en-UShr-HR
Traži
26. svibnja 2020. ..:: Video konferencije » Realizirane videokonferencije » Srce i kardiovaskularni sustav ::..   Prijava
 dr. Manoj Gandhi (Kanada): Srce i kardiovaskularni sustav Minimiziraj


Predavanje kanadskog doktora u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića Zadar   Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar nastavlja sa svojim aktivnim pristupom novim načinima učenja i poučavanja, pa tako i uporabe novih informacijsko komunikacijskih tehnologija u specifičnom strukovnom obrazovanju budućih zdravstvenih djelatnika. Ističući se jedinstvenim načinom uporabe video konferencija u svakodnevnom obrazovnom procesu, škola je uspjela animirati učenike koji su ovaj način učenja prihvatili kao sasvim uobičajeni način izvannastavnog rada u školi.
   Upravo na tom tragu grupa učenika trećih razreda, pod mentorstvom svojih nastavnika, pripremila je školsko istraživanje o korištenju životinja u medicinske svrhe, a rezultate je pripremila za sudjelovanje na međunarodnoj strukovnoj video konferenciji o kardiovaskularnom sustavu kojeg je u petak, 09. ožujka 2012. održao dr. Manoj Gandhi iz Kanade. Tema izlaganja bila je „Srce i kardiovaskularni sustav: Pogled iz unutra“ ("Heart and Circulation System: A View from the inside“), a sa posebnim naglaskom na korištenje životinja (miševa) u medicinske svrhe.
Sudjelovali je šest kanadskih srednjih škola i naša Medicinska škola Ante Kuzmanića.

  Dr. Gandhi je prezentirao svoj Centar za eksperimentalnu medicinu u Kanadi, rad sa miševima na polju kardioloških istraživanja, kao i rezultate njihova rada, a što je posebno zainteresiralo sve sudionike.
  Posebno je učenike zainteresirala prezentacija živog kucajućeg srca laboratorijskog miša. Dr. Gandhi upoznao je sudionike sa aparaturom od koje je sastavljen stroj koji predstavlja ljudski organizam. Kako je čovjekov organizam savršen stroj teško ga je zamijeniti, pa srce, spojeno na stroj koji oponaša čovjekov organizam, može živjeti na aparatima samo 2-3 sata.

   K
oliki je bio interes učenika dovoljno govori podatak da je trajanje konferencije od sat vremena uvelike "probijeno", a pitanja učenika su i dalje pristizala.
 
   Moderator konferencije i voditelj  CGE-a Terry Godwaldt morao je "preuzeti stvar u svoje ruke" i zahvaliti se svim sudionicima, a posebno našim učenicima: Tihana Perić, Paolo Vidaković, Josip Milković, Matea Čulina, Marko Pavleka, Antonio Šestić i Ivan Jerić.
   I sam oduševljen angažmanom i kvalitetom aktivnosti učenika, njihovom pripremljenošću, zahvalio je dr. Gandhi na zanimljivom izlaganju, te pozvao na ponovno druženje u utorak, 13. ožujka 2012., kada će tema biti: "Tjelesni sustav: Reproduktivni sistem" (Body Systems: Reproduction System).

   Komentar učenika dovoljno govori o kvaliteti ovakvog učenja: "Konferencija je bila izuzetno zabavna i poučna za nas, a jedina zamjerka je što je prekratko trajala!"

 

   Ovu, kao i dosadašnje konferencije organizirao je "Centar za globalnu edukaciju" iz Kanade ("The Center for Global Education"), koje educiraju učenike 21. stoljeća za 21. stoljeće. Cilj im je pružanje mogućnosti globalnog učenja uporabom novih tehnologija kroz istraživanja i inovativnu nastavu. Kroz niz strategija i povezivanja sa sličnim institucijama CGE je postavljen kao središte međunarodnih tehnoloških inovacija implementiranih u visokog obrazovanja, ali i globalno obrazovanje na svim razinama.
   Od 2006. godine CGE je povezao preko 150.000 učenika iz više od 400 škola iz 30 različitih zemalja, a povezalo je više od 350 različitih video konferencijskih skupova.
   "The Center for Global Education" povezan je sa udrugama škola UNESCO-a, te centrom TakingITGlobal kao partnerom.

 


  
 Zahvaljujemo za potporu projektu E-medica: Minimiziraj

  
© 2020 e-medica. Podržano od CARNet (www.carnet.hr) i CITUS d.o.o. (www.citus.hr)   Uvjeti uporabe  Izjava o privatnosti
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation