en-UShr-HR
Traži
5. lipnja 2020. ..:: Razmjene » Realizirane razmjene učenika » Razmjene 2017./2018. » 120. razmjena u Bedekovčini ::..   Prijava
Dvije razmjena na projektu „Nisam meta cigareta“  Dvije razmjena na projektu „Nisam meta cigareta“ Minimiziraj

Realizirane dvije razmjene učenika u projektu
„Nisam meta cigareta"

     Prvi susret u projektu „Nisam meta cigareta“ organizirali smo u Srednjoj školi Bedekovčina 19. prosinca 2017., a sudjelovali su učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska, Škole za medicinske sestre Vrapče i Srednje škole Bedekovčina. Sastali smo se s ciljem izrade plana i programa daljnjeg tijeka projekta.

   Upoznali smo se putem Facebooka, a naš prvi susret uživo započeo je uz čaj i ugodno čavrljanje o neobaveznim temama.
   Nakon doručka razgledali smo Srednju školu Bedekovčinu i krenuli u Muzej "Staro selo" Kumrovec na gostujuću izložbu Etnografskog muzeja iz Zagreba pod nazivom ''Dim - priča o duhanu'', autorice Marije Živković.
   Izložba je koncipirana prema sljedećim cjelinama: Kratka povijest duhana, u kojoj se obrađuje značenje duhana u pretkolumbovskoj Americi te njegovo širenje diljem svijeta, te Herba fiscalis prikazuje gospodarsku važnost duhana za tradicijsko gospodarstvo kao i za državne blagajne. Predstavljeni pušački pribor obuhvaća glinene lule koje su se izrađivale u Zelovu kraj Sinja, unikatne lule suvremenog zagrebačkog majstora i japanski kiseru. Cjeline Cigarete reklamnim jezikom i Cigarete na filmu govore o nedavnoj prošlosti u kojoj je cigareta dominirala filmskim platnom i bila tema mnogobrojnih reklama. Posljednja tema je zabrana konzumiranja duhana tijekom povijesti.
   U Kumrovcu smo povezali temu projekta s temom izložbe, saznali još neke zanimljivosti o pušenju, prevenciji i zabranama pušenja te dogovorili predavanje učenicima OŠ Kumrovec o prednostima nepušenja.
   Posjet muzeju završio je oko 12 sati te su se učenici zajedno s mentorima vratili u Bedekovčinu i nastavili dan u radnom ozračju.
   Kako smo zadatke koje je trebalo odraditi podijeli već prije putem Facebooka, svaki član ukratko je iznio i obrazložio svoj dio. Analizirali smo i obradili anketu te dogovorili kako će izgledati prezentacija.
   Nakon ručka nastavili smo s radom na prezentaciji i poslijepodne proveli u dogovoru kako će izgledati sama prezentacija projekta na smotri u Tuhlju. Ponovo smo podijelili zadatke i dogovorili da nakon zimskih praznika svaki učenik pripremi dio teksta za koji je zadužen i sve ostale radnje do susreta u siječnju dogovarati u grupi na Facebooku.
   Proveli smo uistinu prekrasan dan u druženju i radeći na projektu koji smo sami osmislili, naravno uz malu pomoć mentorica, Štefice Sukreški, Mirjane Kozina i Sandre Samošćanec.

   Radujemo se nastavku koji će ubrzo uslIjediti u Zagrebu u siječnju.

   U subotu, 20. siječnja 2018. godine u okviru jednodnevnog posjeta Zagrebu i Školi za medicinske sestre Vrapče održana je druga razmjena projekta „Nisam meta cigareta“
   Zbog prijašnjeg poznanstva za vrijeme prethodne razmjene bili smo upoznati s načinom rada, stoga je atmosfera, iako radna, bila prilično opuštena. Velik dio posla odradili smo putem Facebooka i elektroničke pošte pa smo na radnom sastanku trebali utvrdili samo kako će izgledati prezentacija koju ćemo prijaviti koordinatoru i dogovorili detalje same prezentacije u Tuhlju. Ostatak druženja proveli smo u uvježbavanju samog nastupa za 11. smotru E-medice. Naravno, imali smo i pauzu uz finu pizzu.
   Poslije ručka pao je i dogovor da će učenici Srednje škole Bedekovčina 26. siječnja 2018. otići u Kumrovec na „Noć muzeja“ i održati predavanje učenicima Osnovne škole Kumrovec o prednostima nepušenja.
   Kako ćemo prezentirati naš rad, ostat će tajna do 9. veljače 2018.

   Veselimo se skorom susretu u Tuhlju.

Emma, Vanessa, Marija, Antonija, Petra, Katarina, Natalija, Martin         

 

    
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation