en-UShr-HR
Traži
2. lipnja 2020. ..:: Razmjene » Realizirane razmjene učenika » Razmjene 2018./2019. » 143. Dubrovnik ::..   Prijava
Razmjena učenika  u projektu  „Jedemo (ne)zdravo u školi“ (Dubrovnik, 6 .- 8. prosinca 2018.)  Razmjena učenika u projektu „Jedemo (ne)zdravo u školi“ (Dubrovnik, 6 .- 8. prosinca 2018.) Minimiziraj


Razmjena učenika u projektu E-medica „Jedemo (ne)zdravo u školi“
(6. - 8. prosinca 2018.)

 

   Medicinska škola Dubrovnik ugostila je učenike i nastavnike iz Srednje zubotehničke škole Sarajevo, ravnateljicu Elviru Jašarbašić prof., kordinatoricu dr. Ezremu Boškailo i mentoricu suradnicu dr. Melisu Livnjak-Kardžalić, te učenike Ajlu Kapidžić, Dalilu Osmanović, Eldara Delalić i Elmira Durmić u okviru E-medica projekta „Jedemo (ne)zdravo u školi".
   Goste iz Sarajeva uz pjesmu i piće, pripremljeno po recepturi učenika domaćina koji rade na Projektu dočekali su ravnateljica medicinske škole Dubrovnik mr. sc. Marina Rudenjak–Lukenda, voditeljica projekta Lana Ferizović–Karađole dr. med, mentor na projektu Šime Karađole dr. med, i Marija Čupić, magistra sestrinstva, školska koordinatorica E medica projekta. Službeni dio razmjene počeo je s pjesmom, koja je napisana i uglazbljena kao dobrodošlica gostima iz Sarajeva
.

   U radnom dijelu razmjene ,učenice Medicinske škole Dubrovnik Anđela Tošić, Željka Mihaljević i učenici Srednje zubotehničke škole Sarajevo vrijedno su radili na projektu te predstavili analizu ankete o prehrambenim navikama učenika u školi i analizu mjerenja tjelesne težine, visine, obujma struka i obujma nadlaktice u svim razredima u obje škole. Istaknuli su važnost zdrave prehrane i cilj projekta podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane u životu, posebice u školi, te su predstavili zdrave obroke i naveli namirnice koje je dobro uzimati za bolje učenje i pamćenje. O zdravoj prehrani nastavile su izlagati učenice Tina Martinović i Laura Klešković koje su predstavile projekt ljetne škole SEMEP-a na temu E, što jedemo. Istaknule su važnost pažljivog odabira namirnica uz pomoć E-tablica kako bismo izbjegli kupovinu namirnica sa štetnim aditivima u hrani. Prikazale su istraživanje o namirnicama koje u sebi imaju štetne aditive poput Coca-Cole, Napolitanki, sladoleda, Nescafea, raznih vrsta juha iz vrećice,te su time izazvale zabrinutost prisutnih i dokazale hipotezu da se u namirnicama, koje se viđaju na policama naših trgovina, nalaze štetni aditivi.
 
  Večernje su druženje nastavili na Stradunu na kojem im je zapjevala grupa Prljavo kazalište, što je oduševilo domaćine i goste. Drugi dan razmjene, učenici su se družili i radili od ranih jutarnjih sati. Gosti su nazočili nastavi anatomije i fiziologije u 2.a razredu farmaceutskih tehničara/tehničarki na kojoj su sa dr. Lanom Ferizović-Karađole ponovili anatomsku građu i ulogu pojedinih dijelova probavnog sustava, a posebnu pozornost posvetili su zubima. Učenici Srednje zubotehničke škole Sarajevo, pokazali su i proširili znanje svojim kolegama iz Dubrovnika o dentalnom zdravlju.
   Nakon nastave, domaćini i gosti su krenuli u šetnju Stradunom pod stručnim vodstvom profesora povijesti Nikše Grbića koji je na zanimljiv i zabavan način proveo domaćine i goste kroz dubrovačku zdravstvenu povijest. Posjetili su najstariju ljekarnu na svijetu Ljekarnu Male braće, muzej Franjevačkog samostana, Knežev dvor, crkvu sv. Vlaha, Katedralu, Lazarete i druge spomenike bogate dubrovačke povijesti. Druženje se nastavilo i u popdnevnim satima. Razvila su se nova prijateljstva između Dubrovnika i Sarajeva.
   Ispunjeni, zadovoljni i pomalo tužni zbog rastanka, oprostili su se do sljedećeg edukativno-zabavnog susreta koji se planira u Sarajevu u okviru istog Projekta.

   Pogledajte video zapis na Facebooku!

Sudionici:

Srednja zubotehnička škola Sarajevo Medicinska škola Dubrovnik
1 Elvira Jašarbašić, ravnateljica
2 Ezrema Baškailo, koordinator
3 Melisa Livnjak Kardžalić, mentor suradnik
4 Ajla Kapidžić, učenik
5 Dalila Osmanović, učenik
6 Eldara Delalić, učenik
7 Elmira Durmić, učenik
 
1 Marina Rudenjak Lukenda, ravnateljica
2 Lana Ferizović Karađole, voditelj projekta
3 Šime Karađole, mentor
4 Marija Čupić, koordinator
5 Anđela Tošić, učenik
6 Željka Mihaljević, učenik
7 Tina Martinović, učenik
8 Laura Klešković, učenik

  Marija Čupić, mag. med.techn.
Školska kordinatorica      


    
 Zahvaljujemo na potpori projektu „E-medica": Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation