mesto
5. Medicinska škola Beograd
 
Datum prijave:  studeni 2013.
 
VODITELJI PROJEKTA:  1. Tatjana Papst  (tatjanapm@gmail.com), Srednja škola Bedekovčina
2. Elvira Tahiri
(elvira.et@post.t-com.hr), Škola za medicinske sestre Mlinarska
3.
Mirjana Kozina  (mkozina64@gmail.com), Škola za medicinske sestre Vrapče
4. Mojca Simončić
(mojsimoncic@gmail.com), Srednja zdravstvena škola Novo mesto
5. Iljana Rakić (iljanarakic@gmail.com), Medicinska škola Beograd
 
Koordinatori 1. Suzana Đanić  (ivan.danic@zg.t-com.hr), Srednja škola Bedekovčina
2. Natalija Šnidarić
(natalija.snidaric@gmail.com), Škola za medicinske sestre Mlinarska
3. Zlatica Šimunović
  (zlatica.simunovic@gmail.com), Škola za medicinske sestre Vrapče
4. Mojca Simončić
(mojsimoncic@gmail.com), Srednja zdravstvena škola Novo mesto
5. Iljana Rakić (iljanarakic@gmail.com), Medicinska škola Beograd
 
Nositelj
 
Srednja škola Bedekovčina
UČENICI
 
1. Lucija Meštrović, Srednja škola Bedekovčina
2. Marko Čanadi
, Srednja škola Bedekovčina
3. Magdalena Horvat
, Srednja škola Bedekovčina
4.

 
Ciljna skupina
 
Srednjoškolci svih škola sudionika E-medice.
 
Ciljevi projekta: 
 
Promocija volonterstva kao načina života i razmišljanja.
 
Zadaci: 
 
Objasniti pojam i definiciju volonterstva
Analizirati mogućnosti za volonterski rad u srednjoškolskoj dobi
Predstaviti volonterska iskustva
Predstaviti dobrobiti volonterstva za pojedinca (osobno i profesionalno) i zajednicu
Provesti zajedničku volontersku akciju svih škola partnera
Istraživački dio – ispitati opće stavove učenika medicinskih škola o volonterstvu.
 
Suradnici
 
Volonterski centar Zagreb; Odgojni dom Bedekovčina
 
Mjesto provedbe
 
Mjesta – sjedišta škola uključenih u projekt, dogovorena lokacija ustanove partnera.
 
Vrijeme trajanja: 
     (faze)         
 
10 mjeseci
Faza 1: dogovor svih škola partnera o planiranim aktivnostima i podjela zadataka (siječanj)
Faza 2: rad učenika iz pojedine škole partnera na svom zadatku (ili 2 škole na jednom zadatku) (veljača, ožujak)
Faza 3: sastanak škola partnera radi procjene tijeka projekta i razmjene iskustava i dosadašnjih rezultata rada i istraživanja) (travanj)
Faza 4: dalji rad na projektu (istraživanje, obrada rezultata, izrada prezentacija i plakata...) (travanj, svibanj)
Faza 5: sastanak škola partnera radi dogovora o daljim aktivnostima u projektu, razmjena učenika (svibanj)
Faza 6: dalji rad na projektu (lipanj, srpanj, kolovoz)
Faza 7: finalizacija projekta – sastanak škola partnera radi dogovora o prezentaciji rada i rezultata projekta) (rujan, listopad)
Cijelo vrijeme: Stalna razmjena informacija i koordinacija rada između sudionika projekta
 
Očekivani rezultati
 
Interes srednjoškolaca bez volonterskog iskustva za uključivanje u volonterske aktivnosti i klubove; osnivanje volonterskih klubova u školama gdje još ne postoje; originalni prijedlozi za nove volonterske akcije; udruživanje škola na novim volonterskim projektima.
 
Čimbenici rizika:

Financijski


    
Izvješće sa 3. susreta učenika Novog mesta u Zagrebu (18.-19. rujna 2014.)  Izvješće sa 3. susreta učenika Novog mesta u Zagrebu (18.-19. rujna 2014.) Minimiziraj

Izvješće sa 3. susreta učenika Novog mesta u Zagrebu
 

Datum: 18.-19. rujna 2014.
Mjesto: Škola za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb
Prisutni slijedeći sudionici:

Srednja škola Bedekovčina
   1. Lucija Meštrović
   2. Marko Čanadi
   3. Magdalena Horvat
   4. Mentor Tatjana Papst
 
Škola za medicinske sestre Vrapče
   1. Ante Ključević
   2. Ramona Horvat
   3. Lucija Rogić
   4. Mentor Mirjana Kozina
 
Škola za medicinske sestre Mlinarska:
   1. Ana Jurec
   2. Tanja Vrščak
   3. Dajana Benko
 
Zdravstvena šola Novo mesto:
   1. Iza Gračan
   2. Janja Blatnik
   3. Tjaša Bratkovič
   4. Mentor Mojca Simončić
 

   Treća razmjena učenika u projektu Volonterstvo kao način života i razmišljanja protekla je u radnoj, ali i veseloj atmosferi. Svi sudionici projekta pripremili su prikaz svog istraživačkog rada između razmjena, pa i Medicinska škole Beograd čiji nam se učenici nisu mogli ovaj put pridružiti. Iako su neke prezentacije istraživanja povijesti volonterstva već razmijenjene putem FB grupe, svi su ih rado pogledali uživo i uz komentar autora. Razmotrili smo zajednički i zakonski okvir volontiranja čiji prikaz su pripremile Tanja, Ana i Dajana iz Mlinarske. O povijesti volonterstva i prvim volonterima u Sloveniji izvijestile su nas Tjaša, Janja i Iza, a od Ramone, Ante i Lucije iz Medicinske škole Vrapče saznali smo više o društvenom i povijesnom kontekstu volonterstva u Hrvatskoj. Zajednički smo pogledali i prezentaciju o povijesti volonterstva u Srbiji koju su poslali učenici iz Medicinske škole Beograd. Posebno su nas sve zanimali stavovi učenika medicinskih škola o volonterstvu obzirom da je anketa provedena u svim školama sudionicama. Rezultate ankete prezentirali su Marko, Lucija i Magdalena iz Bedekovčine te izveli neke pretpostavke o postojanju korelacije između pozitivnih stavova ispitanika o volonterstvu i struke za koju se školuju.
   U popodnevnim satima tijekom obilaska grada, provedena je i zajednička volonterska akcija u suradnji s udrugom Životna linija. Volonteri su podijelili letke i bookmarkere udruge s informacijama o postojanju besplatne SOS linije za pomoć suicidalnim i depresivnim osobama. Iskustvo dijeljenja letaka na Trgu Bana Jelačića bilo je novo i mentorima i nekim volonterima. Mnogi od ljudi kojima smo pružali letak bili su nepovjerljivi i sumnjičavi, pa i odbili primiti. Drugi su opet, pogledavši sadržaj, bili uvrijeđeni što smo baš njih izabrali za dati letak. I nama se u dijeljenju činilo kao da sami radimo neki nesvjesni izbor onih kojima ćemo letak pružiti… Ipak, sretni smo i zadovoljni što smo Dunji i Marijani iz Životne linije pomogli u informiranju javnosti da postoji takav, anonimni i oku nevidljivi pomagač kada netko ima teške dane..
   A onda smo obišli poznate gradske trgove, parkove, kafiće i družili se. Večer je donijela novo iskustvo za goste volontere iz Slovenije. Bili su smješteni kod volontera domaćina iz Škole Mlinarska. Dojmove možete pročitati na kraju izvješća.
  Drugi dan naše razmjene sudjelovali smo u nastavnom procesu. Učenici su bili na vježbama iz medicinskih predmeta u kabinetima škole Mlinarska. Nakon toga uslijedio je završni dogovor o prezentaciji projekta na smotri E-medice u studenom u Tuheljskim toplicama. Ideja je bilo puno, svima je bila želja predstaviti se originalno i zanimljivo i postignut je dogovor o sadržaju i obliku prezentacije. Napravit ćemo igrokaz kojim ćemo predstaviti volonterstvo uz prezentaciju i plakate o zakonskom okviru volontiranja, rezultatima ankete i volonterskim aktivnostima u tijeku našeg projekta. Zadatke ćemo podijeliti na FB grupi. Prvi rok za prijedlog scenarija je 29. 9. Nakon toga, zajednički ćemo izabrati onaj koji ćemo predstaviti na smotri i podijeliti uloge. Na kraju našeg dvodnevnog druženja bili smo sudionici svečanog osnivanja volonterskog kluba u Školi za medicinske sestre Vrapče. Svi smo im čestitali, dali podršku i poželjeli im puno veselih volonterskih sati.
 
Na kraju izvješća, evo nekoliko dojmova sudionika:
 

   Kot avanturistka sem se veselila svojega prvega obiska Zagreba, ter ponovnega srečanja z ostalimi prostovoljci. Najtežje mi je bilo govoriti po hrvaško,vendar skozi malo truda in smeha je vse možno. Moj gostitelj in njegova družina so me prijazno sprejeli in veselo zapolnili večer.
Veselim se še več novih izkušenj in druženja z ostalimi prostovoljci.

Iza Gračan

   V četrtek 18. 9. 2014 smo se odpravili proti Zagrebu, kamor smo bili namenjeni zaradi izmenjave dijakov znotraj projekta E-medica. Ker je bila to dvodnevna izmenjava smo bili dogovorjeni, da vsaka od nas, razen mentoric, prespi pri učenki izz Zagreba. Ker je bila to prva izmenjava zame, sem med vožnjo kar dosti razmišljala kako bo, dosti je k temu mojemu razmišljanju prispevalo tudi moje pomanjkljivo znanje hrvaščine. Ko smo prišli v Zagreb so nas vsi lepo sprejeli, pozdravile smo se in pričeli z aktivnostmi. Predstavile smo zgodovino prostovoljstva v Sloveniji, zakon o prostovoljstvu in zgodovino prostovoljstva na naši šoli. Proti koncu prvega dne smo se udeležili prostovoljske akcije, kjer smo na trgu Bana Jelačiča v Zagrebu delili letake za pomoč suicidalnim in depresivnim osebam. Zvečer smo si ogledali staro mestno in imeli nekaj časa zase. Ta čas smo s prijateljicami izkoristile presdvsem za večerjo in uživanje v Klaičevi ulici. Kmalu je napočil čas za odhod k dijakinjam domov, kjer smo prespale. Odpeljale smo se s tramvajem, celo pot sem bila živčna, vendar sem kmalu uvidela, da je bil moj strah pretiran in odveč. Z dijakinjo smo se lepo ujele, se pogovarjale. Naslednje jutro smo smo si izmenjale izkušnje po prespani nočil. Skupaj smo ugotovile, da je bilo nadvse animiva izkušnja, ki bi jo še ponovile. Drug dan smo se udeležili njihovega pouka, kjer smo opazili, da pri praktičnem pouku nimajo uniform kot pri nas. Bili smo veseli druženja in hkrati odhoda domov, saj je bil pred nami vikend. Veselim se ponovnega srečanja oz. snidenja v Tuheljskih Toplicah.

Tjaša Bratkovič

   Izlet v Zagreb je bila ena velika, nova dogodivscina in izkusnja. Sprva sem se bala spanja pri hrvaskih prijateljih ampak mi je bilo na koncu ravno to najboljse. Druzina me je sprejela odprtih rok in jim je bilo v veselje gostito slovenko. Z vsemi se ze malo bolje poznamo in je vsako srecanje boljse in se ze veselim naslednjega.

Janja Blatnik

    Ta dva dana proveli smo družeći se, zabavno i radno. Analizirali smo podatke koje smo prikupili, dogovarali se za smotru i odradili zajedničku volontersku akciju. Za mene je to bilo jedno novo iskustvo i dobar način za razmjenu informacija, učenje i druženje.

Marko Čanadi

   Poslije razgleda Zagreba i obavljanja svih aktivnosti koje smo imali u planu, ekipa iz E-medice krenula je prema kućama odnosno prema stanovima u koje smo primili djevojke iz Slovenije. I kod mene je tako, dobrodošla Tjaša. Ukratko, a jasno, došle smo veoma umorne i spremne za spavanja ali ipak smo prije malo popričale, koliko je to bilo moguće. Osjećala sam odgovornost za nju pa sam se uz mnoga pitanja uvjeravala da je dobro i da joj ništa ne treba. Napokon sam razumjela i mamu, koja je vise nego dosadna kada imamo goste, barem je to bila do sad, jer vidim da sve to nije uzaludno. Tjaša i ja teško smo se razumjele pa je pripomagala pantomima i pozorno slušanje jedna druge. To mi je bilo veoma smiješno i simpatično. Smijale smo se same sebi koliko ne razumijemo jednostavna pitanja. Pokusala sam nagovoriti Tjašu da mi otpjeva pokoju pjesmu, ali zaista je tvrd orah. Nije mi ispunila zelju i time i dalje ostala djevojka samozatajnog glasa koji nismo čuli u pjevačkoj verziji. No, sve u svemu lijepo je iskustvo iza mene. Vrijeme je brzo prošlo, a jutro došlo još brže, no nadam se da se Tjaša osjećala ugodno i dobrodošlo u mom malom domu.

Tanja Vrščak

   Poslije razgledavanja grada i svih odrađenih zadataka u sklopu E-medice krenuli smo prema kućama, odnosno mom domu. Sa mnom je išla Janja. Jedna prekrasna djevojka koja me jako ugodno iznenadila i pokazala mi kako je zanimljivo ugostiti nekog iz druge države pogotovo kad se tako lijepo slažemo. Nama različit jezik nije nikako predstavljao problem samo je trebalo pozorno slušati. Kada smo stigle popričale smo o tom danu, a i o općenitim stvarima. Janja je oduševila i moju obitelj i uvijek će biti dobrodošla u mom domu u sklopu E-medice, a i kao prijateljica.

Dajana Benko


    
Učenici iz Novog mesta u Zagrebu, rad na "Volontiranju“ i "Akutnim trovanjima u dječjoj dobi" (17. i 18. rujna 2014.)  Učenici iz Novog mesta u Zagrebu, rad na "Volontiranju“ i "Akutnim trovanjima u dječjoj dobi" (17. i 18. rujna 2014.) Minimiziraj

Učenici Zdrastvene in kemijske šole Novo Mesto u posjeti Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb

i realizaciji projekata "Volontiranje" i "Akutna trovanja u dječjoj dobi"
 

    Tijekom vikenda, 18. i 19. rujna 2014. godine, u razmjenu učenika stigli su nam učenici iz Zdrastvene in kemijske šole Novo Mesto, te smo s njima proveli dva nezaboravna dana.
   Kao i svake godine tako i ove ponovno sudjelujemo u projektu E-medica te smo u četvrtak ugostili učenike iz Slovenije. Razmjena je bila organizirana u okviru dva projekta: "Volontiranje" i "Akutna trovanja u dječjoj dobi".
   Naš projekt je "Akutna trovanja u dječjoj dobi" te smo tako u četvrtak ujutro pred Bolnicom za dječje bolesti Klaićeva, s učenicama iz Škole za medicinske sestre Vinogradska, koje također sudjeluju na projektu dočekali naše prijatelje iz Novog Mesta. Odmah smo krenuli na posao te smo u bolnici poslušali predavanje o "Akutnim trovanjima u djece" koje nam je vodila sestra Veronika Miljanović-Vrđuka sa Zavoda za intenzivno liječenje, a koji smo kasnije išli i pogledati.
   Nakon radnog dijela krenuli smo na ručak u našu školu, a zatim smo nastavili rad raspravom o realizaciji projekta. Kada smo bili zadovoljni sa svime što smo se dogovorili odlučili smo krenuti u mali obilazak grada.
   S vremenom se spustila večer i krenuli smo umorni u Dubravu, gdje smo bili ugodno smješteni. Nakon još malo pričanja, kartanja i drugih igara otišli smo spavati.
   Ujutro smo krenuli prema Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, gdje nas je ugostila dr. Jurasović i pojasnila nam njihovu djelatnost i uvela u trovanja, osobito metalima. Slušali smo i dva jako zanimljiva predavanja o mineralima, drogama i trovanju te je po meni, a vjerujem i ostalima bio i najzanimljiviji dio u labaratoriju u kojem smo gledali analizu kose (naših mentorica, sestre Vidoše i prof.Zoretič) u kojoj se moglo vidjeti koja od njih jede više ribe s obzirom na količinu metil žive u kosi. Mi smo imali problem s rezanjem uzorka kose pa su se one ponudile.
   Uslijedio je ručak u školi, pomaganje i druženje s volonterima. Zabava u parku bila je najveselija, mali i najtužniji dio jer je slijedio rastanak. Ipak, znam da ćemo se uskoro ponovo vidjeti tako da smo se ipak veselo pozdravili i sa nestrpljenjem našeg skorog ponovnog susreta!

Škola za medicinske sestre Vrapče


    
Plan 3. susreta učenika u razmjeni (18. - 19. rujna 2014.)  Plan 3. susreta učenika u razmjeni (18. - 19. rujna 2014.) Minimiziraj

Datum: 18. - 19. rujna 2014.
Mjesto: Zagreb, Škola za medicinske sestre Mlinarska

Sudionici:

 • Škola za medicinske sestre Vrapče (3 učenika i mentor)
 • Škola za medicinske sestre Mlinarska (3 učenika i mentor)
 • Zdravstvena šola Novo Mesto (4 učenika i mentor)
 • Srednja škola Bedekovčina (3 učenika i mentor)
 • Medicinska škola Beograd (3 učenika i mentor)

Okvirni program rada:

18. rujna 2014.

10.00
   • dolazak sudionika, dobrodošlica i otvaranje susreta
   • pozdrav ravnateljice Škole za medicinske sestre Mlinarska
   • dogovor o programu rada
11.00 – 13.00
   • Pregled dosadašnjih aktivnosti (SŠ Bedekovčina)
   • Prezentacija rezultata ankete o stavovima srednjoškolaca o volonterstvu (SŠ Bedekovčina)
13.00 - 14.00
   • Ručak
14.00 - 16.00
   • Prezentacija istraživačkog rada na temu Zakona o volonterstvu i povijesti volonterstva (sve škole sudionice)
17.00 - 19.00
   • Zajednička aktivnost s Volonterskim centrom Zagreb (obilazak nekih volonterskih pozicija, sudjelovanje u nekoj akciji u tijeku ili nešto drugo po dogovoru)
19.00 – 21.00
   • Obilazak Zagreba i druženje sudionika
   • Noćenje kod djece domaćina/u Učeničkom domu Škole Mlinarska

19. rujna 2014.

9.00 – 11.00
   • Sudjelovanje u nastavnom procesu Škole za medicinske sestre Mlinarska
11.00 – 13.00
   • Dogovor o prezentaciji za smotru i odabir materijala, izrada prezentacije
13.00 - 14.00
   • Ručak
15.00 – 17.00
   • Posjet Školi za medicinske sestre Vrapče, osnivanje Volonterskog kluba škole, zajedničke aktivnosti, dogovor i podjela zadataka za izradu finalne prezentacije za smotru E-medice i volontersku akciju na Smotri
18.00 – 19.00
   • Odlazak sudionika
 


    
Izvješće s 2. susreta učenika u razmjeni Zagreba, Bedekovčine, Beograd i Novog mesta (25. travnja 2014.)  Izvješće s 2. susreta učenika u razmjeni Zagreba, Bedekovčine, Beograd i Novog mesta (25. travnja 2014.) Minimiziraj

 
Izvješće s 2. susreta učenika u razmjeni Zagreba, Bedekovčine, Beograd i Novog mesta
(Projekt Volonterstvo kao način života i razmišljanja)


Datum: 25. travnja 2014.
Mjesto: Zdravstvena in kemijska šola Novo mesto, Slovenija


Prisutni sljedeći sudionici:

Srednja škola Bedekovčina
    1. Lucija Meštrović
    2. Marko Čanadi
    3. Magdalena Horvat
    4. Mentor Tatjana Papst
Škola za medicinske sestre Vrapče
    1. Ante Ključević
    2. Mentor Mirjana Kozina
Škola za medicinske sestre Mlinarska:
    1. Ana Jurec
    2. Tanja Vrščak
    3. Dajana Benko
    4. Mentor Elvira Tahiri
Zdravstvena šola Novo Mesto:
    1. Iza Gračan
    2. Janja Blatnik
    3. Tamara Krnc
    4. Tjaša Bratkovič
    5. Mentor Mojca Simončić
Medicinska škola Beograd:
    1. Katarina  Uljarević
    2. Koordinator Sandra Mrđen

Plan susreta:
      8.00 Doček sudionika i pozdrav mentorice i djelatnika škole
      8.30 - 9.30 Posjet Općoj bolnici Novo Mesto i
              demonstracija volonterskog rada
     9.45 – 10.45 Posjet domu starijih Novo Mesto i
              demonstracija volonterskog rada
    11.00 – 11.15 Pozdrav ravnateljice
    12.00 – 14.00 Grupni rad sudionika projekta
    14.00 – 14.30 Zaključak susreta


   Plan susreta u cijelosti je realiziran. Nakon srdačne dobrodošlice domaćini su nas odveli u posjet Općoj bolnici Novo Mesto gdje smo obišli Dječji odjel, pogledali volontersku lutkarsku predstavu i kroz kratko predavanje učenica volonterki, glavne sestre bolnice i mentorice volontera, upoznali volonterski rad učenika. Upoznali su nas s organizacijom rada volontera, popratnom dokumentacijom (ugovorima škole i bolnice te izjavama učenika volontera i njihovih roditelja). Predstavljene su i aktivnosti kojima se volonteri bave na raznim odjelima (čitanje bolesnicima, igra s djecom, društvene igre, druženje i razgovor, odlasci po novine, časopise, lijekove...). Nakon bolnice posjetili smo i Dom za starije osobe gdje smo također upoznati s radom volontera i družili se s korisnicima. Po povratku u školu pozdravila nas je ravnateljica Zdravstvene i kemijske škole te ravnatelj cijelog Školskog Centra Novo Mesto.
 
    U grupnom radu koji je uslijedio nakon pozdrava uprave škole, sudionici projekta su kroz radionicu "Happy Company" otkrivali potrebe stanovnika svoga mjesta i osmišljavali akcije koje bi ih učinile sretnima. Tako su kroz analogiju stvaranja kompanije kojoj je cilj učiniti sretnima stanovnike svog mjesta uvidjeli neke od dobrobiti volonterskog rada i moguće ideje za buduće volonterske akcije. Uz vježbu Gordijski čvor volonteri sudionici projekta ojačali su timski duh i uz razgovor o daljnjim zadacima projekta dogovorili dvodnevni susret u Zagrebu u rujnu 2014. Do tada će se baviti istraživanjem povijesti volonterstva u Hrvatskoj – Škola za medicinske sestre Vrapče, u Srbiji – Medicinska škola Beograd, u Sloveniji – Zdravstvena i kemijska škola Novo Mesto, a Škola za medicinske sestre Mlinarska proučit će zakone vezane uz volonterski rad. Na susretu u Zagrebu donijet će se i konačna odluka o volonterskoj akciji koju ćemo provesti na smotri E-medice u Tuheljskim toplicama te osmisliti prezentacija projekta. To su ujedno bili i zaključci 2. susreta učenika u razmjeni Projekta Volonterstvo kao način života i razmišljanja.

Voditelj projekta:
Tatjana Papst 


    
1. razmjena: Posjet Srednjoj školi Bedekovčina (04. veljače 2014.)  1. razmjena: Posjet Srednjoj školi Bedekovčina (04. veljače 2014.) Minimiziraj
Prisutni sljedeći sudionici:
   Srednja škola Bedekovčina

   1. Lucija Meštrović
   2. Marko Čanadi
   3. Magdalena Horvat
      Mentor tatjana Papst
   Škola za medicinske sestre Vrapče
   1. Lucija Rogić
   2. Ramona Horvat
   3. Ante Ključević
      Mentor Mirjana Kozina

Škola za medicinske sestre Mlinarska:

1. Ana Jurec
2. Tanja Vrščak
   Mentor Elvira Tahiri
 
Zdravstvena šola Novo Mesto:
1. Iza Gračan
2. Janja Blatnik
3. Tamara Krnc
   Mentor Mojca Simončić
 

Plan rada:

10.00 – dolazak sudionika, dobrodošlica i upoznavanje
10.30 – pregled planiranih zadataka u projektu i rasprava o planiranim aktivnostima; prijedlozi i ideje; konkretiziranje i podjela zadataka
11.00 – 12.00
rad u grupama – Što ćemo raditi i kako (načini komunikacije)?
(3 grupe – u svakoj grupi po jedan učenik iz svake škole)
Grupa 1.
Pojam i definicija volonterstva
Mogućnosti za volonterski rad u srednjoškolskoj dobi
Grupa 2.
Volonterska iskustva
Dobrobiti volonterstva za pojedinca (osobno i profesionalno) i zajednicu
Grupa 3.
Istraživački dio – ispitati opće stavove učenika medicinskih škola o volonterstvu
12.00 – 12.30 –
iznošenje zaključaka grupa i prijedlozi za zajedničku volontersku akciju svih škola partnera i svih sudionika E-medice na smotri
12.45 –
ručak i druženje
13.30 –
dogovor o daljim aktivnostima
14.00 – 15.00 –
završetak i odlazak sudionika

Zaključci s 1.susreta učenika u razmjeni (Projekt Volonterstvo kao način života i razmišljanja)

 1. Učenici i mentori sudionici projekta će do sljedećeg susreta razmjenjivati materijale na 4 zadataka projekta putem Facebooka:
  Pojam i definicija volonterstva
  Mogućnosti za volonterski rad u srednjoškolskoj dobi
  Volonterska iskustva
  Dobrobiti volonterstva za pojedinca (osobno i profesionalno) i zajednicu
  kao i ideje o zajedničkoj volonterskoj akciji u koju bi se uključili sve škole sudionici završne smotre E-medice i poslove oko istraživačkog dijela – ankete o općim stavovima učenika medicinskih škola o volonterstvu
   
 2. Ana Jurec zadužena za osnivanje grupe na Facebooku – uključit će se svi sudionici osim prof. Elvire Tahiri 
 3. Učenici i mentorica iz Medicinske škole „Beograd“ koji su se kasnije priključili projektu i nisu bili na susretu uključit će se u grupu na FB i poslat će im se izvješće s 1. susreta 
 4. Ideje za volontersku akciju na smotri E-medice bile su:
  - Pomoć nekoj osnovnoj školi u mjestu održavanja smotre (saznati što trebaju)
  - Radionica s učenicima škole (uređenje nekog kutka škole ili neke tehnike izrade ukrasa)
  - Ekološka akcija
  Dogovoreno je da se kontaktiraju udruge i škola u Tuhlju kako bi se došlo do informacije što je najpotrebnije.
   
 5. Škola za medicinske sestre Vrapče završit će anketu koju su svi učenici na susretu pregledali i dali sugestije 
 6. Anketu će elektronski pripremiti sudionici iz Srednje škole Bedekovčina i poslati mentorima link ankete da je odabrani učenici ispune (uzorak će se dogovoriti naknadno) 
 7. Mogući novi datum 2. susreta je 24. 4. 2014. u Novom Mestu 
 8. U komunikaciji na FB učenici i mentori razmjenjivat će ideje o prezentaciji rezultata projekta na smotri E-medice i proučavati nove prezentacijske alate (Prezi)

Mentor projekta:
Tatjana Papst   


  
Dokumenti projekta: Volonterstvo kao način života i razmišljanja  Dokumenti projekta: Volonterstvo kao način života i razmišljanja Minimiziraj

Škola


  
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation