en-UShr-HR
Traži
3. lipnja 2020. ..:: Razmjene » Realizirane razmjene učenika » Razmjene 2017./2018. » 105. Razmjena 6 škola u Zagrebu ::..   Prijava
Radeći na dva projekta učenici iz 6 škola sudjelovali u dvodnevnoj razmjeni u Zagrebu  Radeći na dva projekta učenici iz 6 škola sudjelovali u dvodnevnoj razmjeni u Zagrebu Minimiziraj


Dvodnevna razmjena učenika u okviru projekata
„Ergonomija 2– očuvanje zdravlja kralježnice“ i
„ Alge – upotreba u kulinarstvu, kozmetici i farmakologiji“


 
    U ponedjeljak, 9. listopada 2017. i utorak, 10. listopada 2017. u Školi za medicinske sestre Mlinarska realizirana je razmjena učenika u projektima E-medica: „Ergonomija 2 – očuvanje zdravlja kralježnice“ i „Alge – upotreba u kulinarstvu, kozmetici i farmakologiji“. U razmjenu su nam došli učenici i mentori iz Pomorske škole Zadar, Medicinske škole Varaždin, Zdravstvene i kemijske škole Novo mesto, Medicinske škole „Draginja Nikšić“ iz Sremske Mitrovice te Škole za medicinske sestre Vrapče.

  
Prvi dan razmjene učenika u posjet su stigli učenice i nastavnica iz Medicinske škole „Draginja Nikšić“ iz Sremske Mitrovice. Nakon smještaja u našem Učeničkom domu odveli smo ih na kliniku, u KBC Dubrava u razgled Oxy- Barokomore Zagreb. Tamo nas je dočekao ravnatelj, dr. Dejan Andrić koji nam je održao predavanje o povijesti Barokomore, o načinu korištenja i dostupnosti pacijentima, a medicinska sestra nam je pokazala kako funkcionira rad sa pacijentima u Barokomori.
   Nakon posjeta klinici, poveli smo učenike i njihovu mentoricu u razgled grada Zagreba te su prisustvovali nastavnom satu iz predmeta Zdravstvena njega kirurškog bolesnika-opća.

  
U utorak, 10. listopada 2017. u posjet su nam stigli ostali suradnici na projektima. Nakon upoznavanja učenika i mentora, za suradnike na projektu Ergonomija 2, voditeljica i stručna suradnica iz Učeničkog doma Škole za medicinske sestre Mlinarska prezentirale su „Život u domu“ te pokazale organizaciju i uvjete života učenica u učeničkom domu.
   Za to vrijeme odvijala se radionica u projektu „Alge- primjena u kulinarstvu, kozmetici i farmakologiji“ u kojoj su sudjelovali Medicinska škola Varaždin te Medicinska škola „Draginja Nikšić“ iz Sremske Mitrovice uz naše učenike iz Mlinarske i vodstvom mentorice Đurđice Stanešić. Učenici i mentori zajedno su poslušali kratke prezentacije koje su pripremili učenici Mlinarske i učenice iz Sremske Mitrovice te dali komentare na njih.
   U okviru primjene algi u kulinarstvu pripremili smo i isprobali:
          - miso juhu
          - salatu od arama algi i
          - kanten.
   Drugi se dio iste radionice odnosio na primjenu algi u kozmetici. Tom prigodom nam je kratko predavanje održala vanjska suradnica, Dubravka Gabrić, dipl. ing. kem., a izradili smo piling i masku za lice te gel za hidrataciju.
Radionicu u sklopu projekta „Ergonomija 2 - očuvanje zdravlja kralježnice“ vodila je stručna suradnica Tatjana Rutonić, shiatsu praktičarka i autorica knjige Vježbe za kralježnicu, koja je podijelila neke korisne savjete za očuvanje zdravlja kralježnice, te nam pokazala vježbe pravilnog disanja kao i vježbe za olakšanje bolova u vratu i gornjem dijelu kralježnice.
   Nakon radionica, učenici i mentori imali su priliku sudjelovati u nastavnom procesu iz predmeta Anatomija i fiziologija gdje su se upoznali s organizacijom sata i upotrebom modela ljudskoga tijela u nastavi.
   Nešto zanimljivo, posebno učenicima i mentorima koji nisu upoznati s medicinskim predmetima bilo je sudjelovanje na nastavi iz predmeta Zdravstvena njega opća, Zdravstvena njega zdravog djeteta i predmeta Hitni medicinski postupci, gdje su se mogli i sami okušati u nekim zadacima tih predmeta, na što su jako pozitivno reagirali.

   Nakon toga uslijedio je završni dio razmjene, a to je rad na teorijskom dijelu projekata i podjeli zadataka te smo dogovorili daljnje aktivnosti u projektima.

Patricia Zirdum, 4c

        DOJMOVI

Naučili smo i vidjeli puno novih i zanimljivih stvari. Nestrpljivo i s puno radosti očekujemo drugu razmjenu.
Zahvaljujemo učenicima i profesorima koji su nas ugostili na najbolji mogući način!

Tea Vujnovac, Matea Hranić

Posjet Mlinarskoj veoma mi se svidio. Na zanimljiv i zabavan način naučio sam mnogo novih stvari o algama. Najviše mi se svidjela radna atmosfera i pozitivan duh svih nastavnika i učenika prilikom predavanja i razgledavanja škole. Svi su bili veoma druželjubivi i komunikativni. Nastavnici i učenici posebno su se potrudili oko našeg prijema i prezentiranja teme.

Martin Petrić         
Medicinska škola Varaždin

Uživali smo u razgledu i šetnji gradom Zagrebom te gostoprimstvu naših domaćina!

Medicinska škola „Draginja Nikšić“


 

    
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation