en-UShr-HR
Traži
1. lipnja 2020. ..:: Video konferencije » Pravila VK ::..   Prijava
OSNOVNA PRAVILA VIDEO KONFERENCIJA  OSNOVNA PRAVILA VIDEO KONFERENCIJA Minimiziraj
New Page 2

 
Pravila ponašanja i uobičajene prakse za kvalitetne videokonferencije


   Prema svojoj prirodi, videokonferencije su društveno – socijalna aktivnost. Kao u većini drugih društvenih aktivnosti, postoje prihvaćeni i pozitivni obrasci ponašanja vezani uz tu pojedinu aktivnost. Mnogi od ovih obrazaca većini korisnika razumljivi su sami po sebi jer odražavaju neke uobičajene i „zdravorazumske” pretpostavke. Za razliku od drugih oblika komunikacije i ostalih aktivnosti koje se odvijaju pomoću tehnologije (telefoniranje, odlazak u kino, vožnja automobila…), videokonferencije se znatno rjeđe pojavljuju u javnosti, pa su stoga i pravila ponašanja manje poznata širom krugu ljudi.
   Ako pretpostavimo da su vam osigurani kvalitetni tehnički uvjeti (kvaliteta videa i slike, ton, mogućnost prijenosa istih), za dobru videokonferenciju, trebate zadovoljiti još nekoliko uvjeta. Oni nisu strogo propisani, nego su nastali na temelju iskustva i vremenom su se pokazali najkvalitetnijim dokazanim praksama.

Provjera kvalitete na samom početku

   Potrebno je obratiti pozornost na to kako se sugovornici tijekom videokonferencije vide i čuju. Za videokonferencije vrijedi jednostavno pravilo – ukupni dojam jednog od sugovornika izuzetno ovisi o uvjetima kod drugog. Zato je potrebno pokušati postići što sličnije uvjete na objema stranama (ili na više njih ako je takva priroda videokonferencije).
   Prije samog „službenog” početka videokonferencije dobro je izvesti i nekoliko audio / video proba i testiranja.
   Promatrajte usne i pratite govor vašeg sugovornika – jesi li međusobno usklađeni?
   Pokušajte i s uobičajenom „1, 2, 3, TEST, TEST” rečenicom. Plješćite rukama ili neka to čini sugovornik – jesu li pokreti i zvuk usklađeni? Ako nisu – obratite se osobi zaduženoj za tehničku ispravnost i održavanje opreme. Dobro je da jedna takva osoba uvijek bude u blizini tijekom videokonferencije kako biste bili sigurni da će vam u slučaju problema netko pomoći riješiti uočene probleme.

Govorite glasno, lagano i razumljivo

Mlin.jpg   Tijekom videokonferencije, vaš se glas sažima korištenjem različitih računalnih algoritama i u takvom se obliku prenosi na udaljenu lokaciju gdje se odvija njegova reprodukcija. Ovaj postupak u pravilu je kratak i ako imate dobru mrežnu infrastrukturu, ne bi smjelo biti velikih kašnjenja. No, unatoč tome, govorite razgovijetno i jasno kako bi vas sugovornici mogli čuti.
   Izbjegavajte situacije u kojima sugovornici i vi zajedno govorite u isto vrijeme. Time možete prouzrokovati probleme u komunikaciji i uvelike smanjiti vjerojatnost da se međusobno čujete i dobijete valjane podatke.

Pozdravljanje i upoznavanje

   Na početku videokonferencije obvezatno pozdravite sve nazočne i po mogućnosti ih predstavite. Uzmite u obzir da sugovornici na svojom zaslonima istodobno vide uglavnom samo neke od sudionika, te je stoga predstavljanje svih sudionika važno zbog mnogih razloga, a ne samo bontona.
   Dobro je i istaknuti gdje se nalaze vaši sugovornici tijekom njihova predstavljanja (Primjerice: „…pozdravimo Petra u Zagrebu i Gordanu koja se nalazi u Rijeci…”).
   Uobičajeni pozdravi i općeprihvaćeni način uvoda u temu videokonferencije sasvim je prihvatljiv način započinjanja.

Predavanje riječi drugom sugovorniku na istoj ili udaljenoj lokaciji

   Kada predajete riječ drugim sugovornicima, obratite pozornost na tehničke karakteristike sustava. Primjerice, ako trebate drugom sugovorniku predati mikrofon, pri predaji ga stavite na „mute”, tj. isključite prihvaćanje zvuka. Time ćete izbjeći šum, krčanje i druge smetnje u komunikaciji.
   Ako ste vi dobili riječ, pričekajte trenutak nakon što ste ponovno upalili mikrofon i tek onda počnite govoriti. Tako svojim sugovornicima dajete dovoljno vremena da primijete promjenu govornika te da vam posvete potrebnu pozornost.

Gestikulacija, način odijevanja i opći stav prema videokonferencijama

vkonf2.jpg   Tijekom videokonferencija pokušajte što manje gestikulirati. Uzmite u obzir da će se vaše snimane kretnje također prikazati na drugoj, udaljenoj lokaciji.
   S obzirom na to da većina algoritama za kompresiju videa i njegovo slanje na druge lokacije, „izrezuje” pojedine sekvence zapisa, vaše nagle i brze kretnje mogu proizvesti neočekivane i loše učinke. Time riskirate da sugovornicima pozornost odvratite s teme vaše rasprave na tehničku pozadinu videokonferencija.
Način odijevanja također ima veliku ulogu. Izbjegavajte odjeću s detaljima jer ona može odvraćati pozornosti. Uzmite odjeću s jednostavnim uzorkom ili bez uzorka s osnovnim bojama.
   Tijekom cijele videokonferencije imajte na umu da se ona izgledom i sadržajem ne bi trebala previše razlikovati od uobičajenih sastanaka i konferencija. To znači da ne biste trebali kasniti, doći nepripremljeni ili činiti nešto što ne biste na „pravoj” konferenciji ili sastanku.
   Ako je na jednoj lokaciji predviđeno posluživanje pića ili keksa, a na drugoj nije – pobrinite se o tome da hranu i piće konzumirate dok videokonferencija nije u tijeku. Bilo bi iznimno nepristojno da se na jednomu mjestu sudionicima ponude pića i grickalice, a na drugom ne. Još jednom – zapamtite da je riječ o konferenciji i pravom sastanku. Sigurno ne biste na klasičnom sastanku nekolicini sudionika ponudili grickalice, a ostale ostavili da ih gledaju.

Završetak videokonferencije

   Slično kao i na početku, prije kraja videokonferencije potrebno je zahvaliti se sudionicima sa svih lokacija na sudjelovanju. Ovaj put nije ih potrebno poimence spominjati, nego se možete zahvaliti općenito lokacijama uključenim u videokonferenciju. (Primjerice: „Hvala kolegama iz Osijeka i Sarajeva koje su nam se danas pridružile na ovoj videokonferenciji.”).
  Pripazite na to da se ton i slika s vaše lokacije mogu neko vrijeme nakon završetka videokonferencije prenijeti na druge lokacije.
   Obratite li pozornost na ovaj i ostale male, ovdje spomenute detalje, ostvarit ćete odličnu videokonferenciju služeći se tehnologijom na najbolji način kako biste ostvarili svoje mogućnosti te izvršili zadatke i obveze.

Preporuka svima da posjete stranice o raznim alatima komunikacije:
https://loomen.carnet.hr/course/view.php?id=2535


Želimo svima ugodne video konferencije i puno novih znanja i prijatelja!!!!!!!


  
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation