en-UShr-HR
Traži
3. lipnja 2020. ..:: Razmjene » Realizirane razmjene učenika » Razmjene 2015./2016. » 81. razmjena u Zagrebu ::..   Prijava
Učenice Medicinske škole Osijek u posjeti Zagrebu i radu na projektu "Sanitet u Domovinskom ratu"  Učenice Medicinske škole Osijek u posjeti Zagrebu i radu na projektu "Sanitet u Domovinskom ratu" Minimiziraj

 

Dragi gosti iz Slavonije u posjeti!     U ponedjeljak 28. rujna 2015. godine Zdravstveno učilište Zagreb posjetile su medicinska sestra i profesorica Ana Takač iz Medicinske škole u Osijeku i njene učenice Melissa Lobb i Marinela Kupanovac. Njihova posjeta u okviru projekta "E-medica" bila je prvenstveno radna. Tema našeg projekta za ovogodišnju E-medica se nastavlja i glasi "Sanitet u Domovinskom ratu".
   Okupili smo Medicinske škole iz Bjelovara, Dubrovnika i Osijeka i poželjeli da nam oni ispričaju priču o ratnom sanitetu svoga grada.
   Gosti iz Osijeka dojmili su nas zanimljivim intervjuom s glavnom sestrom osječke ratne bolnice Terezijom Farkaš, kao i pisanim svjedočanstvom dr. Peha koji je vodio Jedinicu intenzivnog liječenja u Kliničkoj bolnici Osijek. Bilo je vrlo dirljivo, emotivno.
   Nakon pregleda skupljenih materijala, uskladili smo i dogovorili daljnji rad na projektu. Važno je bilo posjetiti Muzej raketiranja Zagreba i Državni arhiv gdje ima zanimljivih dokumenata iz doba rata i poraća.
 
  Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu pronašli smo arhivirane dokumente s imenima pacijenata koji su zapremljeni u ambulante i bolnice tijekom Domovinskog rata kao stradalnici rata ili kao i žrtve mina u poraću. Uz imena zapisana je i njihova dijagnoza, te način liječenja. Organiziranost ratnog saniteta vidi se i u pristupu skupljanju, sortiranju i čuvanju važne medicinske dokumentacije. Ona je nama danas izvor relevantnih podataka za projekte u okviru projekta E-medica.
   Nakon rada zabavili smo se posjetom Zoološkom vrtu.
   Navečer nas je ravnatelj Hrvoje Odak počastio ulaznicama za Hrvatsko narodno kazalište gdje smo gledali Daleku zemlju austrijskog autora Artura Schnitzlera.

Maša Mayr Radonić prof. i učenice Andreja Šolaja i Kristina Šoštarić


    
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation