en-UShr-HR
Traži
2. srpnja 2020. ..:: Razmjene » Realizirane razmjene učenika » Razmjene 2019./2020. » 181. Zagreb ::..   Prijava
Četvrta razmjena učenika u projektu „Mikrobiom i fermentirana hrana“ (28. studenoga 2019.)  Četvrta razmjena učenika u projektu „Mikrobiom i fermentirana hrana“ (28. studenoga 2019.) Minimiziraj

 
Četvrta razmjena učenika koji sudjeluju u projektu „Mikrobiom i fermentirana hrana“
(28. studenoga 2019.)   Četvrta razmjena u projektu „Mikrobiom i fermentirana hrana“ održana je u četvrtak 28. studenoga 2019. godine.
   U razmjeni su sudjelovali učenici Škole za Medicinske sestre Mlinarska, Zagreb Nikolina Ban i Tihomir Crnjac, učenice Škole za medicinske sestre Vrapče, Zagreb Margareta Bakonji i Karla Anić i mentorice Aleksandra Vidoša i Đurđica Stanešić.
Aktivnost koju smo proveli na četvrtoj razmjeni je radionica fermentirane hrane u prostorima Škole za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb
.

  Radionicu su vodile Ana i Morana, a na radionici su prisustvovali učenici koji sudjeluju na projektu „Mikrobiom i fermentirana hrana“, mentorice i profesori škole. Na početku radionice su se najprije predstavile voditeljice, zatim ostali sudionici radionice uz kratki opis motiva zašto su došli na radionicu.
 
  Nakon toga smo imali uvod u koncept pravilne prehrane. Voditeljica Morana je pričala o načelima pravilne prehrane, govorila je o ogranskim namirnicama i cjelovitosti namirnica. Istaknula je važnost kako obrađene namirnice loše utječu na naš mikrobiom. U našoj prehrani trebale bi biti zastupljene sezonske namirnice, raznolikost namirnica i svaki pojedinac bi trebao imati individualan pristup. Svaki obrok bi trebao imati dobar odnos hranjivih sastojaka.
 
  Nakon kratkog uvoda, Ana nam je pričala općenito o mikrobiomu, važnosti i funkciji mikrobioma. Rekla je da različite namirnice mogu različito utjecati na mikrobiom što može i rezultirati pojavu propusnosti crijeva. Voditeljice su pričale o različitim receptima i fermentaciji općenito. Spomenule su da fermentacija ima jako puno dobrobiti. Prikazale su nam izradu kratko kiseljenog svjetlog i crvenog kupusa i tehniku suhog soljenja. Izradile su i fermentirani sir od sjemenki suncokreta i svježi sir od sjemenki suncokreta. Voditeljica Morana nam je prikazala izradu kimchija, odnosno tradicionalnog koreanskog fermentiranog povrća.
   Za desert smo imali priliku vidjeti izradu kreme od indijskih oraščića. Nakon izrade slijedio je najljepši dio, a to je proba tih svih prekrasnih jela. Degustirali smo kratko kiseljeni kupus, kimchi, fermentirani i svježi sir od suncokretovih sjemenki i kremu od indijskih oraščića. Degustatori su bili jako oduševljeni i zadivljeni hranom kojom su nas poslužile voditeljice. Hrana je bila osvježavajuća i zanimljivog okusa.

 
 Kao sudionici projekta smatramo da je radionica bila jako bitna zato što smo upravo mi ti koji će prenositi znanje na druge učenike. Voditeljice su nam pomogle u tome i vrlo smo im zahvalni.
   Bilo je to jedno divno iskustvo.


    
 Zahvaljujemo na potpori projektu „E-medica": Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation