en-UShr-HR
Traži
6. lipnja 2020. ..:: Razmjene » Realizirane razmjene učenika » Razmjene 2019./2020. » 193. Rijeka ::..   Prijava
Prva razmjena u projektu u „Trihineloza - stari novi neprijatelj“ (24. siječnja 2020.)  Prva razmjena u projektu u „Trihineloza - stari novi neprijatelj“ (24. siječnja 2020.) Minimiziraj

 
Prvi susret u projektu „Trihineloza - stari novi neprijatelj“
(24. siječnja 2020.)

 
     Nakon tri virtualna sastanka, u petak, 24. siječnja 2020. godine konačno se pružila prilika za zajedničko druženje učenika i mentora u projektu „Trihineloza stari - novi neprijatelj“.

   U posjet Medicinskoj školi u Rijeci došli su iz Zdravstvene i veterinarske škole Dr. Andrije Štampara Vinkovci učenici Tomislav Jurišići i Anastasia Ičević sa mentoricom Gordanom Katarinom, iz Medicinske škole Šibenik Valentino Janjac i mentor Nenad Kerić, a iz Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić učenici Antonija Dundić i Ivan Udovičić sa mentorom Mirkom Tociljom.
   Drage goste dočekali su ravnatelj Alen Vukelić, voditeljica nastave Nensi Araminčić i voditeljica projekta Martina Weinberger-Viljušić s učenicama Hanom Mašinović i Lucijom Žic.
   Nakon zajedničkog ručka u Učeničkom domu Kvarner krenuli smo u obilazak grada Rijeke.
    Ova godina je posebna za grad Rijeku, naime Rijeka je proglašena 2020 godine za Europsku prijestolnicu kulture i to se osjeća na svakom koraku. Grad je ukrašen i spreman za svečano proglašenja 01. veljače 2020. godine.
   Ugodnom šetnjom posjetili smo kulturne i povjesne znamenitosti grada, riječki Korzo, Gradski toranj, Koblerov trg, Stari grad sa Kosim tornjem i Crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije. Prošetali smo do Katedrale sv. Vida i Riječkim tunelom došli do Dolca, Lukobrana i zatim put škole.
   U školi su učenici predstavili svoje radove, a zatim su uz pomoć mentora pripremali i uređivali zajedničku prezentaciju kojom će se predstaviti na Danima E-medica.
   Tema trihineloze je spojila veterinarski i zdravstveni sektor. Proučavanjem i obradom ove teme učenici su naglasili važnost i značenje dobre suradnje u sprječavanju ove zoonoze.
   Iako trihineloza u RH trenutno nije tako česta invazivna bolest zahvaljujući i dobroj kontroli i propisima o suzbijanju i sprječavanju trihineloze u prošlosti je bila itekako značajna.
   Postoje dokazi i zapisi da su se s trihinelozom borili još stari Egipćani, a bolest se javljala u većim ili manjim epidemijama kroz povijest. Uzročnik bolesti, oblić iz roda Trichinella pak stalno perzistira u životinjskim rezervoarima kao što su štakori, divlje svinje, domaće svinje i druge životinje. Značajno je da se kod životinja ne pojavljuju nikakvi klinički simptomi i kliničkim pregledom životinje ne možemo dijagnosticirati bolest. Tek posebnim metodama dijagnostike kao što je umjetna probava može se potvrditi zaraženost mesa.
   Prema dogovoru na virtualnim sastancima učenici su obradili određene teme i zajedno su uredili i pripremili prezentaciju kojom će se predstaviti. Na kraju smo dogovorili još jedan virtualni sastanak početkom veljače, a veselimo se i skorom susretu u Tuheljskim Toplicama.
   Vrijeme je brzo proletilo i oko 18,30 učenici su otišli na večeru, zajedničko druženje i zasluženi odmor u Učenički dom Kvarner.
   Zahvaljujem se ravnatelju, voditeljici nastave i ravnateljici Učeničkog doma Kvarner koji su tako lijepo primili naše goste kao i svim sudionicima projekta na sjajnom druženju.


    
 Zahvaljujemo na potpori projektu „E-medica": Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation