en-UShr-HR
Traži
3. srpnja 2020. ..:: Razmjene » Realizirane razmjene učenika » Razmjene 2019./2020. » 183. Šibenik-Pakrac ::..   Prijava
Treća razmjena učenika u projektu „Epidemija Alzheimera” (27. - 30. listopada 2019.)  Treća razmjena učenika u projektu „Epidemija Alzheimera” (27. - 30. listopada 2019.) Minimiziraj

 
Treća razmjena učenika u projektu „Epidemija Alzheimera”
(27. - 30. listopada 2019.)   Treća razmjena u projektu „Epidemija Alzheimera“ održana je u razdoblju od 27. do 30. listopada 2019. godine. U razmjeni su sudjelovali učenici Medicinske škole Šibenik Ana Mrčela i Petar Uroda pod vodstvom mentorice Jelene Gović, a koji su posjetili Srednju školu Pakrac u kojoj na projektu rade Marija Šapić, Sandra Kozić, Josip Dupor i Alen Rendula.

  Dočekali smo naše goste te ih ugostili u naš učenički dom. Tijekom njihovog boravka u Pakracu upoznali smo ih s našom školom, načinom školovanja i vodili ih na naše vježbe u bolnicu Pakrac pokazavši im sve bolničke odjele. Išli smo i u obilazak grada Pakraca i Lipika te im prezentirali naše običaje i kulturu. Sudjelovali su s nama u manifestaciji „Ružičasti listopad“ Dragi učenici, naša škola već drugu godinu sudjeluje u manifestaciji „Ružičasti listopad“. Kojom smo bili aktivni sudionici u prevenciji karcinoma dojke u akciji pod nazivom „Mama budi zdrava“. Ovaj put akcija se obilježavala 30. listopada 2019. u 10:30 sati, na školskom igralištu. Odjeveni u ružičasto izašli sm na školsko igralište kako bismo svojim tijelima oblikovali simbol ružičaste vrpce, fotografirali se za milenijsku fotografiju i zajedno pustili ružičaste balone u nebeski svod.
   Sudjelovali smo i u „Šetnji sjećanja“ koja je usko povezana s našim projektom Epidemija Alzheimera koji je ujedno bio i razlog naše razmjene i okupljanja. Iako nas je kiša spriječila da provedemo „Šetnju sjećanja“ nije nas spriječila da zajedno sa volonterima palijativnog tima LiPa ispred Srednje škole Pakrac pustimo balone ispunjene porukama i pozitivnim vibracijama u nebeski svod.
   Naučili smo da broj oboljelih od Alzheimerove demencije se kontinuirano povećava i postaje epidemija većinom kod stanovnika iznad 65 godina ali sve češće i kod populacije mlađe od 65. Samo pravovremeno prepoznavanje simptoma kao što su poremećaj pamćenja, gubitka prostorne i vremenske orijentacije, promjene raspoloženja, promjena osobnosti, poremećaj apstraktnog mišljenja, nemogućnosti prepoznavanja ljudi i stvari može usporiti razvoj bolesti i poboljšati kvalitetu života oboljelih i obitelji. Održana je i zanimljiva radionica na kojoj smo mogli pogledati emotivni film „Vrabac“, priču o ljubavi oca za sina, koji kasnije uzvraća tu ljubav ocu oboljelom od Alzheimerove bolesti.
   Nakon provedenih aktivnosti u učeničkom domu radili smo na projektu te montirali snimljene materijale. Mentorica Jelena održala je zanimljivo predavanje o nastanku i gubitku pamćenja koje je bilo vrlo korisno za naš projekt te nam pomoglo da shvatimo koje informacije se gube, a koje ostaju kod oboljelih od Alzheimerove bolesti.
   Ova razmjena učinila nas je bogatijima za nova prijateljstva, iskustvo i veselimo se našem ponovnom susretu.

Sandra Kozić


    
 Zahvaljujemo na potpori projektu „E-medica": Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation