en-UShr-HR
Traži
14. srpnja 2020. ..:: Projekti » Završeni projekti » Realizirano 2017./2018. » Očuvanje zdravlja kralježnice ::..   Prijava
Škola za medicinske sestre Mlinarska: Ergonomija 2 - očuvanje zdravlja kralježnice  Škola za medicinske sestre Mlinarska: Ergonomija 2 - očuvanje zdravlja kralježnice Minimiziraj

 
Ergonomija 2
Očuvanje zdravlja kralježnice
 
Projekt Škole za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb
 

    ŠKOLE SURADNICE:  1. Škola za medicinske sestre Mlinarska
2. Srednja zdravstvena in kemijska šola Novo mesto, Slovenija
3. Pomorska škola Zadar
4. Škola za medicinske sestre Vrapče
 
Datum prijave:  29. svibnja 2017.
 
VODITELJI PROJEKTA:  1. Natalija Šnidarić, natalija.snidaric@skole.hr, i Đurđica Stanešić, dstanesic1@gmail.com, Škola za medicinske sestre Mlinarska
2. Mojca Simončič, natvuk@gmail.com, Srednja zdravstvena in kemijska šola Novo mesto
3. Marin Perinić, m.perinic85@gmail.com, Pomorska škola Zadar

4. Aleksandra Vidoša, aleksandra.vidosa@gmail.com, Škola za medicinske sestre Vrapče
 
Koordinatori 1. Natalija Šnidarić, natalija.snidaric@skole.hr, Škola za medicinske sestre Mlinarska
2.
Mojca Simončič, natvuk@gmail.com, Srednja zdravstvena in kemijska šola Novo mesto
3.
Marin Perinić, m.perinic85@gmail.com, Pomorska škola Zadar
4. Zlatica Šimunović, zlatica.simunovic@gmail.com, Škola za medicinske sestre Vrapče

 
Nositelj Škola za medicinske sestre Mlinarska
 
UČENICI
 
1. Ante Žužul, Škola za medicinske sestre Mlinarska
2. Arian Jarić Dauenhauer
, Škola za medicinske sestre Mlinarska
3. Antonio Ćavarović
, Škola za medicinske sestre Mlinarska
4. Larissa Muhič
, Srednja zdravstvena in kemijska šola Novo mesto
5.
 
Ciljna skupina
 
Učenici srednjih škola, od 1. do 5. razreda.
 
Ciljevi projekta: 
 

-  Utjecati na čimbenike očuvanja zdravlja kralježnice
- Prevenirati rizikofaktore: u razredu, na kliničkim vježbama (odjel s nepokretnim bolesnicima) i na brodu
- Ispitati učenike o redovitosti provođenja fizičke aktivnosti u svim školama partnerima i rezultate iskoristiti za prevenciju i zdravstveni odgoj
- Izraditi sustav samozaštite i plan vježbanja s ciljem očuvanja zdravlja kralježnice
- Prikazati važnost preventivnog djelovanja na zdravlje kralježnice
- Učiti učenike primjeni životnih vještina
- Provoditi vršnjačku edukaciju
 

Zadaci: 
 
Proučiti literaturu o ergonomiji te bolestima kralježnice
Posjetiti kliniku za fizijatriju s ciljem identificiranja čimbenika koji utječu na zdravlje kralježnice, a na njih možemo utjecati
Analizirati rizikofaktore u razredu, na kliničkom odjelu (posebno odjel s nepokretnim bolesnicima) i na brodu.
Osmisliti anketu o navikama učenika vezano za redovitost provođenja fizičke aktivnosti, provesti anketu i usporediti rezultate.
Izraditi plan vježbanja za očuvanje zdravlja kralježnice
Razmjene učenika
Izraditi prezentaciju teorijskog dijela
Osmisliti način prezentacije praktičnog dijela .
 
Suradnici Vanjski suradnik fizijatar/fizioterapeut.
 
Mjesto provedbe Zagreb, Zadar, Novo mesto.
 
Vrijeme trajanja (faze) Odabir teme projekta (ožujak 2017.)
Odabir škola u suradnji (ožujak/travanj 2017.)
Pregled literature i podjela zadataka između škola u suradnji ( svibanj/lipanj 2017.)
Rad na projektu (svibanj, lipanj, rujan, listopad 2017.)
Prva razmjene učenika (lipanj/listopad 2017.)
Druga razmjena učenika (studeni 2017./siječanj 2018.)
Završne aktivnosti i izrada prezentacije projekta (siječanj, veljača 2017.)
 
Očekivani rezultati Primjena modela očuvanja kralježnice.
   
Čimbenici rizika:

 


    
Radeći na dva projekta učenici iz 6 škola sudjelovali u dvodnevnoj razmjeni u Zagrebu  Radeći na dva projekta učenici iz 6 škola sudjelovali u dvodnevnoj razmjeni u Zagrebu Minimiziraj


Dvodnevna razmjena učenika u okviru projekata
„Ergonomija 2– očuvanje zdravlja kralježnice“ i
„ Alge – upotreba u kulinarstvu, kozmetici i farmakologiji“


 
    U ponedjeljak, 9. listopada 2017. i utorak, 10. listopada 2017. u Školi za medicinske sestre Mlinarska realizirana je razmjena učenika u projektima E-medica: „Ergonomija 2 – očuvanje zdravlja kralježnice“ i „Alge – upotreba u kulinarstvu, kozmetici i farmakologiji“. U razmjenu su nam došli učenici i mentori iz Pomorske škole Zadar, Medicinske škole Varaždin, Zdravstvene i kemijske škole Novo mesto, Medicinske škole „Draginja Nikšić“ iz Sremske Mitrovice te Škole za medicinske sestre Vrapče.

  
Prvi dan razmjene učenika u posjet su stigli učenice i nastavnica iz Medicinske škole „Draginja Nikšić“ iz Sremske Mitrovice. Nakon smještaja u našem Učeničkom domu odveli smo ih na kliniku, u KBC Dubrava u razgled Oxy- Barokomore Zagreb. Tamo nas je dočekao ravnatelj, dr. Dejan Andrić koji nam je održao predavanje o povijesti Barokomore, o načinu korištenja i dostupnosti pacijentima, a medicinska sestra nam je pokazala kako funkcionira rad sa pacijentima u Barokomori.
   Nakon posjeta klinici, poveli smo učenike i njihovu mentoricu u razgled grada Zagreba te su prisustvovali nastavnom satu iz predmeta Zdravstvena njega kirurškog bolesnika-opća.

  
U utorak, 10. listopada 2017. u posjet su nam stigli ostali suradnici na projektima. Nakon upoznavanja učenika i mentora, za suradnike na projektu Ergonomija 2, voditeljica i stručna suradnica iz Učeničkog doma Škole za medicinske sestre Mlinarska prezentirale su „Život u domu“ te pokazale organizaciju i uvjete života učenica u učeničkom domu.
   Za to vrijeme odvijala se radionica u projektu „Alge- primjena u kulinarstvu, kozmetici i farmakologiji“ u kojoj su sudjelovali Medicinska škola Varaždin te Medicinska škola „Draginja Nikšić“ iz Sremske Mitrovice uz naše učenike iz Mlinarske i vodstvom mentorice Đurđice Stanešić. Učenici i mentori zajedno su poslušali kratke prezentacije koje su pripremili učenici Mlinarske i učenice iz Sremske Mitrovice te dali komentare na njih.
   U okviru primjene algi u kulinarstvu pripremili smo i isprobali:
          - miso juhu
          - salatu od arama algi i
          - kanten.
   Drugi se dio iste radionice odnosio na primjenu algi u kozmetici. Tom prigodom nam je kratko predavanje održala vanjska suradnica, Dubravka Gabrić, dipl. ing. kem., a izradili smo piling i masku za lice te gel za hidrataciju.
Radionicu u sklopu projekta „Ergonomija 2 - očuvanje zdravlja kralježnice“ vodila je stručna suradnica Tatjana Rutonić, shiatsu praktičarka i autorica knjige Vježbe za kralježnicu, koja je podijelila neke korisne savjete za očuvanje zdravlja kralježnice, te nam pokazala vježbe pravilnog disanja kao i vježbe za olakšanje bolova u vratu i gornjem dijelu kralježnice.
   Nakon radionica, učenici i mentori imali su priliku sudjelovati u nastavnom procesu iz predmeta Anatomija i fiziologija gdje su se upoznali s organizacijom sata i upotrebom modela ljudskoga tijela u nastavi.
   Nešto zanimljivo, posebno učenicima i mentorima koji nisu upoznati s medicinskim predmetima bilo je sudjelovanje na nastavi iz predmeta Zdravstvena njega opća, Zdravstvena njega zdravog djeteta i predmeta Hitni medicinski postupci, gdje su se mogli i sami okušati u nekim zadacima tih predmeta, na što su jako pozitivno reagirali.

   Nakon toga uslijedio je završni dio razmjene, a to je rad na teorijskom dijelu projekata i podjeli zadataka te smo dogovorili daljnje aktivnosti u projektima.

Patricia Zirdum, 4c

        DOJMOVI

Naučili smo i vidjeli puno novih i zanimljivih stvari. Nestrpljivo i s puno radosti očekujemo drugu razmjenu.
Zahvaljujemo učenicima i profesorima koji su nas ugostili na najbolji mogući način!

Tea Vujnovac, Matea Hranić

Posjet Mlinarskoj veoma mi se svidio. Na zanimljiv i zabavan način naučio sam mnogo novih stvari o algama. Najviše mi se svidjela radna atmosfera i pozitivan duh svih nastavnika i učenika prilikom predavanja i razgledavanja škole. Svi su bili veoma druželjubivi i komunikativni. Nastavnici i učenici posebno su se potrudili oko našeg prijema i prezentiranja teme.

Martin Petrić         
Medicinska škola Varaždin

Uživali smo u razgledu i šetnji gradom Zagrebom te gostoprimstvu naših domaćina!

Medicinska škola „Draginja Nikšić“


 

    
Razmjena u Zagrebu u okviru projekta  Ergonomija 2 - zaštita zdravlja kralježnice  Razmjena u Zagrebu u okviru projekta Ergonomija 2 - zaštita zdravlja kralježnice Minimiziraj


Rad na projektu „Ergonomija 2"
„Zaštita zdravlja kralježnice"

(05. listopada 2017.)

 
    U četvrtak, 5. listopada 2017., u okviru rada na projektu Ergonomija 2 - zaštita zdravlja kralježnice, učenici i mentori Škole za medicinske sestre Mlinarska i Škole za medicinske sestre Vrapče posjetili su Školu narodnog zdravlja „Dr. Andrija Štampar“. Cilj posjete bio je obilazak škole i knjižnice te istraživanje informacija vezanih za sadržaj projekta.
   U Školi narodnog zdravlja dočekao nas je suradnik Sen Dobrić, dipl. Knjižničar koji nas je uputio u bazu podataka i način elektronskog pristupa i pretraživanja podataka vezanih za sestrinstvo i zdravlje kralježnice. Objasnio nam je razliku dostupnosti s osobnog računala u kućnim uvjetima i mogućnostima koje nam nudi knjižnica. Nakon predavanja o elektronskim izvorima informacija, uputili smo se u obilazak ostatka knjižnice.
   Tamo smo mogli vidjeti razne knjige iz područja medicine i prve zdravstvene časopise koji su izlazili na teritoriju Republike Hrvatske. Impresionirao nas je cijeli arhiv knjiga, odnosno informacijskih dokumenata i tematska opširnost kojom knjižnica raspolaže! Sviđalo nam se što su sve usluge koje knjižnica nudi besplatne i otvorene za javnost!

   Posjet knjižnici bio je jako zanimljiv i koristan, saznali smo način na koji funkcionira te kako je i sami možemo koristiti u svrhe istraživanja i edukacije..

Antonio Ćavarović, 3.b


 

    
Dokumenti projekta: Ergonomija 2 - očuvanje zdravlja kralježnice  Dokumenti projekta: Ergonomija 2 - očuvanje zdravlja kralježnice Minimiziraj
Dokument

    
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation