en-UShr-HR
Traži
9. srpnja 2020. ..:: Projekti » Završeni projekti » Realizirano 2018./2019. » Inovativne terapije karcinoma ::..   Prijava
Prezentacija  Prezentacija Minimiziraj

  
Projekt Škola za medicinske sestre Vrapče:  „Inovativne terapije u tretmanu karcinoma"  Projekt Škola za medicinske sestre Vrapče: „Inovativne terapije u tretmanu karcinoma" Minimiziraj

 
 Inovativne terapije u tretmanu karcinoma
 
Projekt Škole za medicinske sestre Vrapče, Zagreb
 

    ŠKOLE SURADNICE:  1. Škola za medicinske sestre Vrapče
2. Škola za medicinske sestre Mlinarska
3. Zdravstvena škola Split
4. Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
 
Datum prijave:  17. ožujka 2018.
 
VODITELJI PROJEKTA:  1. Aleksandra Vidoša (aleksandra.vidosa@gmail.com), Škola za medicinske sestre Vrapče
2. Đurđica Stanešić
(dstanesic1@gmail.com), Škola za medicinske sestre Mlinarska
3. Marijana Geets Kesić
(marijana.geets-kesic@skole.hr), Zdravstvena škola Split
4. Maja Pavlović
(pavlovic.k.maja@gmail.com), Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
 
 
Koordinatori 1. Zlatica Šimunović (zlatica.simunovic@skole.hr), Škola za medicinske sestre Vrapče
2. Natalija Šnidarić
(natalija.snidaric@skole.hr), Škola za medicinske sestre Mlinarska
3. Sanja Perić
(sanja.peric7@gmail.com), Zdravstvena škola Split
4. Biljana Vasić
(bixy74@gmail.com), Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
 
Nositelj Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb
 
UČENICI  1. Margareta Bakonji, Škola za medicinske sestre Vrapče
 2. Karla Anić
, Škola za medicinske sestre Vrapče
 3. Gabrijel Džambo
, Škola za medicinske sestre Mlinarska
 4. Marija Timko
, Škola za medicinske sestre Mlinarska
 5. Ivana Brdar
, Zdravstvena škola Split
 6. Iva Dedić
, Zdravstvena škola Split
 7. Marina Stepanoski
, Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
 8. Filip Sedlarević
, Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
 9. Petar Urošević
, Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
10. Branislav Beković
, Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
11. Ivana Marković
, Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd
 
Ciljna skupina
 
Učenici i nastavnici sudionici projekata E-medica.
 
Ciljevi projekta: 
 

Istražiti o karcinomu i uzrocima nastanka, istražiti o inovativnim terapijama, prikazati posebnosti i novosti u liječenju.
 

Zadaci: 
 

Istraživanje teme, prikupljanje podataka i istraživanje, obrada i analiza informacija, izrada prezentacije, prezentacija projekta na slijedećoj smotri Dani E medica.
 

Suradnici Ustanove za skrb i liječenje oboljelih od karcinoma, Hrvatsko društvo za istraživanje raka.
 
Mjesto provedbe škole suradnice, Institut za tumore, Odjeli onkologije. 
 
Vrijeme trajanja (faze) Svibanj- lipanj 2018.- planiranje i priprema projekta.
lipanj- kolovoz 2018.- proučavanje izvora i literature.
rujan- listopad 2018.- provedba istraživanja (prva razmjena).
studeni- prosinac 2018.- druga razmjena.
siječanj- veljača 2019.- priprema prezentacije projekta.
 
Očekivani rezultati

Podizanje razine znanja o karcionomu te mogućnostima njegova liječenja.
 

Čimbenici rizika:

Nedostatak sredstava, nesuradnja sudionika projekta.


    
Sinopsis projekta   „Inovativne terapije u tretmanu karcinoma"  Sinopsis projekta „Inovativne terapije u tretmanu karcinoma" Minimiziraj

 
   Glavni cilj projekta nam je istražiti karcinom, kako i zašto nastaje te kakve inovativne terapije postoje u njegovu liječenju.
   Plan nam je posjetiti razne bolnice i klinke kojima je glavna djelanost onkologija. Istraživat ćemo o inovativnim terapijama za djecu i odrasle. Pa ćemo tako posjetiti Institut za tumore te ćemo razgovarati sa medicinskim sestrama/tehničarima koji sudjeluju u primjeni novih terpaija, koja je njihova uloga u svemu tome, ali i kakvi su učinci. Također posjetit ćemo Kliniku za plućne bolesti Jordanovec (Zavod za tumore pluća i sredoprsja) te u razgovoru sa sestrama i liječnicima saznati više o tome zašto je tumor pluća jedan od najčešćih tumora u Hrvatskoj te saznati kojim se oni inovativim metodama koriste u njegovu liječenju. Osim bolnica i instituta za odrasle, posjetit ćemo Kliniku za dječje bolesti Zagreb (Zavod za dječju hematologiju i onkologiju) gdje ćemo razgovrati sa sestrama uključenim u primjenu najnovijih oblika terapije, prikazati kako se može primjeniti lijek koji nije na listi lijekova, tzv. „milosrdna primjena lijeka“ te koja je odgovornost u radu medicinske sestre kod takvih terapija.
   U suradnji sa Farmaceutsko-fizoterapeutskom školom Beograd saznat ćemo kakve metode u lječenju karcinoma oni koriste, koji je najčešći uzrok karcinoma tamo i napraviti usporedbu koliko oboljelih od karcinoma ima u Hrvatskoj, a koliko u Srbiji. Osim što ćemo istražiti o inovativnim terapija pokušat ćemo saznati koliko su te metode učinkovite i kakve su uloge sestara koje su uključene u primjenu najnovijih terapija.


    
Video-konferencija Zagreb-Beograd-Split (18. lipnja 2018.)  Video-konferencija Zagreb-Beograd-Split (18. lipnja 2018.) Minimiziraj

Druga video-razmjena u projektu „Inovativne terapije u tretmanu karcinoma“
(18. lipnja 2018.)

 
 

 
     Druga razmjena na projektu „Inovativne terapije u tretmanu karcinoma“ održana je 18. lipnja 2018. putem video poziva.
   U ovoj razmjeni sudjelovale su sve škole koje radie na projektu, a to su: Škola za medicinske sestre Vrapče Zagreb, Škola za medicinske sestre Mlinarska Zagreb, Farmaceutsko- fizioterapeutska škola Beograd i Zdravstvena škola Split.
   Putem video poziva dogovorili smo detalje oko projekta, te su škole dogovorile koje bolnice još moraju posjetiti.
   Farmacetusko- fizioterapeutska škola Beograd i Zdravstvena škola Split zbog tehničkih problema će poslati izvještaje o bolnicama koje su posjetili.
   Dogovorena je razmjena u Beograd u rujnu, između 21.
rujnu i 23. rujnu, u kojoj bi se trebali dogovoriti o predstavljanju i prezentiranju projekta. Također smo kreirali WhatsApp grupu sa svim članovima koji sudjeluju u projektu da bi se što bolje upoznali i razgovarali o projektu.

Karla Anić, Škola za medicinske sestre Vrapče


Snimka video-konferencije pogledajte na poveznici:
https://connect.carnet.hr/p6vrwd7jmlf/

    
Prva video-konferencijska razmjena Zagreba, Beograda i Splita  Prva video-konferencijska razmjena Zagreba, Beograda i Splita Minimiziraj

Prva video-konferencijska razmjena u projektu
„Inovativne terapije u tretmanu karcionoma“

 
 

 
   Prva razmjena učenika na projektu „Inovativne terapije u tretmanu karcionoma“ održana je 4. svibnja 2018. putem video poziva.

   U video-konferencijskoj sobi "E-medica" (Adobe Conecta) u razmjeni su sudjelovale Škola za medicinske sestre Vrapče, Škola za medicinske sestre Mlinarska (koji su došli u Vrapče) i Farmaceutsko- fizioterapeutska škola Beograd.

   Partnerska Zdravstvena škola Split zbog tehničkih problema nije sudjelovala u videopozivu te smo se s njema detalje dogovarli oko projekta putem telefonskog poziva.


    Razmjena se odvijala putem video poziva te smo se svi međusobno upoznali i detaljno objasnili koji nam je cilj projekta i kako ćemo dalje raditi.
   Sve škole su odredili otprilike datume kada će ići posjetiti Institute u svom gradu ili odjele onkologije. Također izmjenili smo kontakte kako bi se mi učenici mogli povezati i putem neke od društvenih mreža i dodatno komunicirati ako dođe do nekih nejasnoća. Svaka škola nakon određenog posjeta napisat će izvješće o posjeti kako bi mogli sakupljati informacije i da svi međusobno znamo kako i što tko radi.
   Razgovarali smo o idućoj razmjeni koja bi trebala biti u rujnu u Beogradu u okviru veće razmjene projekata E-medice Farmeceutsko- fizioterapeutske i zubotehničke škole Beograd.

   Također cijeli razgovor možete pogledati na sljedećem linku https://connect.carnet.hr/p2fwpth3qy2.

Margareta Bakonji i Karla Anić,  Škola za medicinske sestre Vrapče

    
Prva razmjena učenika Zagreba, Šibenika i Zadra u Beogradu (19.-21. rujna 2018.)  Prva razmjena učenika Zagreba, Šibenika i Zadra u Beogradu (19.-21. rujna 2018.) Minimiziraj


Razmjena učenika Zagreba, Šibenika i Zadra u Beogradu

 


 
   U ugodnoj ljetnoj atmosferi, u okviru međunarodnog projekta „E-medica", od 19. do 21. 9. 2018. godine realizirana je posjeta četiri medicinske škole iz Republike Hrvatske, glavnom gradu Republike Srbije, Beogradu, odnosno Zubotehničkoj i Farmaceutsko-fizioterapeutskoj školi, koje se nalaze u gradskoj općini Zvezdara.

   Prvog radnog dana ravnateljica Zubotehničke škole, Biljana Blagojević Sedlar i ravnateljica Farmaceutsko-fizioterapeutske škole, Biljana Vukosavljević pozdravile su i zaželjele dobrodošlicu svim sudionicima 1. razmjene, predstavile djelatnost, osobitost i aktivnosti škola kojima su na čelu.
Na prvoj razmjeni su bili:
- Škola za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb, mentorica Đurđica Stanešić sa učenicima Marija Timko i Gabrijel Džambo
- Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb, mentorica Aleksandra Vidoša sa učenicama Karla Anić i Margareta Bakonji,
- Medicinska škola, Šibenik, ravnateljica Aleksandra Acalin, koordinatorica Snežana Žaja i mentorica Antonija Žaja sa učenicama Nikolina Lugović i Josipa Grcić
- Medicinska škola Ante Kuzmanića - Zadar, mentorica Linda Bakotić sa učenicama Lucija Veršić i Ivona Knežević,
- Zubotehnička škola, Beograd, koordinatorica Maja Vračar i mentori Ana Gajić, Nataša Milanović, Iva Pilipović i Tomislav Alavanja, i psihologinja Marijana Peulić sa učenicima Anja Marković, Miljana Todorović, Sandra Tomić, Jana Nedeljković, Iva Nasović, Katarina Ranković i Jovana Komatina,
- Farmaceutsko-fizioterapeutska škola, Beograd, koordinatorica Biljana Vasić i mentori, Sanja Vukov, Maja Pavlović i Ivana Pašić sa učenicima Petar Urošević, Marija Nikolić, Ivana Marković, Marina Stepanoski, Nina Đurić, Filip Sedlarević, Tara Veselinović i Branislav Beković.


   Prvi radni dan nastavljen je predstavljanjem i upoznavanjem škola putem videa i razgovora, obilaskom škola domaćina, a nakon toga učenici su radili na projektima: „Sindrom izgaranja na poslu", „Cijepljenje da ili ne", „Inovativne terapije u tretmanu carcinoma" i „Chronova bolest".
   Ravnateljica šibenske Medicinske škole, Aleksandra Acalin zahvalila se na gostoprimstvu beogradskim školama i pozvala učenike i nastavnike da budu što aktivniji u radu, jer se pokazalo da različiti problemi koje učenici istražuju imaju učinka na njihov budući psiho-fizički razvoj, o kojima oni moraju odlučivati svojim zrelim stajalištima i novim s
aznanjima, koje upravo stiču tijekom ovih projekata.
   Nakon radnog dijela, u večernjim satima, učenici i nastavnici iskoristili su za upoznavanje i razmjenu iskustava i primjera dobre prakse, ali i za oblizak Beograda i malo opuštanje u beogradskoj Skadarliji.

    Drugi dan posjete iskorišten je za posjet gradskoj općini Zvezdara i predsjedniku iste, gosp. Milošu Ignjatoviću koji je podržao projekat i izrazio nadu da će se projekt dalje širiti. Također, predsjednik je istakao da razumije entuzijazam i želju prosvjetnih djelatnika da se ovakvim projektima dade što veća pažnja jer se odnose na mlade i stare, a problematika kojom se bavi opisuje neophodnost praćenja svih promjena u društvu koje se tiču zdravlja. Predsjednik je naveo da će pomoći zvezdarskim školama u realizaciji ovog projekta stavljajući ih u godišnji plan raspodjele materijalnih sredstava općine.
   Đurđica Stanišić, mentorica Škole za medicinske sestre Mlinarska, skrenula je pozornost na važnost istraživačkog rada za učenike tijekom kojeg oni stiču predispozicije da se bave naučno-istraživačkim radom kojim se studenti bave na magistarskim studijima.
   Nakon posjete općini, gosti su obišli zvezdarski opservatorij po kojoj je gradska općtina i dobila ime. Teleskop u opservatoriju težak je više od 1.000 kilograma a leća teleskopa teška je oko 500 kilograma.
   Nakon opservatorija, nastavnici i učenici obišli su muzej Nikole Tesle u kome su imali priliku pogledati 15-minutni film o životu Nikole Tesle, a nakon toga i da na svome tijelu osjete elektricitet Teslinih pronalazaka.
   Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u razmjeni, na divnoj energiji, pozitivnom ozračju, ali i želji da ova dva dana budu nezaboravna. Zahvaljujemo osnivačima i nositeljima projekta „E-medica", na mogućnosti da svojom participacijom i djelom, doprinesemo povećanju znanja naših učenika i nastavnika, ali i mogućnosti da steknemo neka nova prijateljstva i nova iskustva.

Srdačan i prije svega topli i emotivni pozdrav iz Beograda!

Beograd, 23. 09. 2018.   
mentor: Tomislav Alavanja

Dojmovi učenika….


   Učenici Škole za medicinske sestre Vrapče i Škole za medicinske sestre Mlinarska sudjelovali su na razmjeni u projektu „Inovativne terapije u tretmanu karcinoma“ u Beogradu od 19. 09. do 22.09.2018.

   Razmjenu su organizirale Zubotehnička škola Beograd te Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd. Istodobno su realizirane razmjene iz projekata: „Stisni il pokaži zube“, „Život s Cronhovom bolesti“, „Cijepljenje da ili ne“ i „Sindrom izgaranja na poslu“.
    U razmjeni sudjelovali su učenici Škole za medicinske sestre Vrapče: Margareta Bakonji i Karla Anić, mentorica: Aleksandra Vidoša i učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska: Marija Timko i Gabrijel Džambo, mentorica: Đurđica Stanešić.

   Prvi dan razmjene posjetili smo Zubotehničku školu Beograd gdje smo imali priliku razgledati školu, upoznati se s programima edukacije, učenici su nam prikazali kako izgleda njihov školski dan. Predstavili smo svoje škole i razmijenili iskustava s učenicima iz Beograda. Nakon te škole posjetili smo Farmaceutsko-fizioterapeutsku školu Beograd gdje smo bili u obilasku škole, vidjeli smo kabinete i primjere dobre prakse kako se provode vježbe i nastava.

   Rad na projektu „Inovativne terapije u tretmanu karcinoma“ započeli smo povezivanjem putem Skype sa Zdravstvenom školom Split. Analizirali smo prikupljene podatke, provedene aktivnosti učenika škola suradnica, dogovorili daljnje etape u realizaciji projekta i način prezentiranja na smotri. Nakon radnog dijela predavanje o njezi kože održala nam je gospođa iz tvrtke „Eucerin“.
    U popodnevnim satima nastavili smo druženje i razgledavali smo Beograd. Organiziranim prijevozom krenuli prema Dedinju gdje smo posjetili „Kuću cvijeća“ u kojoj je pokopan Josip Broz Tito. Tamo smo vidjeli muzej posvećen upravo njemu, Josipu Brozu Titu. Večer smo proveli s učenicima Zubotehničke i Farmaceutsko-zubotehničke škole, koji su nam pokazali ljepote Beograda koje do tad nismo vidjeli, posjetili smo „Beograd na vodi“ te smo se svi zajedno povezali i zbližili.

   Drugi dan razmjene posjetili smo „Gradsku opštinu Zvezdara“ gdje su prvo mentori i koordinatori predstavili projekt E medica, zatim su učenici imali priliku iznjeti svoja iskustva. U Općini nas je dočekao predsjednik gradske općine Miloš Ignjatović. Nakon Općine posjetili smo „Anatomsku opservatoriju Beograd“ gdje smo imali predavanje o samoj ustanovi, njenoj povijesti te kakvu ulogu danas ima. Nakon predavanja obišli smo jedan od teleskopa koji je danas rijetko u funkciji, ali zato ima svoju povijest. Druženje smo završili u Muzeju Nikole Tesle gdje smo pogledali film o njegovom životu te pogledali što je on zapravo napravio i čime se sve bavio. Nakon Muzeja Nikole Tesle oprostili smo se sa ravnateljicom Zubotehničke škole i time je završio radni dio razmjene.

   U petak, nakon službenog dijela, posjetili smo Kalemengdan te smo obišli cijeli park vlakićem, nakon čega smo šetali gradom i otkrivali posebnosti ovoga grada.

   Razmjena u Beogradu je bila predivno iskustvo. Ovom razmjenom nismo samo naučili puno, upoznali smo puno ljudi, sklopili prijateljstva i dogovorili se za detalje projekta po kojima ćemo se voditi. Upoznali smo ulice Beograda, čuvenu ulicu Kneza Mihaila koja prikazuje suvremeni grad i koliko Beograd živi noću, a i danju.
    Ovo je putovanje koje ćemo pamtiti cijeli život, pamtiti ćemo dobru hranu, fina peciva i razne druge delicije. Puno stvari i događaja je ispunilo naše putovanje i mislim da nitko od nas neće zaboraviti kako su nas dobro ugostili Beograđani.

Margareta Bakonji i Karla Anić, Škola za medicinske sestre Vrapče
 

 

 
     
     

    
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation