en-UShr-HR
Traži
7. srpnja 2020. ..:: Video konferencije » Realizirane videokonferencije » Probni prijenos operacije iz Opće bolnice Zadar ::..   Prijava
 Video konferencijski prijenos ginekoloških operacija iz Zadarske bolnice Minimiziraj

Novi pristupi u strukovnom obrazovanju u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića

Nove nastavne metode:
operativni zahvati video konferencijom

  U okviru redovne nastave struke, 22. rujna 2008., godine u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića, održana je prva edukativna video konferencija kojom su učenici izravno iz učionice "ušli" u operacijsku dvoranu Ginekološkog odjela Zadarske opće bolnice. Tom prilikom su promatrali dvije operacije, pregled i odstranjivanje polipa, mioma s maternice.

   Operacije je sa svojim timom izveo dr. Branko Dukić, a u školi je učenike sa zahvatima upoznavala ginekologinja i profesorica u Školi, dr. Milke Hoti Matešić. Konferenciji su nazočili dr. Zvonimir Vrančić, ravnatelj Opće bolnice Zadar i prof. Davor Vidaković, ravnatelj Medici-nske škole Ante Kuzmanića.
   Edukativna video konferencija, prijenos operativnih zahvata sa Ginekološkog odjela Zadarske opće bolnice, nastavak je nacionalnog projekt "E-medica", kojeg je 2004. godine pokrenula Medicinska škola Ante Kuzmanića, a pod okriljem Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Hrvatske akademske istraživačke mreže CARNet.
   U nastojanju da podigne kvalitetu zdravstvenog obrazovanja, učini dostupne prostore bolnice koji iz objektivnih razloga nisu bili dostupni u edukaciji budućih zdravstvenih djelatnika, te unaprijedi uporabu raspoloživih IC tehnologija, Zadarska medicinska škola i Zadarska opća bolnica učinili su veliki korak naprijed i prihvatili se složenog posla povezivanja ovih institucija video vezom.
   Cijela video konferencija odvija se u tehnički zatvorenom sustavu uporabom Video konferencijske opreme Polycom, a uz pomoć i pod tehničkom potporom CARNeta.
   Sustav video konferencija (Polycom 5000 i Polycom 7000) već je nekoliko godina sastavni dio obrazovnog procesa u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića Zadar, a povezan velikim brzinama (100 Mb) u stalnoj je uporabi kroz različite domaće i međunarodne video konferencije.
   Ovo je prva strukovna video konferencija u Republici Hrvatskoj, a najvjerojatnije po nama dostupnim informacijama i šire, koja je direktno povezivanje škole i bolnice, a koja će ukazati na nove načine i nove pristupe učenja i podučavanja budućih zdravstvenih djelatnika.
   Pored prednosti koje će donijeti ovaj način povezivanje škole i bolnice, treba naglasiti i velike mogućnosti koje ovaj video konferencijski sustav sada otvara samoj Bolnici. Omogućit će samostalno, slobodno povezivanja Zadarske opće bolnice s ostalim bolnicama i klinikama u Hrvatskoj, ali isto tako i u cijelom svijetu. Na ovaj način otvorit će se i nove mogućnosti suradnje sa velikim zdravstvenim centrima, jednostavnim realizacijama video konferencijskih predavanja njihovih eminentnih stručnjaka, zajedničkim suradnjama pri operacijama, konzultacijama i edukaciji.


PRENOSIMO IZ DRUGIH MEDIJA:

 "Slobodna Dalmacija", 23. rujna 2008. - Ana Vučetić Škrbić/EPEHA

Live-prijenos u zadarskoj Medicinskoj školi povijesni trenutak za hrvatsko školstvo

Ginekološka operacija u učionici

  Umjesto klasične nastave, prva dva školska sata maturanti su izravno, iz svojih učionica, na video vezi pratili dvije endoskopske operacije koje je na Odjelu ginekologije zadarske Opće bolnice sa svojim timom izvodio dr. Branko Dukić

   U Medicinskoj školi Ante Kuzmanića u Zadru u ponedjeljak se dogodio povijesni trenutak za hrvatsko školstvo. Umjesto klasične nastave, maturanti su dva školska sata, izravno iz svojih učionica, preko video veze pratili endoskopske operacije koje je na Odjelu ginekologije zadarske Opće bolnice sa svojim timom izvodio dr. Branko Dukić.
   Prvoj su pacijentici uklonjeni polipi, drugoj miom na maternici, a cijeli tijek operacije, kao i pripremu tima učenici su pratili izravno iz minute u minutu, komunicirajući s liječnicima i medicinskim timom. Prostor bolnice, koji do sada nije bio dostupan u edukaciji budućih zdravstvenih radnika, na ovaj im je način približen, a kvaliteta obrazovanja značajno je podignuta. Ovakva edukativna video konferencija novost je i u europskom školovanju jer, prema riječima ravnatelja Medicinske škole Davora Vidakovića, do sada nije poznato da su se zbog edukacije učenika linkom povezivali škola i zdravstvena ustanova.
   - Pripreme za veliki projekt "spajanja" škole i bolnice trajale su dva mjeseca, a ubrzo planiramo i postavljanje još pet do šest fiksnih kamera na druge bolničke odjele, uključujući i kardiologiju, kako bi naši učenici iz škole izravno mogli pratiti svakodnevni program rada kaže voditelj projekta "E medica" i začetnik ideje o povezivanju škole i bolnice prof. Edin Kadić.
   Osim za edukaciju učenika, ovakav projekt u budućnosti otvara i niz mogućnosti za zadarsku Opću bolnicu.
   - Na ovaj način, video konferencijom, možemo se povezati s klinikama i drugim bolnicama, tražiti drugo mišljenje i konzultirati se s vrhunskim stručnjacima. To ujedno znači suradnju s velikim zdravstvenim centrima u svijetu - kaže ravnatelj Opće bolnice dr. Zvonimir Vrančić.

  Predavanja iz SAD-a Medicinska škola u Zadru, u suradnji s Ministarstvom znanosti i CARNetom, već četiri godine razvija pro-jekt "E- medica" tijekom kojeg su video vezom održana brojna predava-nja, uključujući i ono o AIDS-u izravno iz SAD-a.


  
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation