en-UShr-HR
Traži
14. srpnja 2020. ..:: Projekti » Završeni projekti » Realizirano 2016./2017. » Ergonomija ::..   Prijava
Škola za medicinske sestre Mlinarska Zagreb: Ergonomija  Škola za medicinske sestre Mlinarska Zagreb: Ergonomija Minimiziraj

 
ERGONOMIJA
 
Projekt Škole za medicinske sestre Mlinarska Zagreb
 

    ŠKOLE SURADNICE:  1. Škola za medicinske sestre Mlinarska
2. Srednja zdravstvena in kemjska šola Novo mesto, Slovenija
3. Pomorska škola Zadar
 
Datum prijave:  19. svibnja 2016.
 
VODITELJI PROJEKTA:  1. Đurđica Stanešić (dstanesic1@gmail.com), Škola za medicinske sestre Mlinarska
2. Barbara Stopar
(barbara.stopar@sc-nm.si),
Srednja zdravstvena in kemjska šola Novo mesto
3. Božica Magaš
(bozicamag@gmail.com),
Pomorska škola Zadar
 
Koordinatori 1. Natalija Šnidarić (natalija.snidaric@skole.hr)
2. Mojca Simončić
(mojsimoncic@gmail.com)
3. Marin Perinić
(m.perinic85@gmail.com)
 
Nositelj Škola za medicinske sestre Mlinarska Zagreb
 
UČENICI
 
1. Antonija Vincent, Škola za medicinske sestre Mlinarska
2. Karla Magzan
, Škola za medicinske sestre Mlinarska
3. Ivana Leljak
, Škola za medicinske sestre Mlinarska
4. Timotej Bučar
, Srednja zdravstvena in kemjska šola Novo mesto
5. Anja Berk
, Srednja zdravstvena in kemjska šola Novo mesto
6. Eva Kralj
, Srednja zdravstvena in kemjska šola Novo mesto
7. Petra Bikić
, Pomorska škola Zadar
8. Nino Aleksić
, Pomorska škola Zadar
  
Ciljna skupina
 
 
 
Ciljevi projekta: 
 
  • Definirati Ergonomiju
  • Identificirati ergonomske čimbenike radnog okruženja: mikroklimatski uvjeti, osvjetljenje, buka, vibracije, opterećenje mišićno koštanog sustava, i dr.
  • Prepoznati ergonomske osobitosti: u razredu, na kliničkim vježbama (odjel s nepokretnim bolesnicima) i na brodu
  • Identificirati rizične čimbenike za zdravlje
  • Predložiti sustave samozaštite: što možemo učiniti sami za sebe kako bi smanjili rizik nepovoljnog utjecaja na zdravlje
  • Prikazati primjere ergonomskih rješenja koja olakšavaju rad
  • Razvijati komunikacijske i socijalne vještine učenika
  • Razvijati timski rad
  • Provoditi vršnjačku edukaciju
Zadaci: 
 
Istraživački dio:
Proučiti literaturu: što je to ergonomija i čime se bavi- Škola za medicinske sestre Mlinarska
Istražiti ergonomske osobitosti u razredu- sve tri škole
Istražiti ergonomske osobitosti na kliničkim vježbama - Srednja zdravstvena in kemjska šola Novo mesto, Slovenija i Škola za medicinske sestre Mlinarska
Istražiti ergonomske osobitosti na brodu- Pomorska škola Zadar
Nakon prikupljenih podataka o ergonomskim osobitostima potrebno je prepoznati rizične čimbenike za zdravlje i predložiti kako se samozaštititi.- sve tri škole
Prikazati dobra ergonomska rješenja – sve tri škole.
Izrada letka o ergonomiji- zajednički rad svih učenika.
Planiraju se razmjene učenika.
 
Suradnici  
 
Mjesto provedbe Zagreb, Zadar i Novo mesto. 
 
Vrijeme trajanja (faze) Odabir teme projekta (ožujak 2016.)
Odabir škola u suradnji (ožujak 2016.)
Pregled literature i podjela zadataka između škola u suradnji (travanj/svibanj 2016.)
Rad na projektu (svibanj, lipanj, rujan, listopad 2016.)
Prva razmjene učenika (rujan 2016.)
Druga razmjena učenika (listopad ili studeni 2016. ili siječanj 2017.)
Završne aktivnosti i izrada prezentacije projekta (siječanj, veljača 2016.)
 
Očekivani rezultati Ostvarenje ciljeva.
 
Čimbenici rizika:

 


    
2. razmjena - učenici iz Zagreba i Zadra u posjeti Novom mestu  2. razmjena - učenici iz Zagreba i Zadra u posjeti Novom mestu Minimiziraj
 

Druga razmjena učenika u projektu "Ergonomija“

Učenici iz Mlinarske i Pomorske u posjeti Novom mestu
 

   Druga razmjena učenika u projektu Ergonomija, čiji je nositelj Škola za medicinske sestre Mlinarska, realizirana je dvodnevnom posjetom Zdravstvenoj i kemijskoj školi Novo mesto u Sloveniji.
   U četvrtak, 26. siječnja 2017. stigli smo u Novo mesto i, nakon malo lutanja po simpatičnom gradiću, uspjeli pronaći školu suradnicu u našem projektu. Škola je dio velikog Školskog centra i oduševila nas je organizacija i funkcioniranje svih škola na jednom mjestu. U projektu sudjeluju i učenici i mentor Pomorske škole Zadar koji su stigli već dan ranije.
   Nakon dobrodošlice svi zajedno otišli smo u posjet Općoj bolnici u Novom mestu, gdje smo odslušali predavanje na temu ergonomija, kojom se bave već nekih 10-tak godina.
   Poslije ručka pozdravila nas je ravnateljica škole koja nas je detaljnije upoznala s programima škole i organizacijom rada, nakon čega smo u timu radili na zadacima projekta.
   U kasnim popodnevnim satima razgledali smo stari dio grada Novo mesto te se smjestili u hostel.


   U petak, 27. siječnja ustali smo u ranim jutarnjim satima jer su naši domaćini u Novom Mestu organizirali zajednički rad na projektu od 09:00 do 11:00. Dogovorili smo se o završnim prezentacijama projekata i zaključili ih. Nakon toga čekala nas je profesorica tjelesnoga i zdravstvenoga odgoja Šolskoga centra Novo Mesto sa fitnes programom kako bi se razgibali. U tu svrhu mi smo došli spremni i sa sobom uzeli sportsku opremu koja se pokazala jako korisnom. Objasnila nam je važnost pravilnog držanja i pravilnih načina izvođenja određenih vježbi kako bi što je moguće manje opterećivali kralježnicu. Fitnes je trajao oko 45 minuta nakon kojega smo se počastili osvježavajućim pićima, zdravim voćem, kavom i keksima.
   Poslije zabavne tjelovježbe vratili smo se natrag na posao i počeli dovršavati prezentacije za projekte do vremena za ručak. Ručak koji je bio u 15:00 sati, dao je prostora za kreativni rad te smo uspjeli izmijeniti sve ideje i ispraviti prezentacije, što vizualno, što strukturno.
   Poslije finog ručka polako smo se pozdravili do 10. Smotre u Tuhelju.

David Mlakić

 

    
Šest škola u posjeti Školi za medicinske sestre Mlinarska Zagreb i radu na tri projekta  Šest škola u posjeti Školi za medicinske sestre Mlinarska Zagreb i radu na tri projekta Minimiziraj

U posjeti Mlinarskoj, Zagreb
učenici iz Pule, Zadra, Varaždina, Slavonskog Broda i Novog mesta
 

    U ponedjeljak, 10. listopada 2016. u Školi za medicinske sestre Mlinarska realizirana je razmjena učenika u projektima: "Prirodna kozmetika 2 – upotreba ljekovitog bilja", "Financijska pismenost – lova do krova i srednja škola" te "Ergonomija". U razmjenu su nam došli učenici i mentori iz Medicinske škole Pula, Pomorske škole Zadar, Medicinske škole Varaždin, Srednje medicinske škole Slavonski Brod, Ekonomsko birotehničke i trgovačke škole Zadar te Zdravstvene i kemijske škole Novo mesto.
   Nakon upoznavanja učenika i mentora, našim smo gostima pokazali prostor naše škole te su imali priliku prisustvovati na nastavi iz predmeta zdravstvena njega opća i anatomija i fiziologija. Nakon ručka učenici i mentroi nastavili su sa svojim aktivnostima i predviđenim zadacima po projektima.

Ivana Skuzin, Ines Banfić, Tea Vujnovac iz Varaždina

   U projektu "Ergonomija" sudjeluju učenici i mentori Pomorske škole Zadar te Zdrastvene i kemijske škole Novo mesto. Voditeljica projekta Đurđica Stanešić uputila je suradnike u teorijski dio projekta i razgovaralo se o zadacima koji su predviđeni u okviru zajedničkog rada na projektu: kroz načela ergonomije istražit će se problematika rada u razredu, na bolničkom odjelu i na brodu.
   ...učenici Srednje zdravstvene i kemijske škole iz Novog mesta (smjer zdravstvena njega) smo u ponedeljak, 10. listopada 2016 učestvovali u prvoj razmjeni učenika. Posjetili smo Školu za medicinske sestre Mlinarska u Zagrebu. Na put smo krenuli dobro raspoloženi u očekivanju susreta. Neki od nas sudjeluju u projektu već drugu godinu, pa smo se radovali susretu i druženju s prijateljima. Prvi utisci su bili jako pozitivni. U Školi za medicinske sestre Mlinarska su nas jako lijepo dočekali.
Predstavili smo dosadašnji rad na projektu Ergonomija i projektu Zdravlje bubrega-tvoja je odluka. Dogovorili smo se kako ćemo raditi slijedećih mjeseci.
   U Zagrebu smo prisustvovali nastavi na satima anatomije i zdravstvene njege, na kojima smo aktivno sudjelovali. Upoznali smo i učenike iz Pomorske škole i Ekonomsko birotehničke škole iz Zadra s kojima sudjelujemo u projektima. Dogovorili smo se za sudjelovanje pomoću društvenih mreža.
   Oduševljeni novim idejama i ciljevima smo u večernjim satima otputovali u Novo mesto.
   Timotej Bučar i Anja Berk, učenici trećeg razreda (3. b ZN), koji su nam se pridružili ove godine, su kolege u Zagrebu lijepo prihvatile, tako da jedva čekaju novi susret.

Marija Marguš 4. a ZN, Simona Petretič i Nika Staniša 4. b ZN

   
 

    
Dokumenti projekta: Ergonomija  Dokumenti projekta: Ergonomija Minimiziraj
Dokumenti:

    
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation