en-UShr-HR
Traži
9. srpnja 2020. ..:: Razmjene » Realizirane razmjene učenika » Razmjene 2013./2014. » 30. Posjet Muzeju grada Zagreba ::..   Prijava
Posjet Muzeju grada Zagreba -  16. travnja 2013.  Posjet Muzeju grada Zagreba - 16. travnja 2013. Minimiziraj


Posjet Muzeju grada Zagreba


 
   U utorak, 16. travnja 2013. godine, učenice uključeni u projekt "Antička dostignuća medicine" iz Ženske opće gimnazije i Škole za primalje bile su u posjeti sa svojim mentoricama, Irenom Marijom Vojvodić i Konstantinom Božak, u Muzeju grada Zagreba. Ovo je bila naša druga razmjena učenika.
   Izložba „Ja, Jacobus apothecarius - od štacuna do industrije“ govori o povijesti zagrebačkog ljekarništva, od antičkih vremena do dvadesetog stoljeća. Autorica izložbe Marina Perica Krapljanov provela nas je kroz postav muzeja i sve nam vrlo lijepo prezentirala.
   Antički MEDICUS bio je liječnik i ljekarnik. Te dvije djelatnosti nisu bile odijeljene sve do kasnog srednjeg vijeka. Među predmetima rimskog ljekarništva pronađenim na arheološkim nalazištima u Zagrebu i njegovoj široj okolici, svakako treba izdvojiti nalaze pronađene u Sisku, u rijeci Kupi, gdje je otkrivena vjerojatno radionička ostava za proizvodnju ljekarničkih i liječničkih instrumenata. Niz instrumenata koristio se i u medicini i u spravljanju lijekova (sonde, spatule…) Pripremljeni lijek spremao se u balzamarije ili bakrene kutijice. U njima su tragovi supstance ostali konzervirani do današnjeg doba, te se kemijskim analizama može odrediti sastav pojedinog antičkog lijeka. Više o ovoj temi možete saznati pri prezentiranju našeg projekta na 7. Smotri "Dani E-medica 2103.

Konstantina Božak   
Škole za primalje Zagreb

   

  
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation