en-UShr-HR
Traži
3. srpnja 2020. ..:: Projekti » Završeni projekti » Realizirano 2017./2018. » Adipositas ::..   Prijava
Srednja zdravstvena i kemijska škola Novo mesto: Adipositas  Srednja zdravstvena i kemijska škola Novo mesto: Adipositas Minimiziraj

 
A d i p o s i t a s
 
Projekt Srednje zdravstvene i kemijske škole Novo mesto
 

    ŠKOLE SURADNICE:  1. Srednja zdravstvena i kemijska škola Novo mesto
2. Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
3. Škola za medicinske sestre Mlinarska
4. Medicinska škola Šibenik
 
Datum prijave:  18. svibnja 2017.
 
VODITELJI PROJEKTA:  1. Mojca Simončič, mojsimoncic@gmail.com, Srednja zdravstvena i kemijska šokla Novo mesto
2. Renata Deronja, renata.deronja@gmail.com
, Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
3. Marija El Aklouk, marija.elaklouk@yahoo.com,
Škola za medicinske sestre Mlinarska
4. Nenad Kerić
, nenad.keric@gmail.com,
Medicinska škola Šibenik
 
 
Koordinatori 1. Mojca Simončič, mojsimoncic@gmail.com, Srednja zdravstvena i kemijska škola Novo mesto
2. Biljana Vasić, bixy74@gmail.com,
Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
3. Natalija Šnidarić, natalija.snidaric@skole.hr,
kola za medicinske sestre Mlinarska
4. Snežana Žaja
, crnica24@gmail.com,
Medicinska škola Šibenik
  
Nositelj Srednja zdravstvena in kemiska šola Novo mesto
 
UČENICI
 
1. Lucija Kolenc, Srednja zdravstvena i kemijska škola Novo mesto
2. Sara Cizelj
, Srednja zdravstvena i kemijska škola Novo mesto
3. Nina Imperl
, Srednja zdravstvena i kemijska škola Novo mesto
4. Alimpijevic Jelena
, Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
5. Blagojevic Milica
, Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
6. Markovic Ivana
, Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
7. Patricia Zirdum
, Škola za medicinske sestre Mlinarska
8. Nensi Dodik
, Medicinska škola Šibenik
 
Ciljna skupina
 
Učenici srednjih škola koji žele sudjelovati u projektu.
 
Ciljevi projekta: 
 

Istraživanje o debljini i utjecaju tjelesne težine na zdravlje ljudi, kao i mogućnosti rješavanja problema s tjelesnom težinom.
 

Zadaci: 
 
Istražiti što je debljina i kakav je njezin utjecaj na zdravlje ljudi.
Istražiti mogućnost rješavanja problema s tjelesnom težinom (pomoću lijekova, prirodnih pripravaka, raznih dijeta...).
Provesti anketu o prehrani i gibanju mladih i mjerenja ITM učenicima prvih razreda.
Pripremiti nacrt (plan) za zdrav život i smanjivanje tjelesne težine.
 
Suradnici Lokalne organizacije. 
 
Mjesto provedbe Škole i područja istraživanja.
 
Vrijeme trajanja (faze) - travanj-svibanj: plan rada, videokonferencije i upoznavanje, podjela zadataka,
-lipanj-rujan. početak rada na projektu,
-listopad: prva razmjena, rad na projektu,
-studeni-prosinac: rad na projektu,
-siječanj: druga razmjena/priprema prezentacije projekta.
 
Očekivani rezultati Želimo prikazati porast povećane tjelesne težine (debljine) kod mladih i pokušati naći prave mogućnosti za rješavanje tog problema mladih.
 
Čimbenici rizika:

Nedovoljna financijska sredstva.


    
Susret učenika i nastvnika iz pet škola na razmjeni u projektu „Adipositas" u Novom mestu  Susret učenika i nastvnika iz pet škola na razmjeni u projektu „Adipositas" u Novom mestu Minimiziraj


Razmjena učenika u Novom mestu na projektu "Adipositas"

 
   Prvi susret u projektu "Adipositas" bio je organiziran u Školskom centru Novo mesto, 19. i 20. listopada 2017. Susret je organizirala Srednja zdravstvena i kemijska škola. Posjetili su nas učenici i profesori iz Škole za medicinske sestre Mlinarska, Fizioterapeutsko farmaceutske škole iz Beograda i XI. Gimnazije Zagreb. S kolegama iz Medicinske škole u Šibeniku smo uspostavili kontakt preko video konferencije. Sudionike je pozdravila ravnateljica Srednje zdravstvene i kemijske škole gospođa Damjana Papež. Ravnateljica je predstavila Školski centar Novo mesto i Srednju zdravstvenu i kemijsku školu. Slijedeća točka programa susreta je bio obilazak Zdravstvenog doma Novo mesto. Do Zdravstvenog doma smo otišli pješice, jer je cilj našeg projekta skrb za zdravlje. U Zdravstvenom domu su nas dočekali gospođa Alenka Piškur, pomoćnica direktorice za područje zdravstvene njege i gospođa Petra Žagar, diplomirana medicinska sestra zaposlena u Zdravstveno odgojnom centru.
   U predavaonici zdravstvenog doma su nas lijepo pozdravili i predstavili djelovanje Zdravstvenog doma na primarnom nivou i program djelovanja Zdravstveno odgojnog centra. Tema našeg projekta je otkrivanje debljine i problema koje uzrokuje, tako da smo zamolili da nam detaljnije objasne dio predavanja koji govori o našoj temi. U okviru Zdravstveno odgojnog centra djeluje škola mršavljenja. Škola traje 12 tjedana, pacijent dodje s uputnicom osobnog liječnika i uključi se u program tjelovježbe s fizioterapeutom, kao i u program praćenja osobnih prehrambenih navika. Tjedno se prati tjelesna težina, izvode se savjetovanja o zdravoj prehrani i zdravom načinu života. I mi smo provjerili rad vage pomoću koje smo si izmjerili mišićnu masu, udio masti i vode u tijelu. Odšetali smo nazad do škole i stigli na nastavu. Gospođa Katja Hrovat, pomoćnica ravnateljice, nam je predstavila nastavni program farmacije. Profesori Vika Kobola i Uroš Ocepek su predstavili rad u učionicama u kojima se izvodi stručni dio (vježbe) za farmaceute. Gosti iz Škole za medicinske sestre Mlinarska su prisustvovali satu zdravstvene njege djeteta nastavnice Marinke Cerovšek, dok su kod Glorije Šepec saznali nešto o temeljnim stručnim znanjima u zdravstvenoj njezi. Kod nastavnice Tanje Kulovec, koja vodi učenike u programu bolničar njegovatelj, izradili su torbu za uniformu.
   Nakon ručka u školi nastavilo se s radom na projektu. Predstavili smo sve što smo do sada pripremili na temu debljina: koji su uzroci za debljinu i kakav utjecaj ima na zdravlje ljudi. Dogovorili smo se što sve treba uraditi slijedećih mjeseci. Pripremit ćemo i izvesti anketu u prvim i završnim razredima srednje škole, izračunati ćemo ITM iz sportskog kartona učenika, napraviti ćemo preventivno gradivo i učenicima naših škola predstaviti zdravi način života. Nakon zaključenog radnog dijela u školi, smo s profesorom G. Matešićem otišli do starog dijela (centra) Novog mesta. Profesor Matešić nam je predstavio znamenitosti grada. Nakon uspješnog i napornog dana gosti su otišli do hostela.
   U petak, 20. listopada smo se puni energije vratili u školu, u kojoj je profesorica Mirjam Bauer s testom hodanja na 2 km provjerila u kakvoj smo formi i kako djeluje naše srce. Izmjerili smo vrijednost kisika u krvi i srčani ritam. Nakon provjere tjelesnog stanja smo prisustvovali nastavi farmacije. Djelovanje lijekova nam je predstavio profesor Matej Pegam, titracijo Majda Jožef i Vika Kobola. Kod profesorice Marice Kralj vidjeli smo kako se rade kreme. Zajedno smo preživjeli dva lijepa radna dana. Dogovorili smo se kako i što ćemo raditi slijedećih mjeseci. Nakon ručka i dogovora o radu na projektu smo zaključili naš susret s lijepim mislima.
   Svi se veselimo da ćemo se sresti i družiti na Smotri "Dani E-medica 2018." u Termama Tuhelj, a nadamo se i susretu u siječnju 2018. u Beogradu.


    
Dokumenti projekta: Adipositas  Dokumenti projekta: Adipositas Minimiziraj
Dokument

    
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation