en-UShr-HR
Traži
2. lipnja 2020. ..:: Razmjene » Realizirane razmjene učenika » Razmjene 2013./2014. » 28. razmjena Zagreb (izlet) ::..   Prijava
Izlet u Varaždinske Toplice i Ludbreg -  21. ožujka 2013.  Izlet u Varaždinske Toplice i Ludbreg - 21. ožujka 2013. Minimiziraj


Izlet učenica i mentora na projektu "Antička dostignuća medicine"
u Varaždinske Toplice i Ludbreg

 
   U četvrtak, 21. ožujka 2013. učenice Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica Zagreb i Škole za primalje Zagreb koje rade na projektu "Antička dostignuća medicine" posjetile su sa svojim mentoricama, profesoricama Irenom Marijom Vojvodić i Konstantinom Božak antičke lokalitete u Varaždinskim Toplicama i Ludbregu. Prvo smo posjetili antičke terme Aquae Iasae, nalazište termalne sumporne vode, arheološke iskopine antičkih sauna, bazena s hladnom i toplom vodom, vježbalište za vojnike. Gledali smo originalne rimske freske koje su jednako dobro sačuvane kao i one u Pompejima. Kasnije smo posjetili Zavičajni muzej u kojem smo promatrali kipove i spomenike sa zahvalama za ozdravljenje. Tamo je učenica Marina Katušin isprobala originalnu starorimsku masažu s bademovim uljem i pijeskom. Pili smo ljekovitu sumpornu vodu i preživjeli. Na kraju dana posjetili smo antičko naselje Iovia u Ludbregu, koje je tek u početnoj fazi iskopavanja. A tamo blizu je i centar svijeta, ako niste znali…
   Iz Škole za primalje učenice koje su bile na izletu su: Sanja Babojelić, Martina Šebalj i Marina Katušin, dok su iz Ženske opće gimnazije bile Danijela Bošnjak i Katarina Jambrošić.
 

Konstantina Božak   
Škole za primalje Zagreb

A što je Marina rekla o izletu:
   "Kao i prošle godine, naša Škola za primalje uključena je u projekt E-medice pod vodstvnom profesorice Konstantine Božak. U tom projektu nas tri učenice sudjeluju zajedno s dvije učenice škole Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica, koje su pod vodstvom profesorice Irene Marije Vojvodić.
   Ove godine naša tema su Antička dostignuća medicine, pa smo u sklopu toga obavile i svoj prvi izlet krajem ožujka u cilju istraživanja o toj temi. Naš prvi izlet sastojao se od posjeta Varaždinskim toplicama i grad Ludbrega. Posjet Varaždinskim toplicama bio nam je velika čast i zadovoljstvo jer smo jako puno toga naučile i saznale zahvaljujuću izvrsnom vodiču.
Varaždinske toplice su značajno zdravstveno, obredno, kulturno pa i gospodarsko središte antičke Gornje Panonije. Arheološki lokalitet Aquae Iasae koji se nalazi u gradskom parku Varaždinskih toplica je jedno od najvrijednijih antičkih arheoloških iskopina u Hrvatskoj.
   Aquae Iasae su sastavljene od termalnih kupališta, svetišta, te trga (foruma). Naše istraživanje je bilo usmjereno načinima na koje su Rimljani koristili termalnu vodi, blato, te kakve su instrumente rabili u medicinske svrhe. Čak smo u svrhu detoksikacije organizma imali i mi priliku probati piti termalnu vodu. Moram priznati da nije baš ugodnog mirisa jer sadrži veliku koncentraciju sumpora, no okusa je vrlo sličnog obične vode. Zanimljivo je kako je temperatura vode na izvorištu visokih 58 stupnjeva celzijevih, a dnevni kapacitet vode iznosi dva milijuna litara.
   U Varaždinskim toplicama smo posjetili i zavičajni muzej gdje smo čuli također jako zanimljive priče iz antičkog doba, vidjeti (a neki i probati) masažu sa termalnim uljem i sitnim pjeskom koju su koristili još stari Rimljani.
Nakon svih zanimljivih saznanja o antičkim dostignićima u medicini posjetili smo grad Ludbreg u kojem smo čuli priču vezanu uz čudesan događaj u kojemu je svećenik služeći misu posumnjao u riječi pretvorbe kruha i vina u pravo tijelo i krv Isusovu. Čuli smo i legendu koja govori o tome da je Ludbreg središte svijeta, pa smo tako imali priliku na trenutak zaustaviti se u središtu svijeta koji se nalazi usred gradskog trga. Oko kojeg se nalaze pločice sa natpisima gradova i njihovom kilometražnom udaljenošću od središta svijeta.
   Ovo je bio prvi naš izlet ove godine s tim projektom, a mi se nadamo ne i posljednji. Vjerujemo da ćemo još puno toga zanimljivog naučiti i imati priliku vidjeti po pitanju antičkih dostignuća u medicini, a na kraju taj svoj koristan rad imati priliku prezentirati i pred ostalim učenicima koji rade na projektu "E-medica" isprezentirati.

Marina Katušin   
Škola za primalje Zagreb 


  
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation