en-UShr-HR
Traži
8. srpnja 2020. ..:: Razmjene » Realizirane razmjene učenika » Razmjene 2016./2017. » 100. Zagreb Zadar u Novom mestu ::..   Prijava
Razmjena u projektu "Zdravlje bubrega – odluka je u tvojim rukama"  Razmjena u projektu "Zdravlje bubrega – odluka je u tvojim rukama" Minimiziraj


Razmjena učenika Zagreba, Zadra i Novog mesta
u projektu "Zdravlje bubrega – odluka je u tvojim rukama“
 

   U četvrtak, 26. siječnja 2017 smo organizirali drugu razmjenu u Školskom centru Novo mesto, Srednjoj zdravstvenoj i kemijskoj školi. Posjetili su nas učenici i profesori iz Škole za medicinske sestre Mlinarska iz Zagreba i Ekonomsko birotehničke škole iz Zadra.
   Nakon kraćeg boravka u školi smo otišli u Bolnicu Novo mesto. Posjetili smo odjel za dijalizu, koji su nam zaposleni pokazali. U predavaonici odjela za kirurgiju su nas lijepo pozdravile gospođa Simona Volf, pomoćnica direktorice za područje zdravstvene njege i gospodja Marija Košak, glavna medicinska sestra kirurških odjela.
   Gospodja Zdenka Seničar, medicinska sestra odgovorna za obrazovanje, nam je predstavila organizaciju rada u Bolnici Novo mesto i upotrebu ergonomije u bolnici. Gospodja Marica Parapot nam je predstavila djelovanje odjela za liječenje bolesnika kojima otkazuju bubrezi i sve specifičnosti liječenja hemodijalizom i peritonealnom dijalizom.
   Nakon ručka nas je pozdravila ravnateljica Srednje zdravstvene i kemijske škole gospodja Damjana Papež i predstavila djelovanje škole. Poslijepodne smo nastavili rad na projektu. Svaka škola je predstavila svoj dosadašnji rad. Sve sudjelujuće škole su provele anketu o poznavanju rada bubrega, otkazivanja bubrega i načina liječenja, kao i uzroke rizika za zdravlje bubrega te kako sprječavati bubrežne bolesti. Istovremeno smo u svim školama prvim razredima predstavili što znamo o bolestima bubrega. U školi za medicinske sestre Mlinarska i Srednjoj zdravstvenoj i kemijskoj školi, smo učenicima izmjerili krvi tlak. Nakon radnog dijela susreta smo se uputili u stari dio Novog mesta, gdje su nam se pridružili G. Matešić i S. Ćirković. G. Matešić nam je predstavio povijest Novog mesta. Gosti iz Zagreba i Zadra su prenoćili u Hostelu Situla.

   U petak, 27. siječnja smo se puni energije vratili u školu, gdje smo oblikovali konačnu verziju našeg projekta, te se dogovorili o načinu prezentacije. U sportskoj dvorani je slijedilo malo gibanja za zdravlje cijelog tijela s g. Mirjam Bauer. Nakon tjelovježbe smo se malo odmorili i pojeli užinu.
   Gospođe Vida Novinec i Mojca Simončič su predstavile različite oblike dizanja i premještanja pacijenta uz upotrebu ergonomije. G. Tanja Kulovec je s učenicima programa bolničar-njegovatelj na prakičnom dijelu nastave pripremila jelovnik za bubrežnog bolesnika. Pripremljenu hranu smo probali. G. Marija Račič nam je predstavila mjerenje glukoze u krvi pomoću mobilnog telefona, mjerenje krvnog tlaka i osnove liječenja bolesnika hemodijalizom. Susret u Novom mestu smo zaključili ručkom u školi i lijepom misli.
   Svi se veselimo susretu i druženju u ožujku 2017 na Smotri E-medice u Termama Tuhelj, kao i mogućem druženju u svibnju u Zadru.Dojmovi učenika

   Dana 26. Siječnja sa profesoricama Zdenkom Sršen Juričević i Katijanom Rajčić te još dvoje učenika posjetila sam slovenski gradi Novo mesto radi sudjelovanja u projektu E-medica. U projektu su uključeni mnogi učenici i profesori što mi se jako dojmilo jer smo stekli nova poznanstva. Posebno mi se dojmilo to što se skoro sve srednje škole nalaze na jednom mjestu. Naša škola i škola iz Zagreba i Slovenije ukratko su predstavile svoje prezentacije. Sam grad Novo mesto kojeg smo imali priliku malo razgledati ostavio je dobar dojam, te mi je jako drago što sam imala priliku upoznati nešto novo.

Anđela Sikirić

 
   Profesorice Zdenka Sršen-Juričević i Katijana Rajčić sudjeluju u projektu Zdravlje bubrega tvoja je odluka koji voditelji su Srednja zdravstvena i kemijska škola Novo mesto iz Slovenije, te su odlučile povesti na razmjenu u Novo mesto tri učenika, među kojima sam bila ja. Upoznala sam se s drugim učenicima i profesorima koji također sudjeluju u projektu. Putovanje je bilo interesantno i uspješno, a uspostavljeni su i mnogobrojni kontakti. Posebno je bilo zanimljivo vidjeti način na koji Slovenci organiziraju svoje poslove. Najzanimljiviji dio puta mi je bio posjet u bolnicu koja pruža mogućnost liječenja bubrega. Ondje smo slušali prezentaciju u kojoj smo još više saznali o samom procesu liječenja. Drago mi je što je profesorica odlučila povesti mene na taj put jer sam imala priliku steći novo iskustvo, znanje i poznanstva.

Matea Prtenjač

   

    
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation