en-UShr-HR
Traži
7. srpnja 2020. ..:: Razmjene » Realizirane razmjene učenika » Razmjene 2014./2015. » 68. razmjena Novo mesto-Zagreb ::..   Prijava
Izvješće sa 3. susreta učenika u projektu "Volonterstvo kao način života i razmišljanja" (18.-19. rujna 2014.)  Izvješće sa 3. susreta učenika u projektu "Volonterstvo kao način života i razmišljanja" (18.-19. rujna 2014.) Minimiziraj

Izvješće sa 3. susreta učenika u projektu "Volonterstvo kao način života i razmišljanja"
 

Datum: 18.-19. rujna 2014.
Mjesto: Škola za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb
Prisutni slijedeći sudionici:

Srednja škola Bedekovčina
   1. Lucija Meštrović
   2. Marko Čanadi
   3. Magdalena Horvat
   4. Mentor Tatjana Papst
 
Škola za medicinske sestre Vrapče
   1. Ante Ključević
   2. Ramona Horvat
   3. Lucija Rogić
   4. Mentor Mirjana Kozina
 
Škola za medicinske sestre Mlinarska:
   1. Ana Jurec
   2. Tanja Vrščak
   3. Dajana Benko
 
Zdravstvena šola Novo mesto:
   1. Iza Gračan
   2. Janja Blatnik
   3. Tjaša Bratkovič
   4. Mentor Mojca Simončić
 

   Treća razmjena učenika u projektu Volonterstvo kao način života i razmišljanja protekla je u radnoj, ali i veseloj atmosferi. Svi sudionici projekta pripremili su prikaz svog istraživačkog rada između razmjena, pa i Medicinska škole Beograd čiji nam se učenici nisu mogli ovaj put pridružiti. Iako su neke prezentacije istraživanja povijesti volonterstva već razmijenjene putem FB grupe, svi su ih rado pogledali uživo i uz komentar autora. Razmotrili smo zajednički i zakonski okvir volontiranja čiji prikaz su pripremile Tanja, Ana i Dajana iz Mlinarske. O povijesti volonterstva i prvim volonterima u Sloveniji izvijestile su nas Tjaša, Janja i Iza, a od Ramone, Ante i Lucije iz Medicinske škole Vrapče saznali smo više o društvenom i povijesnom kontekstu volonterstva u Hrvatskoj. Zajednički smo pogledali i prezentaciju o povijesti volonterstva u Srbiji koju su poslali učenici iz Medicinske škole Beograd. Posebno su nas sve zanimali stavovi učenika medicinskih škola o volonterstvu obzirom da je anketa provedena u svim školama sudionicama. Rezultate ankete prezentirali su Marko, Lucija i Magdalena iz Bedekovčine te izveli neke pretpostavke o postojanju korelacije između pozitivnih stavova ispitanika o volonterstvu i struke za koju se školuju.
   U popodnevnim satima tijekom obilaska grada, provedena je i zajednička volonterska akcija u suradnji s udrugom Životna linija. Volonteri su podijelili letke i bookmarkere udruge s informacijama o postojanju besplatne SOS linije za pomoć suicidalnim i depresivnim osobama. Iskustvo dijeljenja letaka na Trgu Bana Jelačića bilo je novo i mentorima i nekim volonterima. Mnogi od ljudi kojima smo pružali letak bili su nepovjerljivi i sumnjičavi, pa i odbili primiti. Drugi su opet, pogledavši sadržaj, bili uvrijeđeni što smo baš njih izabrali za dati letak. I nama se u dijeljenju činilo kao da sami radimo neki nesvjesni izbor onih kojima ćemo letak pružiti… Ipak, sretni smo i zadovoljni što smo Dunji i Marijani iz Životne linije pomogli u informiranju javnosti da postoji takav, anonimni i oku nevidljivi pomagač kada netko ima teške dane..
   A onda smo obišli poznate gradske trgove, parkove, kafiće i družili se. Večer je donijela novo iskustvo za goste volontere iz Slovenije. Bili su smješteni kod volontera domaćina iz Škole Mlinarska. Dojmove možete pročitati na kraju izvješća.
  Drugi dan naše razmjene sudjelovali smo u nastavnom procesu. Učenici su bili na vježbama iz medicinskih predmeta u kabinetima škole Mlinarska. Nakon toga uslijedio je završni dogovor o prezentaciji projekta na smotri E-medice u studenom u Tuheljskim toplicama. Ideja je bilo puno, svima je bila želja predstaviti se originalno i zanimljivo i postignut je dogovor o sadržaju i obliku prezentacije. Napravit ćemo igrokaz kojim ćemo predstaviti volonterstvo uz prezentaciju i plakate o zakonskom okviru volontiranja, rezultatima ankete i volonterskim aktivnostima u tijeku našeg projekta. Zadatke ćemo podijeliti na FB grupi. Prvi rok za prijedlog scenarija je 29. 9. Nakon toga, zajednički ćemo izabrati onaj koji ćemo predstaviti na smotri i podijeliti uloge. Na kraju našeg dvodnevnog druženja bili smo sudionici svečanog osnivanja volonterskog kluba u Školi za medicinske sestre Vrapče. Svi smo im čestitali, dali podršku i poželjeli im puno veselih volonterskih sati.
 
Na kraju izvješća, evo nekoliko dojmova sudionika:
 

   Kot avanturistka sem se veselila svojega prvega obiska Zagreba, ter ponovnega srečanja z ostalimi prostovoljci. Najtežje mi je bilo govoriti po hrvaško,vendar skozi malo truda in smeha je vse možno. Moj gostitelj in njegova družina so me prijazno sprejeli in veselo zapolnili večer.
Veselim se še več novih izkušenj in druženja z ostalimi prostovoljci.

Iza Gračan

   V četrtek 18. 9. 2014 smo se odpravili proti Zagrebu, kamor smo bili namenjeni zaradi izmenjave dijakov znotraj projekta E-medica. Ker je bila to dvodnevna izmenjava smo bili dogovorjeni, da vsaka od nas, razen mentoric, prespi pri učenki izz Zagreba. Ker je bila to prva izmenjava zame, sem med vožnjo kar dosti razmišljala kako bo, dosti je k temu mojemu razmišljanju prispevalo tudi moje pomanjkljivo znanje hrvaščine. Ko smo prišli v Zagreb so nas vsi lepo sprejeli, pozdravile smo se in pričeli z aktivnostmi. Predstavile smo zgodovino prostovoljstva v Sloveniji, zakon o prostovoljstvu in zgodovino prostovoljstva na naši šoli. Proti koncu prvega dne smo se udeležili prostovoljske akcije, kjer smo na trgu Bana Jelačiča v Zagrebu delili letake za pomoč suicidalnim in depresivnim osebam. Zvečer smo si ogledali staro mestno in imeli nekaj časa zase. Ta čas smo s prijateljicami izkoristile presdvsem za večerjo in uživanje v Klaičevi ulici. Kmalu je napočil čas za odhod k dijakinjam domov, kjer smo prespale. Odpeljale smo se s tramvajem, celo pot sem bila živčna, vendar sem kmalu uvidela, da je bil moj strah pretiran in odveč. Z dijakinjo smo se lepo ujele, se pogovarjale. Naslednje jutro smo smo si izmenjale izkušnje po prespani nočil. Skupaj smo ugotovile, da je bilo nadvse animiva izkušnja, ki bi jo še ponovile. Drug dan smo se udeležili njihovega pouka, kjer smo opazili, da pri praktičnem pouku nimajo uniform kot pri nas. Bili smo veseli druženja in hkrati odhoda domov, saj je bil pred nami vikend. Veselim se ponovnega srečanja oz. snidenja v Tuheljskih Toplicah.

Tjaša Bratkovič

   Izlet v Zagreb je bila ena velika, nova dogodivscina in izkusnja. Sprva sem se bala spanja pri hrvaskih prijateljih ampak mi je bilo na koncu ravno to najboljse. Druzina me je sprejela odprtih rok in jim je bilo v veselje gostito slovenko. Z vsemi se ze malo bolje poznamo in je vsako srecanje boljse in se ze veselim naslednjega.

Janja Blatnik

    Ta dva dana proveli smo družeći se, zabavno i radno. Analizirali smo podatke koje smo prikupili, dogovarali se za smotru i odradili zajedničku volontersku akciju. Za mene je to bilo jedno novo iskustvo i dobar način za razmjenu informacija, učenje i druženje.

Marko Čanadi

   Poslije razgleda Zagreba i obavljanja svih aktivnosti koje smo imali u planu, ekipa iz E-medice krenula je prema kućama odnosno prema stanovima u koje smo primili djevojke iz Slovenije. I kod mene je tako, dobrodošla Tjaša. Ukratko, a jasno, došle smo veoma umorne i spremne za spavanja ali ipak smo prije malo popričale, koliko je to bilo moguće. Osjećala sam odgovornost za nju pa sam se uz mnoga pitanja uvjeravala da je dobro i da joj ništa ne treba. Napokon sam razumjela i mamu, koja je vise nego dosadna kada imamo goste, barem je to bila do sad, jer vidim da sve to nije uzaludno. Tjaša i ja teško smo se razumjele pa je pripomagala pantomima i pozorno slušanje jedna druge. To mi je bilo veoma smiješno i simpatično. Smijale smo se same sebi koliko ne razumijemo jednostavna pitanja. Pokusala sam nagovoriti Tjašu da mi otpjeva pokoju pjesmu, ali zaista je tvrd orah. Nije mi ispunila zelju i time i dalje ostala djevojka samozatajnog glasa koji nismo čuli u pjevačkoj verziji. No, sve u svemu lijepo je iskustvo iza mene. Vrijeme je brzo prošlo, a jutro došlo još brže, no nadam se da se Tjaša osjećala ugodno i dobrodošlo u mom malom domu.

Tanja Vrščak

   Poslije razgledavanja grada i svih odrađenih zadataka u sklopu E-medice krenuli smo prema kućama, odnosno mom domu. Sa mnom je išla Janja. Jedna prekrasna djevojka koja me jako ugodno iznenadila i pokazala mi kako je zanimljivo ugostiti nekog iz druge države pogotovo kad se tako lijepo slažemo. Nama različit jezik nije nikako predstavljao problem samo je trebalo pozorno slušati. Kada smo stigle popričale smo o tom danu, a i o općenitim stvarima. Janja je oduševila i moju obitelj i uvijek će biti dobrodošla u mom domu u sklopu E-medice, a i kao prijateljica.

Dajana Benko


    
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation