en-UShr-HR
Traži
5. srpnja 2020. ..:: Razmjene » Realizirane razmjene učenika » Razmjene 2014./2015. » 53. razmjena Maribor - Zadar ::..   Prijava
1. razmjena Maribor - Zadar (Maribor, 27. siječnja do 01. veljače 2014.)  1. razmjena Maribor - Zadar (Maribor, 27. siječnja do 01. veljače 2014.) Minimiziraj

 
Razmjena Zdravstvene in kozmetične šole Maribor i Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar
 

   U okviru projekta „E-medica“ učenici trećih razreda Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar, a u pratnji nastavnice Verice Elveđi, bili smo od 27. siječnja do 01. veljače 2014. na razmjeni učenika u Srednjoj zdravstvenoj i kozmetičnoj šoli u Marboru.

   Na razmjenu smo krenuli 27. siječnja i boravili smo čitav tjedan. Učenici i nastavnici Mariborske škole priredili su nam dobrodošlicu svečanim dočekom te nas počastili s pjesmom kako hrvatskom tako i slovenskom.
   Nakon kosila (ručka) krenuli smo u obilazak grada i upoznali se sa znamenitostima i ljepotama Maribora. Cijelo vrijeme boravka u Mariboru pratio nas je snijeg, što nas je posebno razveselilo. Drugog dana našeg boravka prisustvovali smo nastavi u školi i to na satovima slovenkog, engleskog i njemačkog jezika, matematike i zdravstvene njege. Imali smo malih jezičnih barijera ali su nam naši domaćini pomogli prevladati ih, pa smo razumijeli veliku večinu nastave.
   Po završetku školske nastave obišli smo i UKC Maribor koji nas je oduševio svojom veličinom i izgledom. Prema tjednom rasporedu koji nam je pripremila profesorica Danica Perše u srijedu smo posjetili Pohorje gdje su se neki odvažili i krenuli skijati odnosno smučati, a maleni broj nas se odlučio na dobro poznato sanjkanje. Smučanje bilo je nezaboravno jer naši učitelji, usprkos nespretnostima i nedaćama nisu od nas odustajali i svi smo na kraju naučili skijati.
   U četvrtak smo imali vježbe u Kliničkom bolničkom centru Maribor zajedno sa našim godinu starijim kolegama i kolegicama iz mariborske škole. Budući da je to nama bio prvi posjet bolničkim odjelima svi su imali mnogo strpljenja i iznimnu želju da prenesu svoje dosadnašnje znanje na nas na čemu smo im iznimno zahvalni.
    Sjedenje i praćenje vježbi u školi zamijenili smo nastaviom tjelesnog odgoja! Odbojka sa domaćinima i vježbe u školskoj teretani trebale su nam pomoći da se ponovo dovedemo u formu za oproštajnu večer. Budući da su kosila bila iznimno ukusna pa smo svi nabacili po koju kilicu.
    Prof. Perše nam je priredila i još jedno iznenađenje; videokonferenciju sa našom školom u Zadru, a na kojoj smo se malo hvalili i iznijeli svojim kolegicama i kolegama u Zadru dojmove s boravka u Mariboru. Veselje, osmjesi i on-line druženje potrajalo je malo duže od planiranoga!!!!!

    Naši sad već prijatelji priredili su nam u večernjim satima oproštajnu zabavu, svečanu večer uz pjesmu, ples i odličnu zabavu dočekali smo i zadnji dan našeg boravka u Mariboru.
    Vrijeme je samo projurilo! Svi smo bili iznimno tužni što je sve prohujalo ovako brzo! Nekima su pri rastanku potekle i suze, ali smo znali da ovo nije kraj! Znamo, sigurni smo da ćemo se doskora ponovo sresti , ali slijedeći put u Zadru kad će oni doći u posjet nama.
   Iznimno nam je drago što smo sudjelovali u ovoj razmjeni učenika jer ne samo da smo nešto naučili i vidjeli što nam treba za naš posao nego smo dobili možda čak i nešto više. Dobili smo predivne uspomene kojih ćemo se uvijek rado sjećati i upoznali predivne ljude s kojima planiramo i dalje ostati u kontaktu i graditi prijateljstva.

Begzada Fejzić i Anita Stojanov


   

    
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation