en-UShr-HR
Traži
7. srpnja 2020. ..:: Projekti » Završeni projekti » Realizirano 2018./2019. » Što mozak zna o plesu? ::..   Prijava
Prezentacija  Prezentacija Minimiziraj

  
Projekt Škole za medicinske sestre Vrapče:  „Što mozak zna o plesu?"  Projekt Škole za medicinske sestre Vrapče: „Što mozak zna o plesu?" Minimiziraj

 
Što mozak zna o plesu?
 
Projekt Škole za medicinske sestre Vrapče, Zagreb
 

    ŠKOLE SURADNICE:  1. Škola za medicinske sestre Vrapče
2. Škola suvremenog plesa Ane Maletić
3. Škola za medicinske sestre Mlinarska
4. Srednja škola Koprivnica
 
Datum prijave:  15. ožujka 2018.
 
VODITELJI PROJEKTA:  1. Irena Crkvenac (irena.crkvenac@gmail.com), Škola za medicinske sestre Vrapče
    Zlatica Šimunović
(zlatica.simunovic@skole.hr),
Škola za medicinske sestre Vrapče
2. Biserka Šavora
(bsavora@gmail.com),
Škola suvremenog plesa Ane Maletić
3. Suzana Đanić
(sudanic17@gmail.com),
Škola za medicinske sestre Mlinarska
4. Petra Šimunić (teccanina2@gmail.com), Srednja škola Koprivnica
 
Koordinatori 1. Zlatica Šimunović (zlatica.simunovic@skole.hr), Škola za medicinske sestre Vrapče
2. Biserka Šavora
(bsavora@gmail.com), Škola suvremenog plesa Ane Maletić
3. Natalija Šnidarić
(natalija.snidaric@skole.hr),
Škola za medicinske sestre Mlinarska
4. Željka Galešić (zeljka.galesic@gmail.com), Srednja škola Koprivnica
 
Nositelj Škola za medicinske sestre Vrapče
 
UČENICI
 
1. Veronika Gregurić Rakijaš, Škola za medicinske sestre Vrapče
2. Vanessa Ceković
, Škola za medicinske sestre Vrapče
3. Karla Žuglić
, Škola suvremenog plesa Ane Maletić
4.
Damian Vereš, Škola suvremenog plesa Ane Maletić
5. Ema Domenika Umičević
, Škola za medicinske sestre Mlinarska
6.
Marta Strejček, Škola za medicinske sestre Mlinarska
7. Viktorija Savić, Srednja škola Koprivnica
 
Ciljna skupina
 
srednjoškolci/ke ali i svi ostali koji plešu (iz zabave, rekreativno ili profesionalno)
 
Ciljevi projekta: 
 

- proučavanje različitih izvora znanja u svrhu informiranja, istraživanja
analiza, usporedbi
- rješavanje problema, iznošenje stavova, diskusija, odlučivanje
- timski rad/suradnja i vršnjačka edukacija
- traženje odgovora na pitanja:
Koju ulogu u/pri plesanju ima mozak?
Kako ples utječe na mozak?
Koje su medicinske predispozicije za bavljenje plesom?
Kako ples utječe na zdravstveni, socijalni, emocionalni i kognitivni razvoj mladih koji se bave plesom?
 

Zadaci: 
 
- proučiti dostupnu literaturu (knjige, časopisi, web…) - o mozgu i plesu te
postojećim istraživanjima ove teme, posjetiti HIIM
- odslušati stručno predavanje, razgovarati s predavačem
- razgovarati s učenicima i nastavnicima plesnih škola - različitih plesnih stilova
- usporediti mišljenja, stavove, znanja … mladih koji se bave nekim plesom, onih koji
plešu samo iz zabave i ne plesača
- dogovoriti se o sadržaju i načinu prezentiranja projekta (PP prezentacija, film,
igrokaz, ples…)
- razmijeniti se s učenicima suradničkih škola
- pripremiti i prezentirati rad
 
Suradnici doc.dr.sc. Goran Sedmak, Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) 
 
Mjesto provedbe škole sudionice u projektu, HIIM.
 
Vrijeme trajanja (faze) Ožujak 2018. – ožujak 2019.
Odabir teme projekta (ožujak 2018.)
Odabir škola u suradnji (ožujak 2018.)
Pregled i odabir literature, slušanje predavanja - dogovor daljeg tijeka projekta i zadataka, sužavanje/širenje teme (svibanj/lipanj 2018.)
Rad na projektu - posjeta HIIM-a, izrada instrumenta istraživanja, provođenje ankete/upitnika/skale…obrada - analiza rezultata (lipanj 2018. - siječanj 2019.)
Prva razmjene učenika ( svibanj 2018.)
Druga razmjena učenika (rujan 2018. )
Treća razmjena učenika (siječanj 2019.)
Završne aktivnosti i izrada prezentacije projekta (veljača 2019.)
 
Očekivani rezultati spoznati kakvu korist mozak ima od plesa, kako ples utječe na poboljšavanje njegove funkcije ali i na koji način mozak utječe na plesanje.
 
Čimbenici rizika:

  


    
Sinopsis projekta   „Što mozak zna o plesu?"  Sinopsis projekta „Što mozak zna o plesu?" Minimiziraj

Dosadašnje spoznaje
  
Bili vi totalno koordinacijski neosviješteni kada je vaše tijelo u pitanju, ili pak profesionalni plesač trenutno je apsolutno nebitno. Nas samo zanima jeste li se bar jednom u životu pošteno naplesali. Uvjereni smo da jeste. Mi smo skupina ljudi koju zanima, toliko da smo tu znatiželju pretvorili u projekt, kakvu ulogu naš mozak ima u plesu i tijekom plesa. Čak i "izgubljeni slučajevi" koji za sebe govore da imaju "dvije lijeve" na svoju pjesmu ako ne polude barem se ljuljaju u ritmu. Glazba nadasve inspirira ples, u tome uopće nema dvojbe, a kako naš mozak procesuira mehaničke valove, koji su ono što mi nazivamo zvukom, on je u stvari posrednik između glazbe i plesa. Mi smo se iz razloga pretežno istraživačke prirode zapitali kako to naš mozak uopće funkcionira dok plešemo, a jedan od tih razloga bila bi i blaga nevjerica da mozak tu ima neku veliku ulogu jer nije teško zaboraviti da je on upravljač našega tijela dok se divljački razbacujemo slušajući najnoviji hit omiljenog benda.

Cilj i rezultati istraživanja
   Ovim projektom ćemo se domoći odgovora na pitanja poput: "Koju ulogu u/pri plesanju ima mozak?", što se odnosi na saznanja o izmjeni funkcija različitih segmenata mozga koji kontroliraju određene funkcije našeg tijela te "Kako ples utječe na mozak?", pitanje čiji će nam odgovor poslužiti u spoznavanju kakvu korist mozak ima od plesa te kako utječe ples na poboljšavanje njegove funkcije.

Koncepcija rada i metodološki postupci
   Udružit ćemo se te prodiskutirati o međusobnim uvjerenjima i iskustvima prije i nakon istraživanja dodatne literature, odslušati predavanje na temu plesa i mozga, provesti ankete kojima ćemo obuhvatiti i uključiti nama raspoloživu populaciju. Kroz razradu projekta odgovorit ćemo na gore već postavljena i još mnoga druga pitanja do kojih ćemo doći tijekom istraživanja. Projekt će trajati dvije godine kako bi si dali prostora za kvalitetnu provedbu te dodatna usmjerenja. Koncipiran je tako da iako sami možda nećemo imati mogućnosti stvoriti znanstveno-istraživačke podatke, iskoristit ćemo i objediniti, povezati, usporediti one koji su nam dostupni unutar područja interesa našeg projekta. Sam proces prikupljanja i analize podataka donijet će nam valjane činjenice koje ćemo iskoristiti kako bi najbolje moguće prikazali željene ciljeve. Vjerujemo da će rezultati ovog projekta dovesti do boljeg razumijevanja uloge i simbiotske povezanosti plesa i mozga.


    
Treća razmjena u Koprivnici na projektu  „Što mozak zna o plesu?“ (12. studenoga 2018.)  Treća razmjena u Koprivnici na projektu „Što mozak zna o plesu?“ (12. studenoga 2018.) Minimiziraj


Treća razmjena učenika projekta  „Što mozak zna o plesu?“
(12. studenoga 2018.)

 

   U ponedjeljak 12. studenog, 2018., ujutro, povodom treće razmjene u sklopu našeg projekta, mi, učenici i mentori Škole za medicinske sestre Mlinarska i Škole za medicinske sestre Vrapče okupili smo se na Zagrebačkom Glavnom kolodvoru kako bi uhvatili vlak za Koprivnicu.

   Dolaskom u Koprivnicu dočekali su nas naši suradnici iz Srednje škole Koprivnica te nas odveli do svoje škole. Tamo smo se smjestili i počeli prezentirati naše dosadašnje spoznaje u vezi projekta te komentirali eventualne dodatke i izmjene u planovima. Ponovno smo si postavili pitanja kao što su: „Što je za nas uopće ples?“ i „Što želimo od ovog projekta?“.
   Nakon rasprave o projektu, mentorica iz Srednje škole Koprivnica Petra Šimunić, koja se inače bavi plesom, održala nam je zanimljivu plesnu radionicu. Tijekom radionice smo isprobali tehnike opuštanja i osvještavanja tijela, radili na koordinaciji pokreta te na kraju iskušali igru sinkronizacije pokreta s partnerom. Dobro smo se zabavili i izuzetno nam je žao što naši suradnici iz Škole suvremenog plesa Ane Maletić nisu mogli biti sa nama.
   Nakon radionice otišli smo na glavni gradski trg te u Pivnici Kraluš probali bregofsku pitu koja je poznati specijalitet toga kraja. Nakon obroka još smo malo razgovarali o smjeru projekta te se u pratnji ravnateljice Srednje škole Koprivnica i naše suradnice Victorie, zaputili prema željezničkom kolodvoru.

Vanessa i Veronika, Škola za medicinske sestre Vrapče

   „Ova razmjena je ostavila pozitivan dojam na mene. Ponajviše mi se svidjela plesna radionica gdje sam bila u paru s Emom. Odlično smo to obavile, te smo se prvenstveno zabavile. Također mi se svidjela bregofska pita koju smo probali u kafiću na završetku razmjene.“ - Vanessa

   „Nikad prije nisam bila u Koprivnici pa me gradić oduševio i mislim da bi trebali češće jesti na ovim razmjenama! Svi su bili vrlo susretljivi i jako sam zahvalna mentoricii Petri na radionici, odlično sam se osjećala.“ - Veronika    
Razmjena na projekta  „Što mozak zna o plesu“ Zagreb-Koprivnica (19. lipnja 2018.)  Razmjena na projekta „Što mozak zna o plesu“ Zagreb-Koprivnica (19. lipnja 2018.) Minimiziraj

2. razmjena učenika projekta „Što mozak zna o plesu“

 
 

 
    U utorak, 19. lipnja 2018. godine, sudionici projekta „Što mozak zna o plesu“ (Škola suvremenog plesa Ane Maletić Zagreb, Srednja škola Koprivnica, te Škola za medicinske sestre Mlinarska i Škola za medicinske sestre Vrapče iz Zagreba) sastali su se na svojoj drugoj razmjeni učenika u Školi za medicinske sestre Mlinarska.
 

   Uz zanimljive priče i opušten hod domaćin ove razmjene profesorica Suzana Đanić povela nas je u obilazak škole te nam pokazala njene zanimljivosti - školsku zbornicu, učionice pojedinih predmeta, školski dom koji je u sklopu škole te prostorije u kojima se održava praktična nastava, vježbe.
   Tema ove razmjene bila je prezentirati, izdvojiti potrebne, korisne informacije iz pručene literature dobivene na predhodnoj razmjeni učenika (9. svibnja 2018.). Radove koje smo pročitali prikazali su nam kakvu je ples imao ulogu u liječenju psihijatrijskih bolesnika o čemu nismo imali pojma. Naučili smo kako ples utječe na socijalizaciju i povezivanje među ljudima te dobili dojam o nastanku pokrete - kako ga tijelo formira i tehniku za izvođenje istog i naravno kako na sve to utječe glazba. Nakon pojedinačno prezentiranih uradaka uz razgovor, pošalice i zabavu počele su se formirati i zapisivati ideje za razvoj projekta i načine daljeg istraživanja i prezentiranja.
   Na samom kraju ovog susreta mentori su nam zadali da samostalno razvijemo ideje koje ćemo kasnije još doraditi. Ideje koje smo osmislili kasnije smo iznijeli mentorima, koji su ih podržali i potaknuli nas na daljnje kreativno razrađivanje projekta.
   Nakon iznesenih ideja zadržali smo se razgovarajući o sljedećoj razmjeni učenika kojoj se iznimno veselimo. Planiramo se družiti i u Koprivnici
.

Vanessa Ceković

 
 
   

    
Prva razmjena učenika u projektu „Što mozak zna o plesu?“  (srijeda, 9. svibnja 2018.)  Prva razmjena učenika u projektu „Što mozak zna o plesu?“ (srijeda, 9. svibnja 2018.) Minimiziraj

Razmjena učenika u projektu „Što mozak zna o plesu?“

 
 

 
   U srijedu, 9. svibnja 2018. škole sudionice u projektu E-medice „Što mozak zna o plesu?“ (Škola suvremenog plesa Ane Maletić, Srednja škola Koprivnica, Škola za medicinske sestre Mlinarska i Škola za medicinske sestre Vrapče) okupile su se na svojoj prvoj razmjeni u Školi suvremenog plesa Ane Maletić oko 18 sati, kako bi se učenici koji rade na projektu te profesori mentori upoznali i izmijenili ideje, kontakte, šale i osmijehe te poslušali predavanje na istu temu.

    Tijekom opuštenog i zabavnog druženja i upoznavanja, razmijenili smo ideje o projektu te podijelili literaturu koju smo pronašli, a čini nam se ekvivalentna za naš projekt. Dogovorili smo se da će svaki od učenika pročitati svoj dio literature i prezentirati ga na sljedećoj razmjeni na način da istakne pozitivne i negativne dojmove te iznese svoje mišljenje o važnosti i iskoristivosti tog rada za naš projekt.
   Organizatorica ove razmjene Biserka Šavora na naše zadovoljstvo povela nas je u razgledavanje škole te nam približila njezin rad gledanjem dijela jednog od plesnih satova. Oko 19 sati svi zajedno smo poslušali predavanje doc.dr.sc. Gorana Sedmaka sa
Hrvatskog instituta za istraživanje mozga, koji nas je upoznao s osnovama neurologije sa znanstvenog i praktičnog aspekta te uzajamnom učinku plesa i mozga jedno na drugo. Predavanju se pridružilo još zainteresiranih učenika Škole suvremenog plesa Ane Maletić koji nisu upoznati s projektom, ali su upotpunili doživljaj svojim prisustvom i pitanjima.
   Aktivnim slušanjem predavanja postavili smo temelje našeg projekta, dobili puno novih i zanimljivih informacija, obnovili stare te mislim da je svatko od nas doživio bar djelić strasti koju nam je doc.dr.sc. Goran Sedmak prenio. Nakon predavanja zadržali smo se još malo razgovorom na temu plesa i mozga te totalno iskoristili „želim znati više“ rubriku. Kvalitetno druženje smo završili razmjenom kontakata, povezivanjem na društvenim mrežama te dogovaranjem sljedeće razmjene koju ćemo održati 18. lipnja 2018. u Školi za medicinske sestre Mlinarska.

   Dojmovi ovog susreta iznimno su pozitivni te se veselimo sljedećoj razmjeni i zajedničkom sudjelovanju u izradi i realizaciji projekta.

   Veliku zahvalu upućujemo doc.dr.sc. Goranu Sedmaku (HIIM) za održavanje predavanja i suradnji s nama na ovom projektu.

Ekipa projekta „Što mozak zna o plesu?“


    
 Zahvaljujemo na potpori projektu „E-medica": Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation