en-UShr-HR
Traži
5. lipnja 2020. ..:: Video konferencije » Realizirane videokonferencije » Međunarodna video konferencija o HIV-u ::..   Prijava
 Video konferencije u obrazovanju zadarskih medicinara Minimiziraj

Predavanje o HIV-u
dr. Phila Silverstteina,
vrhunskog stručnjaka iz SAD-a

    U petak, 8. prosinca 2007., učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića, sudjelovali su u međunarodnoj video konferenciji u okviru MAGPI programa, a na kojoj je dr. Phil Silversttein iz St. Joseph's Medical Center, Emergency Medicine Physician - Reading, Pennsylvania (SAD), održano izuzetno zanimljivo predavanje o ljudskom imunosustavu, HIV-u i AIDS-u.
   Dr. Silversttein predavanje je održao koristeći se svojim edukacijskim pro-gramom
"InnerWorld Discovery", na-stavnim programom kojeg koriste ame-rički nastavnici i učenici zdravstvene struke pri proučavanju ljudskog tijela i zdravlja. Ovom, za nas izuzetnom događaju, pored naše škole sudjelovale su još i dvije zdravstvene škole iz SAD-a (Moorehead School, Minnesota i ?).

   Kao učenici, imali smo dosta predrasuda pošto su dosadašnje video konferencije u našoj školi više manje bile konferencije upoznavanja, "čakula" i igre, ali smo se ovog puta jako ugodno iznenadili! Sudjelovali smo u strukovnoj video konferenciji sa tako kvalitetnim predavanjem dr. Silverstteina koji nas je ostavilo zaprepaštene. Njegovo predavanje bilo je tako zanimljivo, jednostavno, a okupiralo je našu pozornost i interes kroz jednostavna objašnjenja tako složenih zdravstvenih tema, a sve pojašnjeno izvrsnim animacijama.
   U početku izlaganja govorilo se o hepatitsu A i kako se naš imunosustav bori protiv njega. Pomoću izvrsnih animacija imunosustav je prikazan kao naša privatna vojska makrofaga koje otkrivaju moguće uzročnike bolesti, zatim leukocita koji prepoznaju uzročnika te ih napadaju. Kroz animacije dr. Silversttein nam je zorno objasnio kako je važan inaš munosustav za zdravlje i borbu organizma.
   Uslijedila  je glavna tema predavanja u kojoj se govorilo o današnjem najvećem svjetskom problemu medicine, a to je o virusu HIV-a i AIDS.
    Ponovo, uz mnoštvo animacija, grafikona i slika, dr. Phil nam je objašnjavao načine razvoja HIV-a i samog virusa. Najčudnije je što nam je približio stvari koje smo mislili da već dobro znamo, strukturu i složenost tog virusa.
   Zorno nam je prikazao ulazak virusa u organizam, njegovo napadanje bijelih krvnih zrnca, složenost postupka u kojem se virus HIV-a prvo veže za površinu leukocita, a zatim i kako ulazi unutar njega. Bilo je neobično promatrati, uz jednostavna i razumljiva pojašnjenja, kako započinje proces razmnožavanja virusa, kako u  potpunosti našu gensku strukturu leukocita i "natjera" ostale organele za proizvode dijelove koji ce kasnije biti dio novog virusa HIV-a.
   Nakon cjelovitog prikaza ulaska virusa i njegovog razmnožavanja dr. Silversttein nam je približio i medikaciju, razne lijekove i koktela kojima se  može samo na kratko usporiti rast i razvoj tog opakog virusa.
   Izuzetno brzo proteklo je sat vremena predavanja, a već su uslijedili naši međusobnim komentari i pitanja.

   Dr. Silversttein posebno je pozdravio nas, sudionike iz Hrvatske, koji po prvi put sudjelujemo u
MAGPI programu, te nas pozvao i da se predstavimo svojim kolegama u SAD. Nakon kratkog prezentiranja naše škole, Zadra i Hrvatske, slijedila su pitanja i odgovori dr. Silverstteinu.
   Posebno su zanimljiva bila završna pitanja učenika o njihovom školskim programima i njihovim školama, razlikama u obrazovanju učenika u zdravstvu kod nas i u SAD. A razlike su velike! Velike!!
   Kao "šlag" na kraju iz zdravstvene škole u Minnesoti jedna djevojka nas je pozdravila sa "Dobro jutro!" (iako je kod nas već bilo 17 sati). Na naše veliko oduševljenje, ona je podrijetlom iz Hrvatske, točnije, njen "otac oca" doselio se u Ameriku.
   Na žalost, vrijeme konferencije je isteklo!!!!!
   Pozdravili smo se do slijedećeg susreta, jer će ga i zasigurno biti!!!!


 

   Dr. Philip Silverstein je tvorac "InnerWorld Discovery", edukacijskog programa koji poučava učenike o ljudskom tijelu i trenutna zdravstvena pitanja koristeći animacije i priče iz stvarnih događaja iz bolnice.
   "InnerWorld Discovery" adresira izazov J Edward Hilla M.D. predsjednika Američke medicinske organizacije: "Doktori su odgovorni za vodstvo u sprječavanju bolesti privlačeći pozornost i zanimanje mladih."

   Doktor Silverstein je petnaest godina prakticirao internu medicinu i privatnu praksu u okrugu Delaware.
   Tijekom tog vremena dobio je nekoliko nagrada koje su ga učinile najboljim doktorom profesorom u okrugu Delaware u Memorijskoj bolnici.
   Trenutno radi u Hitnom medicinskom centru Sv. Josipa u Pennsylvaniji. Nastavlja svoju ulogu kao profesor liječnicima obiteljske prakse, ali i učenicima u osnovnim i srednjim školama, te fakultetima.
   Nedavno je nagrađen kao najbolji profesor doktor za obiteljsku praksu.

 


  
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation