en-UShr-HR
Traži
2. lipnja 2020. ..:: Razmjene » Realizirane razmjene učenika » Razmjene 2018./2019. » 160. razmjena u Splitu ::..   Prijava
Druga razmjena u okviru projekta „Tradicija koja liječi“ u Splitu  Druga razmjena u okviru projekta „Tradicija koja liječi“ u Splitu Minimiziraj


2. razmjena učenika u okviru projekta „Tradicija koja liječi“ 
(22.siječnja 2019. )

 

 

   U utorak, 22. siječnja 2019. godine, realizirana je druga razmjena učenika u okviru zajedničkog projekta „Tradicija koja liječi“.  Jednodnevnu razmjenu je organizirala Zdravstvena škola Split u suradnji s gospodinom Andrijom Polićem, direktorom i vlasnikom tvrtke
Stella mediterranea.

    U projektu, čiji je nositelj Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar sudjelovali su: učenici Leonarda Perinić, Ante Benčić, Karlo Jurjević, Matea Ivković s mentorima Vericom Elveđi i Marinom Joja iz Zadra; Antonija Tadin i Marija Mratinić iz Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilića-Nehaj s mentoricom Mirandom Mendeš te Ivana Ujević, Matea Ribičić, Korina Dodoja, Magdalena Tutek i Mila Vuletić iz Zdravstvene škole Split s mentoricama Zrinkom Smoljanović Baburicom i Sanjom Roje. Na ovoj razmjeni bile su prisutne i tri koordinatorice: Sanja Perić iz Splita, Tanja Serdarević iz Zadra i Petrana Pupić iz Kaštel Štafilića.
    Nakon radnog sastanka u Zdravstvenoj školi Split, posjetili smo kompleks „Stella Mediterranea“ na Klisu u sklopu kojeg se nalaze dvije tvornice (tradicijske slastice „Stella Croatica“ i dodaci prehrani „Herba croatica“), etno selo, botanički vrt, muzej i koncept-dućan.

   Tijekom posjeta ljubazni domaćin i vlasnik kompleksa Andrija Polić zanimljivim nas je predavanjem upoznao s razvojem modernog kompleksa - od male obiteljske radionice suvenira na Mljetu prije šesnaest godina do današnje respektabilne proizvodnje s pedesetak zaposlenih - s naglaskom na ekološku proizvodnju u okviru lokalne zajednice uz korištenje dostupnih sredstava iz EU fondova.

   Upoznali smo se s modernim proizvodnim pogonima i suvremenim procesima kroz koje su nas dijelom provele i bivše učenice, a sada tehnolozi u Herbi, Ivana i Tadijana. Degustirali smo odlične arancine i ušećerene mendule, te posebno ukusnu slatku kobasicu!

   Iako je naš posjet djelomice pokvarila kiša, svi su sudionici izrazili želju za ponovnim posjetom vrlo zanimljivom i edukativnom kompleksu u proljeće ili jesen, kada se prekrasan okoliš može u potpunosti doživjeti.

   Druga razmjena sa učenicima i mentorima iz Zadra i Kaštel Štafilića bila je zabavno i poučno iskustvo. Predstavili smo dosadašnji rad u svojem dijelu projekta, a oni su nas uputili u svoj. Cjelodnevnim druženjem stvorili smo opći dojam konačne verzije projekta, zaključili što nas još čeka u mjesecima pred nama te dogovorili smo posljednju razmjenu na kojoj ćemo sve uskladiti.
   Ipak, naglasak ove razmjene je bila zaista inspirativna pozitivna priča o spoju tradicije i modernih tehnologija te primjene u turizmu.

Korina Dodoja, Magdalena Tutek i Mila Vuletić
 


    
 Zahvaljujemo na potpori projektu „E-medica": Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation