en-UShr-HR
Traži
7. srpnja 2020. ..:: Razmjene » Realizirane razmjene učenika » Razmjene 2019./2020. » 185. Bedekovčina ::..   Prijava
Treća razmjena učenika u projektu „Oni žive u nama” (01. veljače 2020.)  Treća razmjena učenika u projektu „Oni žive u nama” (01. veljače 2020.) Minimiziraj

 
Treća razmjena učenika u projektu „Oni žive u nama”
(01. veljače 2020.)   Treća razmjena u projektu „Oni žive u nama“ održana je 1. veljače 2020. godine u Srednjoj školi Bedekovčina. U razmjeni su sudjelovali učenici Škole za medicinske sestre Vinogradska Ana Aberlić, Lucija Družeta Kljaić, Selma Dervišagić te mentorica Miroslava Kičić i učenici Srednje škole Bedekovčina Karolina Ricijaš i Matej Bučev te mentorica Štefica Sukreški. Učenici Medicinske škole „Draginja Nikšić“ Sremska Mitrovica, nažalost, nisu mogli doći.
   Goste smo dočekali u 7.30 sati u Zaboku u Zavodu za javno zdravstvo KZŽ-a i zajedno posjetili laboratorij parazitologije. U laboratoriju nam je gospođa Darinka Gregurić objasnila sve o parazitološkim pretragama stolice te o pojavnosti parazita i parazitoza na području Krapinsko-zagorske županije. Osim predavanja i demonstracije mikroskopiranja i sami smo mikroskopirali. Saznali smo koji su najčešći paraziti, kako izgledaju te kako se dokazuje njihova pojavnosti u uzorku.
   Nakon edukacije i razgledavanja laboratorija krenuli smo u Bedekovčinu u školu gdje nas je dočekala koordinatorica projekta Rafaela Božić i ravnateljica Vera Hrvoj. Ravnateljica škole pozdravila je goste i uputila riječi dobrodošlice. Uslijedio je doručak i obilazak naše škole. Gostima smo pokazali praktikume i prostore škole te smo se na taj način uključili u Dan otvorenih vrata koji se održavao za osmaše u našoj školi. Poslije razgledavanja škole prionuli smo poslu i radili na projektu. Svi zajedno smo pregledali materijale koje smo dobili u laboratoriju. Objedinili smo podatke koje smo prikupili, uređivali prezentaciju i raspravljali o načinu prezentiranja. Dogovorili smo posjet Zavodu za javno zdravstvo i Infektološkoj klinici Fran Mihaljević u Zagrebu te mogućnosti video poziva s kolegama iz Sremske Mitrovice. Nakon rada na projektu uslijedio je zajednički ručak i druženje. Poslije ručka je uslijedila šetnja u Starom selu Kumrovec gdje je očuvana tradicijska arhitektura te su prikazani tradicijski obrti s kraja 19. i početka 20. st. U Kumrovcu nas je dočekao profesor Krasnodor Mikša i proveo nas kroz selo. Pogledali smo i izložbu o licitarima i njihovoj izradi. U ugodnom druženju kroz Staro selo došetali smo do vidikovca i uživali u lijepom danu i pejzažu.
   Naučili smo nešto o parazitima koji možda „žive u nama“, upoznali običaje i dio povijesti Hrvatskog zagorja i proveli prekrasan dan s novim prijateljima.
   Ova razmjena učinila nas je bogatijima za nova prijateljstva, iskustvo i veselimo se našem ponovnom susretu.

Karolina Ricijaš


    
 Zahvaljujemo na potpori projektu „E-medica": Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation