en-UShr-HR
Traži
8. srpnja 2020. ..:: Projekti » Završeni projekti » Realizirano 2018./2019. » Terapijski psi ::..   Prijava
Prezentacija  Prezentacija Minimiziraj

  
Projekt Škole za medicinske sestre Vrapče, Zagreb:  „Terapijski psi"  Projekt Škole za medicinske sestre Vrapče, Zagreb: „Terapijski psi" Minimiziraj

 
 Terapijski psi
 
Projekt Škole za medicinske sestre Vrapče, Zagreb
 

    ŠKOLE SURADNICE:  1. Škola za medicinske sestre Vrapče
2. Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić - Nehaj
3. Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar
4. Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar
 
Datum prijave:  15. ožujka 2018.
 
VODITELJI PROJEKTA:  1. Irena Crkvenac (irena.crkvenac@gmail.com ), Škola za medicinske sestre Vrapče
2. Mirko Tocilj
(mtocilj@inet.hr ),
Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić - Nehaj
3. Luka Plazina
(ditezadarsko13@gmail.com ),
Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar
4. Zdenka Sršen Juričević
(zsjuricevic@gmail.com),
Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar
 
Koordinatori 1. Zlatica Šimunović (zlatica.simunovic@skole.hr), Škola za medicinske sestre Vrapče
2. Petrana Pupić
(petrana.pupic@yahoo.com)
, Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić - Nehaj
3. Tanja Serdarević
(tanja.serdarevic@skole.hr)
, Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar
4. Zdenka Sršen Juričević
(zsjuricevic@gmail.com)
, Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar
 
Nositelj Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb
 
UČENICI
 
1. Mario Nagrajsalović, Škola za medicinske sestre Vrapče
2. Vanessa Ceković
, Škola za medicinske sestre Vrapče
3. Barbara Tomaš
, Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić - Nehaj
4. Antonija Koljanin
, Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić - Nehaj
5. Antonija Vladislavić
, Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić - Nehaj
6.
7. 
8. Nina Katuša
, Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar
9. Dominik Lončar
, Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar
 
Ciljna skupina
 
Učenici i nastavnici.
 
Ciljevi projekta: 
 

istražiti utjecaj terapijskih životinja na zdravlje osoba s poteškoćama, kakvu ulogu imaju terapijske životinje kod osoba sa poteškoćama. Zašto stručnjaci preporučuju životinje kao jedan od načina terapije, koje se terapijske životinje najviše koriste te iz kojeg razloga se baš te životinje koriste.
 

Zadaci: 
 
Pretražiti literaturu, posjetiti udruge koje se bave obučavanjem pasa, posjet domu umirovljenika koje posjećuju terapijski psi, intervjui, provesti anketu .
 
Suradnici Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, Centar za rehabilitaciju Silver, Dom umirovljenika Sv. Josip
 
Mjesto provedbe Škola (učionica), škola (kabinet), prostorije ustanova izvan sustava zdravstvene zaštite u kojim medicinske sestre rade. 
 
Vrijeme trajanja (faze) Od 4.mj. 2018. do 2 mj. 2019. Projekt ima 5 faza . Prva faza je istražiti literaturu ( Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar (centar-tomislavspoljar.hr/?page_id=592),  (www.novilist.hr/Život-i-stil/Nova-knjiga-Mirjane-Krizmanić-O-životinjama-i-ljudima)  i sl. Druga faza je posjetiti udruge  (Centar za rehabilitaciju Silver , Dom umirovljenika Sv. Josip ), treća faza je osmisliti anketu te provesti istu, te zajedno sa učenicima iz drugih škola  provesti anketu i ostale aktivnosti vezane za projekt i na kraju pripremiti prezentaciju
 
Očekivani rezultati Podizanje spoznaje mladih o važnosti i ulogama terapijskih životinja kod osoba sa zdravstvenim poteškoćama.
 
Čimbenici rizika:

Nedostatak financija.


    
Sinopsis projekta   „Terapijski psi"  Sinopsis projekta „Terapijski psi" Minimiziraj


Mario Nagrajsalović
Škola za medicinske sestre Vrapče
Bolnička cesta 2

Dosadašnje spoznaje

Terapija nam pomaže da ublažimo ili uklonimo smetnju ili bolest koju imamo, no u tome nam mogu pomoći i životinje ili kućni ljubimci. Kao što sami znamo utjecaj kućnih ljubimaca u našem životu je vrlma bitan.Oni nam pomažu u raznim situacijama, što nam potvrđuje izreka „pas je čovjekov najbolji prijatelj“. Kakve god mi volje bili tijekom dana kućni ljubimac će nam pomoći u rješavanju stresa, osim toga kućni ljubimac je jedan od razloga za izlazak iz kuće. Svjesni smo da se u okruženju kućnih ljubimaca ili životinja osjećamo mnogo bolje , one utječu na naše psihološko zdravlje. Psi nam u terapiji pomažu kao podrška dok terapeut radi svoj posao sa ciljem da nam pomogne. Odnos između čovjeka i psa je vrlo bitan makar pas bio čuvar kuće u dvorištu.

Cilj projekta

Ovim projektom ćemo dobiti odgovore na pitanja kao : „ Kakve učinke imaju terapijski psi na zdravlje ljudi s različitim poteškoćama?; Kakav utjecaj imaju terapijske životinje kod osoba sa zdravstvenim poteškoćama? „ odgovori na ova pitanja će nam pomoći u spoznajama kakve učinke i utjecaj imaju terapijske životinje (psi) kod osoba sa zdravstvenim poteškoćama.

Koncepcija rada i metodološki postupci

Zajedno sa drugim školama ćemo prodiskutirati o znanju i činjenicama prije i nakon istraživanja literature i posjećivanja udruga koje se bave terapijskim životinjama, provesti ćemo anketu na nama najraspoloživoj populaciji iz kojih ćemo dobiti dodatne podatke koji će nam pomoći u provedbi projekta. Projekt će trajati godinu dana. Obradom podataka iz ankete dobit ćemo činjenice koje ćemo iskoristiti kako bi bolje prikazali željenje ciljeve.
Pomoću ovoga projekta ćemo si povećati spoznaju o učincima i utjecajima terapijskih životinja.


    
Druga razmjena na projektu „Terapijski psi“  u Kaštel Štafiliću  Druga razmjena na projektu „Terapijski psi“ u Kaštel Štafiliću Minimiziraj


Druga razmjena učenika u projektu „Terapijski psi” 
u Kaštel Štafiliću
(22. veljače 2019.)

 

   Druga razmjena učenika u projektu „Terapijski psi“ održana je 22. veljače 2019. u Kaštel Štafiliću, u prostorijama škole partnera Srednje škole „Braća Radić”. Učenici Škole za medicinske sestre Vrapče (Mario Nagrasajlović, Klara Jančić i Tino Pili) te učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar (Roberto Čakarun i Laura Drlja) stigli su u Nehajski predio oko 11,00 sati.

 

     CIlj ove razmjene je bio pobliže upoznati i porazgovarati s osobom koja ima direktna iskustva sa službenim, licenciranim terapijskim psom. U našem slučaju je to bila Mara Midžor, profesorica strukovnih poljoprivrednih predmeta u Srednjoj školi „Braća Radić”. Njenom sinu, Pavi, dijagnosticirana je cerebralna paraliza nakon rođenja, te je on na temelju te dijagnoze dobio pravo na korištenje terapijskog psa iz centra Silver.
   Zajedno sa psom Legom (ali nažalost bez sina) i učenicama Katarinom Borić i Marlenom Miše, dočekala je profesorica Midžor ostale sudionike projekta u dnevnom boravku školskog doma kaštelanske srednje škole.

   Unatoč dugom putu i umoru, učenici su sa pažnjom slušali profesoricu Midžor kako priča o svemu što je doživjela uz Lega u zadnje tri godine suživota. Od papirologije, čekanja, legalnog aspekta nabave do prvog susreta sa psom, načinu rada psa, te u konačnici utjecaja psa na njenog sina - sve nam je to strpljivo pričala profesorica Midžor, dok je Lego sa zanimanjem lutao od jedne do druge osobe u prostoriji. Bez obzira na to što u tom momentu Lego nije obavljao svoje dužnosti kao terapijski pas, već samom njegovom prisutnošću u prostoriji atmosfera je bila mnogo opuštenija. Učenici i njihovi mentori su zainteresirano postavljali pitanja, zapisivali glavne podatke, te uživali u domaćim kiflicama i kavi uz psa.

   Nakon što su se rastali od profesorice Midžor, učenici su održali okrugli stol kako bi ustanovili do koje su točke napredovali sa individualnim zadatcima i anketom projekta. Skupili smo sve podatke koje smo dosad nabavili, odredili osnovni kostur, slijed i medij prezentacije, podijelili nove zadatke i još jednom potvrdili dosad ustanovljene činjenice.
   Nakon svih aktivnosti spustili smo se zajedno u obližnji kafić, gdje smo "čakulasli" uz kavu, malo se opustili prije rastanka i ponovne duge vožnje ka rodnim krajevima
.

Zlatica Šimunović


    
Prva razmjena učenika u projektu „Terapijski psi” u Školi za medicinske sestre Vrapče, Zagreb  Prva razmjena učenika u projektu „Terapijski psi” u Školi za medicinske sestre Vrapče, Zagreb Minimiziraj


Prva razmjena učenika u projektu „Terapijski psi" 
(16. studenoga 2018.)

 

 
 
   U petak, 16. studenog 2018. godine učenici Škole za medicinske sestre Vrapče (Mario Nagrajsalović i Vanessa Ceković) su ugostili učenike iz Srednje škole Braće Radića iz Kaštela (Barabara Tomaš i Katarina Borić) i Medicinske škole Ante Kuzmanića iz Zadra (Laura Drlja i Robert Čakarun).
   Pri dolasku proveli su učenike kroz školu i razgovarali o ovogodišnjem projektu „Terapijski psi“. Nakon toga su se zaputili u posjet dnevnom smještaju osoba sa demencijom gdje su ih lijepo dočekale medicinske sestre i socijalna radnica koja nam je malo više govorila o domu i posjetima volontera i njihovih pasa. Tamo su upoznali gospođu Koraljku i njezinog psa Mimi. Koraljka je volonterka koja radi u udruzi „Plava šapa“ i dolazi jednom tjedno u dom sa Mimi. Koraljka je objasnila učenicima kakav učinak imaju terapijski psi na dementne osobe, te koje karakteristike su potrebne za psa da bi mogao dolaziti u posjete.
   Nakon sat vremena druženja učenici su se pozdravili sa Mimi i gospođom Koraljkom, te se vratili u školu. Pri povratku su razradili projekt, izradili anketu i podjelili zadatke.

   Poslije toga učenici i njihovi profesori su se pozdravili i razišli.


    
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation